Două bazine de înot zac în paragină, în timp ce în Craiova este o acută lipsă de astfel de baze sportive. Ambele bazine de înot aparţin unor unităţi de învăţământ de prestigiu: Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan“ şi Colegiul Naţional „Carol I“.
Despre bazinul de înot acoperit de la CN „Carol I“ aţi mai citit în Gazeta de Sud şi în anii anteriori. Este unul din cele mai mari bazine din zona Olteniei. Bazinul „Delfinul“ a fost construit în 1978, iar, până în urmă cu un deceniu şi jumătate, aici erau organizate ore de înot atât pentru elevi, cât şi pentru craiovenii care doreau să practice acest sport. Clădirea era prevăzută cu cinci cabine de duş pentru fete, cinci cabine pentru băieţi, o saună, vestiare.
„Este mare păcat că un bazin de înot precum cel pe care îl deţinem a ajuns să arate ca o ruină. În anii în care a funcţionat, generaţii întregi de elevi s-au bucurat de şansa de a face sport îndrumaţi chiar de către profesorii şcolii. Din nefericire, şcoala nu are posibilităţi să refacă acest bazin de înot. Este vorba de o investiţie foarte mare, are o suprafaţă de peste 30 de metri pătraţi, cu dependinţele de care dispune. O astfel de investiţie se poate face doar cu fonduri de la primărie sau prin parteneriate publice-private, bineînţeles cu acordul primăriei. Suntem siguri însă că reprezentanţii adiministraţiei locale au luat în calcul reabilitarea acestui bazin, din momentul în care au decis începerea lucrărilor şi la corpul central al colegiului. Cu siguranţă, atât bazinul de înot, cât şi corpul central al clădirii Colegiului «Carol I» vor fi refăcute prin accesarea de fonduri europene“, a spus Alexandrina Thorwachter, director al CN „Carol I“ din Craiova. Începând din anul şcolar 2015-2016, elevii acestei unităţi de învăţământ vor avea la dispoziție alte două clădiri, un cămin şi cantina, reabilitate şi modernizate de primărie anul trecut.
„Până la urmă, am oferi sănătate craiovenilor“
Puţini craioveni ştiu însă că şi la CN Pedagogic „Ştefan Velovan“ există un bazin de înot cu o lungime de aproximativ 30 de metri şi o lăţime de 12 metri. Nu a funcţionat însă niciodată, a fost construit în proporţie de 70-80%, iar lucrările au fost oprite.
„Beneficiem de un spaţiu generos, avem o suprafaţă de aproximativ cinci hectare, fapt ce ne situează între primele instituţii şcolare ca suprafaţă din regiune. Am implementat în unitatea noastră de învăţământ proiecte extrem de importante: staţiunea didactică are două sere şi aproximativ 2.000 de pomi, dintre care 400 de pomi fructiferi, şi am adus în curtea liceului un muzeu ţărănesc oltenesc de secol XIX. Mai avem doar două proiecte mari în prezent: să turnăm asfalt pe toate aleile din curte şi să refacem bazinul de înot cu structură de beton. Acesta a fost construit în vremea comunistă de directorul de atunci, Vasile Taşcău, care a investit foarte mult în această şcoală. A fost de la început o investiţie foarte mare, motiv pentru care nu a reuşit să o ducă la bun sfârşit, iar managerii care au urmat au lăsat proiectul în acel stadiu. Vanele nu au fost făcute, instalaţiile din subteran…“, a spus Ionuţ Pătularu, managerul CN „Ştefan Velovan“ din Craiova.
Managerul unităţii de învăţământ susţine că a discutat cu numeroşi specialişti constructori pentru a afla ce se poate face pentru ca bazinul de înot să devină funcţional. Pentru acest lucru, este nevoie de costuri semnificative, aproximativ 500.000 de lei.
„Până la urmă, am oferi sănătate craiovenilor. Am avut numeroşi părinţi care au venit să mă întrebe unde să îşi ducă copiii la înot, chiar contra cost, deci interes există. Sunt convins că investiţia s-ar amortiza în timp. Ne-am gândit să accesăm fonduri europene, să scriem un proiect în acest sens. Am cerut sprijin autorităţilor locale pentru a accesa împreună fonduri europene, însă am aflat că în această perioadă sunt fonduri alocate doar pentru liceele tehnologice. Cred că este mare păcat să îl lăsăm în paragină!“, a adăugat Pătularu.
Interes pentru bazinul de la CN „Carol I“
Reprezentanţii administraţiei publice locale cunosc foarte bine situaţia bazinelor de înot de la unităţile de învăţământ menţionate.
Radu Preda, administratorul public al Craiovei, a declarat că situaţia celor două bazine este diferită, având în vedere că cel de la „Velovan“ nu a funcţionat niciodată.
„Ne-am consultat cu diferiţi specialişti. Ne-au explicat că, având în vedere că lucrările la bazinul de la «Velovan» nu au fost niciodată duse la bun sfârşit, deci el practic nu a funcţionat, este foarte greu acum, după zeci de ani, să te apuci de o astfel de investiţie. Ne-au spus că o astfel de construcţie trebuie refăcută din temelii. Practic, e mai simplu dacă alegi să construieşti unul nou, costurile ar fi mai mici decât să investeşti bani în ceva uzat“, a spus Radu Preda.
În ceea ce priveşte bazinul de înot de la CN „Carol I“, Radu Preda susţine că municipalitatea doreşte cu orice preţ refacerea lui: „Colegiile naţionale din Craiova sunt pe lista priorităţilor noastre. S-au investit foarte mulţi bani în ultimii ani în acestea pentru lucrări de consolidare, modernizare, dar şi pentru continuarea investiţiilor începute şi sistate din lipsa finanţărilor.
Avem un proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea structurii CN «Carol I», apoi refacerea Operei Române. Am investit o sumă importantă în refacerea gardului unităţii de învăţământ, dar şi în căminul şi cantina colegiului, a bazei sportive care a fost refăcută complet, a sălilor de clasă în care vor învăţa din această toamnă elevii.
Legat de bazin, se caută soluţii. Există interes privat pentru reabilitarea acestuia, am avut discuţii cu reprezentanţii şcolii, însă un proiectant trebuie să stabilească exact dacă această clădire în care există bazinul are nevoie de consolidare“.