-2.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljAparatura veche, boala Spitalului Județean de Urgenţă Craiova

Aparatura veche, boala Spitalului Județean de Urgenţă Craiova

Aparatura medicală este arma de care orice medic are nevoie în lupta pentru salvarea vieții pacienților. În timp ce în Occident medicii operează în adevărate laboratoare și dispun de aparatură de ultimă oră, în Craiova, profesioniștii din sănătate au învățat să se descurce cu ce au. Investiții se mai fac, pe ici pe colo. Sunt însă secții din Spitalul Județean de Urgenţă Craiova care nu au mai primit aparatură de zeci de ani.

La nivel mondial, în medicină, evoluția este fantastică. Aparatură nouă apare de la o zi la alta. În spitalele din Craiova însă, medicii sunt nevoiți să salveze bolnavii cu o aparatură la fel de grav bolnavă precum pacienții. Spitalul Județean de Urgență (SJU) este polul medicinei din Oltenia. Aici ajung cazurile cele mai grave din regiune. Cu toate acestea, multe dintre secții au aparatura depăşită. GdS a prezentat pe larg, de-a lungul timpului, problemele din aceste secții. Clinica de Radioterapie Oncologică a SJU este mereu aglomerată. Aici fac tratament, în medie, pe zi, 150 de bolnavi veniți din întreaga Oltenie și chiar din Ilfov, Pitești sau Petroșani. Clinica are un singur accelerator liniar, din 2007, care se poate defecta oricând. În plus, aparatul de brahiterapie există, dar nu funcționează în acest moment. Și la Clinica de Obstetrică și Ginecologie II din cadrul Spitalului Județean este nevoie de cel puțin un ecograf performant. Cel care există acum în secție este depășit și insuficient. Medicii de aici fac lucruri mărețe cu o dotare minimă. Mai este nevoie și de un tomograf pentru monitorizarea bătăilor cordului fetal, dar și de truse noi pentru intervențiile chirurgicale.

Angiograful, o mare necesitate

Paturile Clinicii de Cardiologie sunt mereu ocupate, dar angiograful, aparatul care ar trebui să îi ajute pe medici să salveze viețile pacienților, are 14 ani și este uzat.
Din cauza aparaturii vechi, pacienții care suferă un infarct, urgență medicală de gradul zero, care este principala cauză de deces atât la bărbați, cât și la femei, trebuie să facă un efort financiar și să se trateze în altă parte.
Pentru Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială, spitalul nu a mai făcut de mult timp aprovizionare cu instrumentar medical, așa că medicii trebuie să se descurce cum pot. Pentru intervențiile complexe, aceștia vin cu aparatură de la propriile cabinete. Pentru tratarea pacienților, este nevoie și de piezotoame, adică acele dispozitive cu care sunt secționate oasele pentru a se putea face reconstrucția. Lista este continuată de microscoape, artroscoape, adică un sistem de lentile de mărime foarte mică, dar și de electrocautere performante și dispozitive de frezaj. Cu toate acestea, medicii de aici au realizat o premieră medicală: reconstrucția osului mandibular cu bloc masiv de titan.

Clinica de Urologie și Ortopedie are nevoie de înlocuirea aparaturii din blocul operator

După volumul de muncă, Clinica de Urologie a SJU se situează pe locul trei în țară, după clinicile de la Fundeni și Panduri. Însă, de 12 ani, Ministerul Sănătății nu a mai ajutat cu aparatură clinică. În schimb, Consiliul Județean Dolj a adus instrumentar de laparoscopie în 2013. Clinica de Urologie din Craiova este printre puținele centre de chirurgie urologică din țară în care se face chirurgie laparoscopică. Specialiștii realizează toate intervențiile chirurgicale urologice moderne, cu excepția transplantului renal. Este nevoie de reînoirea liniei de chirurgie endoscopică, a aparatelor de anestezie, a meselor chirurgicale, lămpilor scialitice, practic întreaga aparatură din blocul operator, care costă foarte mult. Liniile de chirurgie endoscopică sunt din 2003, iar medicii le-au mai îmbunătățit din fonduri proprii.
Clinica de Oftalmologie a SJU Craiova tratează, după București, cele mai multe cazuri de glaucom din țară. Anual, aici se fac peste 2.000 de intervenții. Medicii mai au însă nevoie de aparatură performantă pentru a vindeca ochii pacienților. Aici este mare nevoie de aparatul OCT, adică un tomograf în coerență optică. Acesta costă între 50.000 și 100.000 de euro. Toate aparatele folosite în oftalmologie sunt extrem de scumpe și de aceea se obțin greu. În clinică a mai fost adusă aparatură, de-a lungul timpului, prin sponsorizări. Medicii de aici au făcut inclusiv expoziție de fotografie pentru strângere de fonduri.
Bolnavii cu cele mai mari probleme ortopedice din Oltenia sunt aduși în Clinica de Ortopedie şi Traumatologie din Craiova. Este o clinică care pune mulți pacienți pe picioare, dar care are nevoie de aparatură ca să se poată ridica la standardele Occidentului. Este necesară înlocuirea meselor chirurgicale, a lămpilor scialitice, dar și alte lucruri mai mici lipsesc din dotare.

Se fac demersuri pentru mai multe secții

Doctorul Bogdan Fănu­ță, managerul Spitalului Ju­de­țean de Urgență Craiova, spune că dotarea spitalului este o prioritate și o mare necesitate în majoritatea secțiilor. Se fac demersuri pentru angiograful absolut necesar pentru Cardiologie. Urmează să fie reparat și aparatul de brahiterapie. „Pentru angiograf am pornit licitația. Au fost probleme, dar zilele acestea reluăm procedurile. Tot pentru Cardiologie am mai luat un ecograf. Acestea, cu ajutorul consiliul județean. Urmează să punem în funcțiune și un nou tomograf, îl aveam, dar nu îl puteam folosi pentru că ne trebuiau aprobări. Acum suntem pe cale să luăm o ultimă aprobare, care trebuie să vină de la București. Pentru că este foarte puternic, a fost nevoie să refacem camera în care este amplasat și să luăm tot felul de aprobări. Urmează să mai vină și patru ecografe finanțate de Ministerul Sănătății, unul pentru Urologie, și restul pe Cardiologie, Neurologie și Terapie Intensivă. Ne dorim să aducem și un nou RMN pentru că acela pe care îl avem are aproximativ zece ani și ar trebui înlocuit. Am vorbit la minister și există promisiuni că o să ne dea bani. Ne dorim ca în viitorul cât mai apropiat să schimbăm complet și dotarea din Terapie Intensivă, să punem monitoare la nivelul fiecărui pat, ventilatoare. Pentru Radioterapie am pornit licitație să dăm drumul la aparatul de brahiterapie până la sfârșitul anului. Costă 25.000 de euro numai punerea lui în funcțiune. Și am avut discuții cu Banca Mondială pentru acceleratorul liniar, avem speranța ca, în curând, să-l și primim“, a precizat doctor Bogdan Fănuță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS