5.6 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljMisterioasele afaceri ale Primăriei Craiova

Misterioasele afaceri ale Primăriei Craiova

Două dintre obiectivele de investiții ale Primăriei Craiova, Târgul Municipal și Piața 1 Mai, bat pasul pe loc. Municipalitatea anunța că lucrează la un proiect prin care târgul urma să se mute de pe strada Caracal pe vechiul amplasament, dar tot lucrează la el și nu mai termină. Pe de altă parte, Piața 1 Mai a fost concesionată unei firme de confecții cu două luni în urmă, dar nici până acum nu s-a semnat contractul din cauza unor misterioase clauze contractuale care încă se negociază. În ambele cazuri este vorba de gestionarea unor sume mari de bani.

Proiect controversat încă de la înființarea sa pe un teren de 35 de hectare de pe strada Caracal, Târgul Municipal a fost o sursă inepuizabilă de probleme, atât pentru primărie și comercianții de acolo, cât și pentru proprietarul terenului, firma Texind. Primăria a fost acuzată constant că a încheiat un contract de închiriere păgubos (15.000 de euro pe lună fără TVA), care nu obliga proprietarul să facă nici o investiție pentru un comerț civilizat, comercianții s-au trezit că le pleacă clienții nemulțumiți că își rup picioarele în gropi, iar firma care a închiriat terenul, controlată de Andi Gaiu, s-a plâns că pierde bani din această afacere. Ca să fie tabloul complet, Camera de Conturi a descoperit un prejudiciu de circa 460.000 de lei, bani plătiți nejustificat de către SC Piețe și Târguri SRL, societatea deținută de primărie, care administrează piețele și târgurile din Craiova. GdS atrăsese atenția la vremea respectivă că Piețele au plătit nelegal chirie fără să fie emisă autorizație de construire, lucru confirmat de inspectorii Camerei de Conturi. SC Piețe și Târguri SRL a contestat fără succes concluzia inspectorilor, așa că, în cele din urmă, s-a adresat instanței luna trecută. Pe rolul Tribunalului Dolj există două procese intentate de Piețe: unul în care cere suspendarea executării actului de control, care are termen data de 17 septembrie, și altul în care cere anularea lui. Dacă nu ar fi făcut acest lucru, Piețele ar fi fost bune de plată de îndată, iar banii ar fi trebuit recuperați de la „vinovați“, adică de la cei care au semnat contractul, după cum declara la Alege TV primarul Olguța Vasilescu. Printre aceștia se regăsește și actualul director al SC Piețe și Târguri SRL, Claudiu Neagoe.

Târgul rămâne pe loc în acest an

Târgul urma să se mute de pe strada Caracal pe vechiul amplasament, dar până anul viitor rămâne pe loc
Târgul urma să se mute de pe strada Caracal pe vechiul amplasament, dar până anul viitor rămâne pe loc

Sub semnătura sa, firma răspundea unei solicitări a GdS, la începutul anului, în care acuza firma Texind că nu s-a ținut de promisiunile făcute de a betona aleile, chiar dacă ele nu erau prevăzute în contract. De asemenea, Neagoe amenința voalat că va face o analiză serioasă pe 1 iunie și că, în cazul în care concluziile vor fi defavorabile, va rezilia contractul, târgul se va muta în alt loc, cu o chirie poate mai mică și cu un vad mai bun. Efectul imediat al amenințărilor a fost faptul că firma Texind a redus chiria cu 24%, adică 15.000 de euro cu TVA inclusă.
Ziua de 1 iunie a venit, iar situația a rămas tot în analiză până când viceprimarul Dan Dașoveanu a spus la începutul verii, la Alege TV, că târgul va fi mutat din actualul loc pe vechiul amplasament din strada Dimitrie Gerota, fosta autobază a RAT Craiova. Dașoveanu explica atunci că primăria lucrează la un studiu de fezabilitate care să stabilească valoarea totală a investiției.
„Așteptăm să vedem costurile totale. Acolo este o zonă care trebuie asfaltată, plus că vom face toate chioșcurile, toate zonele de vânzare. Le vom pregăti noi. Tot. Ideea este să nu oferim o chestie provizorie, ci ceva care să reziste 20 de ani. Nu vreau să se întâmple ca acum doi ani și jumătate (contractul de închiriere cu Texind – n.r.). Va fi totul cu canalizare, cu iluminat, nu o să se mai plângă nimeni, atunci când plouă, că se va umple de apă în zona vizitatorilor. Când va fi totul gata, îi vom muta (pe comercianți – n.r.)“, explica atunci Dașoveanu.
Între timp, a venit toamna, până la sfârșitul anului mai sunt patru luni, proiectul pentru viitorul târg se lasă așteptat, iar după cum dă de înțeles viceprimarul, el nu va fi implementat în acest an, deci târgul nu va fi mutat până atunci. Întrebat dacă a fost finalizată analiza costurilor mutării, Dașoveanu a declarat pentru GdS că subiectul este în analiza primăriei, care are un proiect mai vechi al târgului pe care vrea să-l adapteze noilor intenții ale municipalității. Până când primăria va lua o decizie, actualul târg începe să se depopuleze. Incertitudinea și lipsa condițiilor i-au determinat pe mulți comercianți să-și închidă afacerile. Dacă la început firmele se băteau să prindă un loc de închiriat, acum au plecat circa 40% dintre ele. Din 130 au mai rămas 80 de comercianți.

Andi Gaiu: Am sperat că, împreună, vom reuși să facem ceva deosebit

Afectat de incertitudine este și patronul Texind, Andi Gaiu, care a declarat că a fost nevoit să împrumute de la bancă sute de mii de euro pentru a introduce canalizare și a construi spațiile unde vând comercianții de haine second hand. Dacă Piețele ar decide să rezilieze contractul, Gaiu nu ar regreta.
„Eu am sperat că, împreună, vom reuși să facem ceva deosebit acolo, dar nu a fost așa. Unde mai găsea primăria un teren cu un asemenea preț pe metrul pătrat, cu asemenea vad și deschidere?“, se întreabă el. La un calcul simplu, rezultă că prețul pe metrul pătrat plătit de Piețe firmei lui Gaiu este sub 0,5 euro, preț pe care el și l-a asumat în speranța că deschiderea târgului va duce la dezvoltarea celuilalt teren pe care îl are lângă târg.

Misterele financiare ale Pieței 1 Mai

Cealaltă investiție sub semnul întrebării, asumată de primărie, este Piața 1 Mai, aflată vizavi de Spitalul Județean de Urgență Craiova. Pornind de la ideea de a găsi o firmă care să construiască piața din banii ei și nu din bani publici, pe care firma să o exploateze pe o perioadă de 15 ani, primăria a scos la licitație concesionarea suprafeței de 1.241 de metri pătrați. După mai multe licitații anulate pe motiv că s-a prezentat o singură firmă, Exflor SRL, care activa în domeniul alimentar, în ecuație a apărut o firmă surpriză care nici măcar nu se înscrisese la licitație, ci a venit direct la negocierea redevenței de plată către primărie. Este vorba de SC Cuture by AMC, o societate care se ocupă cu fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp). Cuture a oferit un preț de cinci ori mai mare decât suma de plecare stabilită de primărie, de 3,07 lei pe metrul pătrat pe lună. În final, clasamentul a fost: Cuture by AMC – 14 lei, Exflor – 9 lei. Totul se întâmpla în luna iulie, iar semnarea contractului părea o formalitate. Nu a fost așa, pentru că, după ce a fost anunțată câștigătoare, firma a început să negocieze cu primăria anumite clauze contractuale. Care sunt acestea nu se știe, deoarece primăria nu a făcut public caietul de sarcini al licitației pentru concesionarea terenului nici în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, nici pe site-ul propriu. Cert este că de atunci au trecut două luni și cele două părți tot negociază și nu vor să spună despre ce este vorba. Viceprimarul Dan Dașoveanu a fost laconic spunând că sunt anumite clauze din contract, iar patronul și administratorul firmei de confecții Cuture by AMC, Mihai Cristian Dogaru, a precizat că nu poate divulga nimic despre negocieri sau clauze. Cuture by AMC SRL este o firmă înființată în anul 2010, are un număr mediu de 30 de salariați, iar cifra de afaceri de anul trecut a crescut de zece ori față de 2013, de la 431.035 de lei la 4.303.605 lei.

Pierdere sau rețetă secretă de succes?

Reușita proiectului Piața 1 Mai este importantă prin prisma faptului că este prima dată când primăria „privatizează“ practic o piață din Craiova.
Conform datelor făcute publice până acum Cuture ar trebui să construiască o piață agroalimentară închisă, cu etaj, prevăzută cu un inel de spații comerciale. Chiria maximă pe care o poate cere producătorilor agricoli este de nouă lei pe metrul pătrat pe zi, dar nu are limită în privința spațiilor comerciale. Proiectul de la care a pornit ideea concesionării este unul mai vechi, din perioada 2010 -2011, cunoscut sub numele de Piața OZN. O astfel de piață ar fi costat circa două milioane de lei. În lipsa unor informații clare, nu se știe pe ce proiect se va merge și cât va costa noua piață. Alt semn de întrebare este cât de realistă a fost oferta firmei câștigătoare și dacă proiectul va putea fi dus la capăt.
Atunci când se angajează într-o investiție, o firmă își face mai întâi calcule economice pentru a vedea dacă rentează. În cazul Pieței 1 Mai, scenariile financiare conduc la ideea că firma câștigătoare se bazează în primul rând pe veniturile din chiriile de la spațiile comerciale. La un preț al concesiunii de 14 lei pe metrul pătrat pe zi rezultă că SC Cuture by AMC SRL va plăti primăriei anual 208.488 de lei. Pe 15 ani, costul concesiunii terenului este de 3.127.320 de lei. La acestea se adaugă costul construirii pieței și a întreținerii și administrării ei.
Dacă se va merge pe varianta Piața OZN de două milioane de lei, firma are mari șanse să iasă în pierdere. Mare. Costurile cu redevența și amortizarea construcției s-ar duce anual în jurul a 340.000 de lei. Pe partea de venituri și beneficii ar putea fi luat ca model, proiectul Pieței de la Gară, asemănătoare cu cea din 1 Mai, proiect aprobat de Consiliul Local în luna iulie. Potrivit Studiului de Fezabilitate întocmit de o firmă de specialitate, beneficiile în cazul Pieței de la Gară ar fi de 216.666 de lei pe an, pe o perioadă de 15 ani. Deci, după acest model, costurile anuale cu Piața 1 Mai ar fi de 340.000 de lei, iar beneficiile de 216.666 de lei. Rezultă o pierdere de aproape 150.000 de lei. Și în cel de-al doilea scenariu, bazat pe declarațiile viceprimarului Dașoveanu, care avansa un preț de 720.000 de lei pentru construirea Pieței de la Gară, costurile anuale ar fi mai mari decât beneficiile: 256.000 de lei față de 216.666 de lei. Care-i afacerea atunci?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS