4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStart la construcția noului stadion din Bănie

Start la construcția noului stadion din Bănie

Construcția noului stadion din Bănie a demarat în cursul zilei de ieri, după ce societatea Con-A Sibiu a primit ordinul de începere a lucrărilor de la Compania Națională de Investiții (CNI). Primele utilaje au început să execute săpături pe terenul de pe bulevardul Știrbei Vodă, iar constructorul estimează că lucrarea va fi gata pe 21 noiembrie 2016.

„Cu siguranță, vom lucra și cu oameni din Craiova“

„De astăzi (luni – n.r.), s-a primit ordinul de începere a lucrărilor la stadionul din Craiova. La jumătatea lunii noiembrie 2016, se va finaliza această investiție. Au început lucrările de săpătură și de amenajare a platformei de lucru pentru lucrările de fundații speciale – piloți. Se va continua, conform ordinii tehnologice, cu fundațiile, umpluturile și apoi cu montaj de stuctură, învelitoare și arhitectură. Vom face tot posibilul ca investiția să fie predată la cheie și cum trebuie“, a explicat Lucia Pojoreanu, reprezentant al constructorului. Aceasta a menționat că, în perioada de vârf a lucrărilor, pe șantier se vor afla 500 de oameni, care vor proveni și din Craiova. „Cu siguranță, vom lucra și cu oameni din Craiova, deoarece vrem să le dăm și lor locuri de muncă. Va fi chiar și mai avantajos pentru noi. Ca încadrare în timpul de execuție, nu cred că vor fi probleme“, a mai precizat Lucia Pojoreanu.
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a spus că are încredere în firma constructoare: „Avem convingerea că firma se va achita de toate obligațiile și că va termina în termenul licitat și estimat. A mai construit stadioane, nu este prima lucrare de acest gen, a executat și demolarea și s-a încadrat în termen. Consorțiul de firme care lucrează la acest stadion asigură și materialele, așa că nu va fi o întârziere, așa cum se întâmplă, de regulă, în alte șantiere“.
De proiectarea și execuția noii arene din Bănie se ocupă consorțiul de firme format din Con-A din Sibiu – liderul asocierii, Aci Cluj – asociat 1, Nisal din Sibiu – asociat 2, Dico și Țigănaș birou de proiectare din Cluj – asociat 3, Plan 31 Ro din Cluj – subcontractant, Instal Data Proiect din Cluj – subcontractant, Helinick din București – subcontractant și Vision4Venue din Nurnberg, Germania – terț susținător tehnic. Proiectul are o valoare totală de aproximativ 50 de milioane de euro, dintre care municipalitatea suportă 10%. Restul banilor vin de la CNI, care a alocat, în acest an, 45 de milioane de lei pentru acest obiectiv.

Stadionul de atletism, gata mai târziu, în decembrie

O vizită a fost efectuată și la stadionul de atletism de 5.000 de locuri, a cărui construcție a demarat în luna iunie. Acesta nu va fi gata, însă, la timp. „Suntem într-o ușoară întârziere față de graficul asumat la semnarea contractului. În mare parte, aceasta este cauzată de stratul de fundare pe care se așază gradenele și clădirea. A fost necesară execuția piloților de îndesare deoarece stratul de fundare este foarte nisipos. (…) După care, au mai fost probleme cu ploile, deoarece pânza freatică este foarte sus (…) Vizavi de graficul de execuție, suntem întârziați cu șase săptămâni, dar noi ne raportăm la procesul tehnologic. Aici suntem întârziați cu trei săptămâni. Urmează să ne apucăm de suprafețele de joc undeva în cinci-șase zile, lucru care ne va lua cam șase săptămâni-două luni maximum. Data finală ar fi 10 decembrie, luând în considerare mai multe zile ploioase“, a explicat managerul de proiect.
Lia Olguța Vasilescu a declarat că firma va avea parte de penalizări dacă nu se va ține de termenul de execuție dat prin contract: „Va fi acordat un termen pentru această întârziere, dar ei desigur că trebuie să recupereze ca să nu ajungă la penalități. Termenul ar fi undeva pe la începutul lunii decembrie, or ei ar trebui să termine pe la jumătatea lunii octombrie“.
Stadionul de atletism are o valoare de 1,6 milioane de euro, iar la construcția sa lucrează asocierea SC AB Tehnica SRL și SC K-BOX Construction Design SRL, prin lider asociere SC AB Tehnica SRL. Acestora li s-au alăturat un subcontractant, SC RO Software House din Craiova, și doi terți susținători: SC Stelstar Prod Imp-Ex din Craiova și SC Grupo Empresarial Magenta SA din București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS