3.7 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA crescut prețul locuințelor cumpărate prin „Prima Casă“

A crescut prețul locuințelor cumpărate prin „Prima Casă“

Instituția care garantează împrumuturile prin „Prima Casă“ a observat că anul acesta valoarea medie a apartamentelor tranzacționate a crescut cu câteva mii de euro pe o locuință, față de anul trecut (Foto: Arhiva GdS)
Instituția care garantează împrumuturile prin „Prima Casă“ a observat că anul acesta valoarea medie a apartamentelor tranzacționate a crescut cu câteva mii de euro pe o locuință, față de anul trecut (Foto: Arhiva GdS)

Dacă anul trecut garanția acordată persoanelor care se împrumută la bănci pentru achiziția de locuințe au fost de 35.000-36.000 de euro, anul acesta, Fondul de Garantare are cifre care arată că a crescut valoarea medie la 38.000 de euro pe un apartament.

Doljenii au început să cumpere locuințe mai scumpe prin programul guvernamental care permite o subvenționare a dobânzii și o garantare a creditelor de către Fondul de Garantare.
Valoarea medie a unei finanțări pe Programul „Prima Casă“ s-a situat în jurul a 38.000 de euro în anul 2015, în creștere semnificativă față de anul trecut, când fusese de 35.000-36.000 de euro. Informația a fost prezentată luni seară, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV, de Gheorghe Lăpădat, directorul Filialei Craiova a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). „Se simte un reviriment, o creștere a valorii medii de tranzacționare a apartamentelor achiziționate prin Programul «Prima Casă». Efectiv au crescut prețurile, indiferent dacă sunt locuințe vechi sau locuințe noi. Și s-a dezvoltat sentimentul de proprietate pe care l-a generat acest program“, a precizat Gheorghe Lăpădat, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“. Instituția este cea care acordă garanții tinerilor ce se împrumută la bănci pentru achiziționarea unei locuințe prin program. Practic, riscul de eșec al acordării unui credit pentru locuință este transferat de la bancă la stat, prin garanția pe care o acordă împrumutaților Fondul de Garantare.
De anul trecut, creditele prin acest program se acordă doar în lei, iar avantajul pentru cei fără prea mulți bani puși deoparte este acela că avansul este doar de 5% din valoarea apartamentului. Creditele acordate prin „Prima Casă“ au o dobândă mică, cu o marjă de până la 2,5%, plus indicele ROBOR, care este de 1,45-1,48%. Pe lângă acestea, se plătește un comision către Fondul de Garantare, care se achită în momentul contractării creditului, dar pe un an întreg. Rata medie lunară la un credit prin „Prima Casă“ atinge 275 de euro (echivalent în lei) în Dolj, potrivit datelor furnizate de directorul FNGCIMM – filiala Craiova. În general, în Oltenia sunt preferate apartamentele cu două camere, probabil pentru că atâta își pot permite solicitanții.
La nivel național, pe „Prima Casă“ s-au înregistrat aproximativ 160.000 de cereri de finanțare pentru locuințe. „La nivel național sunt cinci județe care concentrează 63% din totalul valoric al locuințelor tranzacționate prin program. Mă refer la București, Cluj, Constanța, Iași și Timiș. Județul Dolj se situează pe locul 9 pe țară, atât din punct de vedere al numărului de tranzacții prin programul «Prima Casă», cât și din punct de vedere al valorii“, a precizat Lăpădat. La nivel regional, Oltenia se apropie de 5.000 de solicitări de credite de locuințe prin „Prima Casă“, respectiv tot atâtea cereri de garantare adresate Fondului. Județul Dolj deține ponderea cea mai mare, ca număr de tranzacții din regiune, iar ca valoare deține 47% din toate tranzacțiile din Oltenia pe respectivul program guvernamental. Dacă Doljul se situează pe locul nouă pe țară ca număr de tranzacții și ca valoare a locuințelor cumpărate prin program, județele Olt, Mehedinți și Gorj se află în coada clasamentului pe țară, iar Vâlcea pe undeva pe la mijloc.
Vârsta celor care se împrumută la instituțiile de credit agreate în program, pentru a-și achiziționa o locuință, este cuprinsă între 26 și 35 de ani, în cazul majorității tranzacțiilor.
Numărul tranzacțiilor imobiliare și valoarea acestora depinde de gradul de dezvoltare a județului și de puterea de cumpărare a oamenilor din fiecare județ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS