3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljInspectorul școlar general al ISJ Dolj, Lavinia Craioveanu: „Școlile mici, fără autorizație, pot fi închise“

Inspectorul școlar general al ISJ Dolj, Lavinia Craioveanu: „Școlile mici, fără autorizație, pot fi închise“

Lavinia Craioveanu, inspectorul școlar general al ISJ Dolj (FOTO: arhiva GdS)
Lavinia Craioveanu, inspectorul școlar general al ISJ Dolj (FOTO: arhiva GdS)

Unitățile școlare cu statut de structuri, care nu vor primi în acest an autorizație, ar putea fi închise. Totodată, școlile cu probleme la grupurile sanitare sau care necesită reparații vor beneficia de investiții în cursul anului, potrivit inspectorului școlar general al ISJ Dolj, Lavinia Craioveanu, prezent la emisiunea „Subiectul Zilei“ de la Alege TV.

În statisticile Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj, opt unități școlare cu personalitate juridică au început cursurile fără autorizație, iar alte 15 școli sunt în curs de autorizare. Potrivit raportului făcut de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj, realizat în toamna anului trecut, din cele 775 de clădiri, cât au cele 193 de școli și grădinițe cu personalitate juridică, 284 nu au autorizație de funcționare. Conducerea ISJ Dolj susține însă că nu în toate clădirile neautorizate învață elevi. „Autorizația se dă pe clădire și nu pe unitate de învățământ. În plus, la autorizare sunt luate în calcul inclusiv magaziile de lemne. Prin urmare, nu toate clădirile neautorizate sunt folosite ca spații de desfășurare a actului educațional. În prezent, se demarează controale pentru autorizare. Din datele pe care le avem în urma controalelor de la începutul lunii septembrie, demarate de inspectorat împreună cu prefectul și cu reprezentanții DSP, rezultă că, în Dolj, din cele 193 de unități școlare cu personalitate juridică, opt sunt fără autorizație. Acestea se află în localitățile Seaca de Câmp, Pleșoi, Izvoare, Unirea, Sălcuța, Gângiova, Gogoșu și Cernătești. Este adevărat că la acestea se adaugă și unele structuri sau corpuri de clădire în cadrul școlilor cu personalitate juridică, care sunt fie în curs de autorizare, fie nu au autorizație, dar sunt foarte puține. Lipsa autorizațiilor este legată, de regulă, de faptul că nu e apă curentă sau nu sunt grupurile sanitare la interior. La sfârșitul acestei săptămâni vom avea însă un raport al DSP cu autorizațiile. Va fi un raport clar, pe baza căruia vom încerca să intervenim pentru a face remedieri“, a explicat Lavinia Craioveanu. Intervenția autorităților va consta în investiții care se pot derula și în perioada anului școlar. Deciziile vor fi luate în calcul și ținând cont de numărul de elevi din localitatea respectivă. „Există și posibilitatea ca unele structuri să fie închise pentru că acolo învață foarte puțini școlari și copiii de acolo să fie transportați cu microbuzele școlare. Deciziile vor intra în vigoare din anul școlar următor, pentru că nu putem face mutații acum, când a început procesul educațional“, a subliniat Lavinia Craioveanu.

ISJ Dolj cere sprijinul primăriilor

În acest an școlar se vor construi noi grupuri sanitare la Școala Izvoare, acolo unde, de mai bine de șapte ani, elevii trebuie să traverseze strada pentru a merge la toaletă.
„La Școala gimnazială Izvoare, pentru că a fost unul dintre subiectele pe care l-am discutat cu reprezentanții autorităților locale, a fost montată centrala termică și urmează să se construiască grupuri sanitare în interiorul școlii. Lucrările se vor derula în timpul anului școlar, așa cum s-a făcut și în cazul localului noii grădinițe. Banii sunt alocați“, a declarat inspectorul școlar general. De altfel, Lavinia Craioveanu a cerut și sprijinul primăriilor pentru remedierea problemelor din școli.
„Acolo unde nu s-au făcut pregătiri, de cele mai multe ori primăriile nu au alocat bani suficienți pentru aceste reparații. Cu sprijinul domnului prefect vom discuta cu primarii și vom încerca să remediem cât se poate. Voi interveni chiar și în cazurile unităților de la Șimnicu de Sus. Voi cere sprijinul doamnei primar de acolo, pe care o cunosc, și nu cred că nu va dori să ajute școala. Sper să pot remedia și conflictul regretabil dintre doamna director și doamna primar“, a precizat inspectorul școlar general. În ceea ce privește orașul Craiova, Lavinia Craioveanu susține că mai sunt foarte puține unități școlare cu probleme: „În acest an, municipalitatea a alocat pentru școli și grădinițe de zece ori mai mulți bani decât au fost alocați în 2012. În Craiova mai sunt foarte puține școli cu probleme“.

Directorii dau explicații și pentru tonomatele de cafea

De altfel, pentru o situație exactă a problemelor din școli, vineri directorii unităților de învățământ au fost chemați la Inspectoratul Școlar Județean Dolj pentru a prezenta situația, dar și pentru a explica de ce nu au reușit să facă reparații. „Directorii trebuie să ne prezinte, după începerea școlii, situația reparațiilor la nivelul unităților de învățământ să vedem la ce stadiu sunt și cum au alocat banii. Ei pot fi trași la răspundere, dar mai întâi trebuie să vedem despre ce e vorba pe fiecare caz, să vedem dacă au avut sprijin din partea autorităților. Directorul are misiunea de a solicita primăriilor lucrurile de care are nevoie. Dacă directorul face dovada că a solicitat în mai multe rânduri, iar răspunsul a fost negativ, evident că nu este vina lui. Pe de altă parte, poate să fie un caz în care directorul a primit bani pentru reparații și nu i-a folosit. Aici este vina directorului și vom lua măsuri“, a spus inspectorul școlar general. De altfel, managerii școlilor vor da explicații dacă au chioșcuri în unitățile de învățământ pentru care nu au organizat licitație, dar și dacă au tonomate de cafea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS