Trotuarele de pe Calea București, sparte de luni bune de una dintre firmele care lucrează la proiectul de reabilitare a marii artere din Bănie, Electromontaj, sunt un dezastru. În contextul începerii școlii, primăria a atenționat constructorul să curețe trotuarele de moloz pentru a face loc pietonilor, amendând, totodată, societatea cu 2.000 de lei. Însă, firma amintită dă vina pe alt asociat din consorțiu, Delta ACM, iar Delta, la rândul ei, pasează vina la Electromontaj. Dar tot craiovenii au de suferit.
Ziua de luni, 14 septembrie, ar putea foarte bine să-i prindă pe elevii care încep școala – și nu numai – mergând tot pe carosabilul Căii București sau pe niște trotuare sparte, care nu prezintă siguranță. Asta pentru că nici până acum, la mai bine de două luni de când anumite porțiuni de trotuare au fost sparte de constructor, nu s-a remediat problema circulației în siguranță a pietonilor.
„Nu acceptăm să fim batjocoriți nici noi, nici craiovenii“
Reprezentanții municipalității au explicat pentru GdS că societatea care a spart trotuarele de pe Calea București, Electromontaj, a primit, ieri, o amendă de 2.000 de lei de la Corpul de Control al Primarului, pentru că nu a curățat trotuarele de moloz și nu a permis circulația pietonilor. Totodată, aceștia au explicat că nu vor mai tolera bătaia de joc a firmelor care au câștigat contractul de reabilitare a străzii.
„Am trecut de la dialogul amiabil și amical la coerciții. Sunt amenzi date de către Poliția Rutieră și sunt amenzi pe care o să le dăm noi. Chiar astăzi (ieri – n.r.) o să ajungem la una dintre ele, pe considerentul că în hârtii au anumite obligații pe care dumnealor întârzie să le respecte. Discutăm despre acel moloz care ar trebui degajat de pe partea pietonală și care vedeți că de două luni nu se mută de acolo. Discuțiile sunt între firmele care alcătuiesc consorțiul de pe Calea București, cine ar trebui să mute molozul, cine ar trebui să plătească pentru el. Noi, ca municipalitate, suntem la zi cu toate plățile către constructorii care lucrează în oraș, indiferent de natura proiectelor. Nu avem restanțe niciunde. Din acest punct de vedere, nu acceptăm să fim batjocoriți nici noi, nici craiovenii care sunt obligați, în această perioadă, să treacă printr-o situație care nu este deloc ușoară. Începe școala, te duci cu copilul la școală, sunt copii care merg singuri. Din acest punct de vedere, constructorii trebuie să înțeleagă că răbdarea municipalității și a craiovenilor s-a terminat“, a explicat administratorul public al Craiovei, Radu Preda.
Acesta a menționat că, astăzi, va avea loc o întâlnire la primărie între reprezentanții municipalității și societățile implicate în contract.
„Așa cum primești bani în fiecare lună, tot așa trebuie să-ți faci și treaba. Dacă la întâlnirea de mâine (astăzi – n.r.) nu o să ajungem la o soluție care să fie rapidă, probabil că amenzile o să curgă din ce în ce mai des. Vina se plimbă dintr-o parte în alta: că sunt probleme de proiectare, că întârzie dispozițiile de șantier din partea dirigintelui. Este o asociere care pasează responsabilitatea diverselor probleme dintr-o parte în alta. Din punctul lor de vedere, noi ar trebui să-i mediem, ceea ce, din toate punctele de vedere, este depășit“, a precizat Preda.
Electromontaj dă vina pe Delta și viceversa
Pe de altă parte, reprezentantul firmei amendate, Electromontaj, susține că nu are în atribuții nimic din ceea ce ține de trotuare, ci doar de introducerea cablurilor.
„Noi avem termen de la primărie să terminăm trotuarele până duminică. Suntem trei firme în această asociere: Martin Rose, Delta și Energomontaj. Noi nu suntem firmă de asfaltări, ci de lucrări electrice. Delta trebuie să asfalteze și să refacă trotuarele. Am făcut adrese la Delta și mereu răspund că fac «săptămâna asta». Eu nu fac asfaltări, dar primăria țipă la mine, Poliția Rutieră țipă la mine“, a explicat reprezentantul Electromontaj, Dorel Nedelcuț.
Colac peste pupăză, reprezentantul Delta, Ion Rașoveanu, explică faptul că societatea pentru care lucrează nu are nici o legătură cu debarasarea trotuarelor, mai ales pe unul dintre cele mai afectate de săpăturile Electromontaj, cel din zona hotelului Jiul. „Trotuarele se refac. Tronsonul meu este cel de la Universitate până la Podul Electro. Partea cealaltă (hotel Jiul – n.r.), rămâne de văzut. Nu știu. Domnii de la Energomontaj pot să spună ce vor ei. Să vedem cum se rezolvă. Noi dăm vina pe ei, ei dau vina pe noi. Dacă e nevoie, sărim pe trotuare și le refacem“, a încheiat Rașoveanu.