5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjRefugiaţii ar putea fi cazaţi în căminele elevilor

Refugiaţii ar putea fi cazaţi în căminele elevilor

Căminul UCB este ocupat complet de studenţi
Căminul UCB este ocupat complet de studenţi

Autorităţile din Gorj caută locuri pentru cazarea posibililor refugiaţi care ar putea să fie repartizaţi judeţului. Deocamdată, zonele în care se identifică posibile locuri de cazare sunt căminele aferente unităţilor şcolare. În acest sens, în baza unei adrese care a fost transmisă de către Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a început întocmirea unei liste cu unităţile din învăţământul preuniversitar care au cămine pentru cazarea elevilor şi care au la dispoziţie locuri libere unde ar putea să fie primiţi imigranţi din Siria. Potrivit lui Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, încă se lucrează la centralizarea datelor primite din teren de la directorii de colegii şi licee. Cele mai multe cămine pentru cazarea elevilor sunt însă în Târgu Jiu, unde există în total 51 de unităţi de învăţământ, aproape jumătate din cele existente la nivel judeţean.
„De regulă, capacitatea de cazare este dimensionată la numărul de elevi care vin din alte localităţi şi care au nevoie de un loc în cămin. Noi o să transmitem toată baza de date, la zi, aşa cum este în prezent. Nu pot să estimez vreo cifră. Nu ştiu dacă vom fi anunţați că trebuie să primim refugiaţi, dar autorităţile centrale probabil că vor să aibă la dispoziţie toate locurile disponibile şi potenţialul de cazare la nivelul acestor cămine ale unităţilor şcolare care au pe lângă ele şi cantine. Acum aşteptăm să vedem ce dispoziţii se vor da“.

La căminul studenţesc nu mai sunt locuri

În ceea ce priveşte locurile existente în căminele folosite pentru cazarea studenţilor de la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ (UCB) din Târgu Jiu, acestea au fost deja repartizate. Este vorba de 110 locuri, care sunt ocupate de studenţi din alte localităţi sau din alte ţări, precum Republica Moldova sau Serbia. Universitatea „Constantin Brâncuşi“ are la dispoziţie căminul din campusul studenţesc Debarcader şi căminul numărul 2. Anul trecut au fost cazaţi 116 studenţi, locurile suplimentare fiind puse la dispoziţie, în baza unui protocol, de către Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport care deţine câteva camere de cazare în clădirea folosită şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj. Universitatea din Târgu Jiu nu mai are alte spaţii de cazare, iar unităţile actuale nu ar putea primi refugiaţi, întrucât nu mai există locuri. În ceea ce priveşte tarifele de cazare, în acest an ele pornesc de la 125 de lei şi ajung la 300 de lei. Conducerea UCB a stabilit ca la căminul Debarcader un student de la buget să achite 205 lei, iar unul de la taxă să plătească 300 de lei pe lună. La căminul de la ISJ, tariful este de 125 de lei pentru studenţii de pe locurile bugetate şi 220 de lei pentru cei care plătesc taxă de şcolarizare.

Studenţii nu vor să stea împreună cu refugiaţii

Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu a răspuns deja negativ solicitării Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice de a acorda sprijin refugiaţilor. De asemenea, Liga Studenţilor din UCB Târgu Jiu susţine demersul Uniunii Naţionale a Studenţilor din România şi nu doreşte refugiaţi în căminele universităţii. „Sprijinim această iniţiativă a statului român, însă nu în ceea ce priveşte cazarea refugiaţilor în căminele studenţeşti, deoarece un loc în cămin acordat unui refugiat înseamnă un loc în minus pentru studenţi“, a spus Ştefan Moşoi, preşedintele Ligii Studenţilor din UCB Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS