4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDirectorul Casei Studenților Craiova, Ionuț Dumitrache, la Alege TV: „La CCS Craiova există probleme destul de grave“

Directorul Casei Studenților Craiova, Ionuț Dumitrache, la Alege TV: „La CCS Craiova există probleme destul de grave“

Casa de Cultură a Studenților din Craiova, aflată în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, trebuie urgent reabilitată. Directorul instituției, Ionuț Dumitrache, spune că e nevoie de aproape două milioane de euro pentru refacerea, în principal, a instalației antiincendiu, a celei electrice, fiind nevoie şi de verificarea structurii de rezistență a clădirii. Primăria încearcă să preia Casa Studenților pentru a putea trece la repararea clădirii.

Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Craiova, dată în folosință în anul 1988, are nevoie rapid de reabilitare. Directorul instituției, Ionuț Dumitrache, a vorbit, în cadrul emisiunii „Factualitate“, difuzată miercuri seară la Alege TV,  despre starea actuală a clădirii unde funcționează cluburi de teatru, de fotografie, unde repetă cele șapte trupe de muzică ale CCS Craiova, dar și unde au loc concerte și evenimente, în general, de două ori pe lună.
Într-un interviu acordat GdS în urmă cu mai multe luni, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, declara că municipalitatea dorește să preia această clădire pentru a o putea reabilita. „Noi am început deja demersuri ca să preluăm la municipalitate și Casa Studenților, dar și cinematografele“, spunea primarul Craiovei în luna martie. Ionuț Dumitrache susține că încă nu s-a renunțat la această idee, dar că este destul de grea o asemenea preluare.
„Primăria își dorește să preia CCS și noi ne dorim asta pentru că, spre deosebire de alte orașe din țară, primăria din Craiova chiar își dă interesul față de instituțiile de cultură și oferă un real sprijin. Din păcate, descentralizarea nu s-a întâmplat și suntem în continuare ai Ministerului Tineretului și Sportului. Acesta are foarte multe instituții în subordine și probabil că foarte multe dintre ele au nevoie de această reabilitare totală. Tot așteptăm ziua în care vom reuși să găsim un finanțator care să ne revitalizeze în ceea ce înseamnă partea de infrastructură“, a explicat directorul CCS Craiova. Acesta a mai menționat, legat de finanțare, că instituția nu poate accesa fonduri europene, fiind ordonator terțiar de credite.

„Vorbim despre tot ce înseamnă partea de siguranță“

Problemele de la CCS Craiova pornesc de la instalațiile de sunet și ajung până la cele antiincendiu. Fiind toate vechi, folosirea lor a devenit riscantă. „Instalația electrică este pe fire de aluminiu, iar asta nu se mai face de foarte mulți ani. Ar trebui schimbată, la fel și instalația de lumini de scenă. Noi am tot încercat în ultimii ani, am creat din nou grupuri de studenți care să lucreze pe partea de electronică, dar la nivelul anilor ’80-’90, și am repus în funcțiune instalația veche de lumini, dar este destul de periculoasă. Am reabilitat-o, dar nu o folosim toată ziua pentru că ne este destul de teamă. Avem nevoie de instalație antiincendiu, care trebuie refăcută. Pompele nu mai funcționau, acum am reușit să le punem pe picioare cu sprijinul voluntarilor. Per total, vorbim despre tot ce înseamnă partea de siguranță. Avem nevoie să schimbăm și scaunele, pentru că nici acestea nu au mai fost schimbate din 1988“, a precizat Ionuț Dumitrache.

Hotelul, „într-o stare de dezafectare“

Puțină lume știe, însă, că este și un hotel care face parte din Casa de Cultură a Studenților. Acesta există încă de la începuturile clădirii și, pentru că, de-a lungul timpului, nu s-a ocupat nimeni de o reabilitare serioasă a sa, camerele hotelului au devenit spații de repetiții pentru trupele CCS Craiova. Asta pentru că acestea nu prea mai au loc să repete în clădirea principală.
„Spațiile de repetiții nu sunt suficiente, având în vedere că avem cam șapte trupe de muzică. Avem nevoie de mai multe. În momentul de față, am recurs la o soluție de avarie. Pe perioada verii, folosim camerele din hotel. Le-am igienizat cât de mult am putut, pentru că acesta este într-o stare de dezafectare, aș putea spune. Hotelul nu a fost întreținut, el există de la început, dar având în vedere că nu s-au făcut investiții de reabilitare de la deschidere și până acum, de-a lungul timpului s-au întâmplat mai multe lucruri care aveau nevoie de finanțare pentru a putea fi rezolvate. Partea de hotel are nevoie de reparații de acoperiș, la fel ca sala mare, și de lucrări de refacere a zugrăvelilor, tencuielilor. Trebuie umblat și pe partea de rezistență. Dacă ani de zile acoperișul nu a fost în regulă, apa s-a infiltrat în beton și trebuie verificat cât de rezistente mai sunt grinzile respective, clădirea fiind construită pe cadre. Nu vrem să zugrăvim gardul și să ne trezim că se rupe după un timp“, a detaliat directorul CCS.

Două milioane de euro, o sumă imposibilă pentru CCS

Investiția estimată de CCS Craiova, pentru reabilitarea întregii clădiri, este destul de mare, iar instituția nu și-ar putea-o permite niciodată. „Ar fi destul de mare pentru toată clădirea, per ansamblu, dar ar fi un punct forte pentru Craiova, dar și pentru întreaga regiune, pentru că răspundem și de universitățile de pe lângă județul nostru. Investiția totală ar fi undeva la două milioane de euro. Este o sumă pe care CCS Craiova nu o poate produce, cu siguranță. Nu putem vorbi de un împrumut. Este o sumă cu care trebuie să fim sprijiniți de către minister, până la urmă. Noi încercăm, menținem curățenia în instituție, aspectul vizual, dar, în esență, există probleme destul de grave“, a încheiat Ionuț Dumitrache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS