5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjTelescaunul de la Rânca nu are încă un administrator

Telescaunul de la Rânca nu are încă un administrator

Încă o licitaţie pentru concesionarea telescaunului de la Rânca (FOTO: Eugen Măruţă)
Încă o licitaţie pentru concesionarea telescaunului de la Rânca (FOTO: Eugen Măruţă)

Autorităţile judeţene nu au reuşit până la această dată să delege serviciul de transport public pe cablu de la Rânca, Gorj. Instalaţia de telescaun a fost realizată pe fonduri de preaderare, în cadrul unui program PHARE care a beneficiat de finanţare nerambursabilă, în valoare totală de zece milioane de euro. Proiectul a însemnat realizarea unui sistem de canalizare, o staţie de epurare a apelor menajere şi o instalaţie de telescaun. Aceasta din urmă a costat peste trei milioane de euro din finanţarea totală. Din cauză că nu a funcţionat în condiţii de rentabilitate, autorităţile judeţene şi cele două primării din Baia de Fier şi Novaci, care administrează zona Rânca, au decis încă de anul trecut să delege unei firme private gestiunea serviciului de transport pe cablu de la Rânca.

O nouă licitaţie pe 27 octombrie

O primă licitaţie a fost organizată pe 15 septembrie şi nu a fost selectat vreun operator autorizat. Licitaţia a fost organizată de Consiliul Judeţean Gorj, însă instalaţia de telescaun a rămas în aceeaşi situaţie administrativă ca în ultimii ani. Potrivit Consiliului Judeţean Gorj, o nouă licitaţie pentru delegarea serviciului de transport public pe cablu – instalație telescaun – realizat prin proiectul „Dezvoltarea integrată prin optimizarea domeniului schiabil şi a sistemului ecologic de colectare–epurare a apelor uzate menajere în zona turistică Rânca, judeţul Gorj“ este programată luna viitoare, pe 27 octombrie. Nu se cunoaşte la această dată cine va asigura funcţionarea instalaţiei de telescaun pentru perioada de iarnă. Este nevoie şi de câteva investiţii legate de infrastructura de operare a instalaţiei, extinderea unei parcări, dotarea cu tunuri de zăpadă şi conectarea la reţeaua de apă, precum şi realizarea unor amenajări suplimentare în zonă, astfel încât telescaunul să devină atractiv pentru turişti.

Telescaunul de la Rânca, nerentabil

Telescaunul de la Rânca, singura instalaţie de acest timp din zona montană a judeţului Gorj, a fost realizat din fonduri europene, însă nu a funcţionat vreodată în condiţii de rentabilitate. Autorităţile nu au avut la dispoziţie altă zonă în care să fie construită instalaţia de transport pe cablu, din cauza lipsei unui teren disponibil. Telescaunul deserveşte o pârtie de 900 de metri, cea mai mare din Rânca, dar care este expusă în permanenţă la soare, iar zăpada se topeşte foarte repede. Din acest motiv, calitatea stratului de zăpadă a lăsat tot timpul de dorit, iar turiştii au preferat să schieze pe pârtiile amenajate în alte puncte ale staţiunii de la cota 1.650. La început, telescaunul a fost administrat de SC Vârful Păpuşa SA, înfiinţată de Asociaţia „Rânca – Corneşu Mare“, care aparţine Consiliului Judeţean Gorj, Primăriei Novaci şi Primăriei din Baia de Fier. În cei trei ani de funcţionare, Vârful Păpuşa SA a mers numai în pierdere şi a intrat în cele din urmă în faliment. Acum se speră ca un operator privat să facă investiţia rentabilă. Anul trecut, telescaunul a fost administrat de aceeaşi firmă care l-a construit.

Probleme şi cu sistemul de canalizare

Probleme nu sunt numai cu sistemul de transport pe cablu realizat cu fonduri europene, ci şi cu sistemul de canalizare. Acesta încă nu a fost pus în funcţiune, iar în zonele unde cabanele şi pensiunile sunt branşate există sincope în funcţionare. Nu se cunoaşte nici care este situaţia staţiei de epurare şi după ce program funcţionează aceasta. Cert este că banii europeni nu au adus încă profit la Rânca. Pe lângă situaţia sistemului de canalizare, a telescaunului, la Rânca mai sunt de rezolvat de către autorităţile locale alte două probleme. Este vorba de serviciile de salubritate care nu mai sunt asigurate de nimeni în prezent, precum şi de pietruirea sau asfaltarea străzilor interioare atât pe zona administrată de comuna Baia de Fier, cât şi pe zona administrată de Primăria Novaci. Autorităţile locale susţin că aşteaptă fonduri guvernamentale pentru o amenajare provizorie. De asemenea, există un proiect pentru asfaltarea străzilor interioare, finanţarea urmând să fie asigurată din fonduri europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS