4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnați la străzi inundate

Condamnați la străzi inundate

Ploaia căzută din abundență weekendul trecut i-a luat „pe sus“ pe mulți dintre craiovenii aflați în trafic. Canalizarea orașului nu a făcut față puhoiului, a refulat, și multe dintre străzile orașului au fost inundate. De ce trebuie craiovenii să sufere la orice ploaie mai zdravănă atâta timp cât oficialii orașului repetă întruna că au investit zeci de milioane de euro din fonduri europene în modernizarea canalizării? Motivul e simplu, spun reprezentanții operatorului local, Compania de Apă Oltenia. Proiectul prevede prea puțini kilometri de canalizare pluvială, deoarece el a fost focalizat pe canalizarea menajeră. Așa că, deși investim saci de bani în conducte, nu o facem pentru lucrurile care dor cel mai tare.

Poveste veche în Craiova, canalizarea orașului este „răpusă“ la fiecare ploaie torențială. Gurile de canal refulează, iar străzile orașului se transformă, pe anumite porțiuni, în adevărate râuri. Autoturismele rămân captive în mijlocul apei, iar trecătorii nu se încumetă să traverseze strada, fiindcă ar fi înghițiți de șuvoaie. Așa s-a întâmplat și weekendul trecut, când mai multe străzi din Craiova au fost inundate pentru că gurile de canal nu au putut prelua întregul debit de apă de ploaie.

S-a întâmplat în mai multe zone ale orașului: la intrarea în Bariera Vâlcii, sub pasaj, în centrul orașului, în zona pasajului subteran, la intersecția bulevardului Carol cu Calea București, precum şi pe pe bulevardul Gheorghe Chițu, unde apa provenită din precipitații inundase, vineri seară, întreg carosabilul și se revărsa peste trotuare.
Nu a scăpat de inundații nici zona centrală, de la kilometrul 0, unde s-au făcut recent modernizări, inclusiv la sistemul de canalizare. Este vorba de zona de la Unirea, de sub pasajul suprateran, unde gurile de canalizare nu au făcut față puhoiului. Craiovenii aflați în trafic în acel moment au rămas captivi în mijlocul apelor. Alții s-au trezit cu autoturismul plin cu apă și au fost nevoiți să se „salveze“ urcând pe capota mașinii.
Mai gravă este situația acelora care au suferit pagube materiale pentru că au căzut cu mașinile în gurile de canal prost prinse în covorul asfaltic sau care lipsesc cu desăvârșire.
„Craiova are prea puțină canalizare pluvială, vreo 200 km. Dimensiunea sistemului este suficientă, problema este cu gurile de preluare. Ce se întâmplă în canalizarea mixtă? Acolo unde sunt deversoarele care varsă în canalul colector de pe strada Râului, se lucrează. Tronsonul respectiv a intrat sub presiune, neputând asigura preluarea integrală a apei. Lipsa canalizării pluviale separate duce la această situație. Pe Calea București, canalizarea de la Union nu a putut prelua din cauza lucrărilor care au loc la canalul colector. În Bariera Vâlcii mai este o problemă: populația s-a racordat la canalizarea pluvială și au deversat aici haznalele. Canalizarea va fi finalizată abia la sfârșitul anului“, a declarat Constantin Mitriță, directorul general al CAO.

Gurile de canal nu preiau puhoiul

Reprezentanții Companiei de Apă Oltenia, primii răspunzători de această stare de fapt, spun că de vină sunt gurile de canal care nu pot prelua un volum foarte mare de apă pluvială într-un timp foarte scurt și că se lucrează în zonele cu probleme.
„Canalizarea din Craiova a fost proiectată pentru un anumit debit. Când sunt ploi foarte puternice, așa cum s-a întâmplat vineri seară, capacitatea de preluare a canalizării este depășită, dar în foarte scurt timp apa se retrage. Diametrul conductelor este optim, dar gurile de scurgere nu pot să preia o cantitate foarte mare de precipitații într-un timp foarte scurt.
În Craiova s-au rezolvat câteva zone, cum ar fi Brestei, pe strada Homer în cartierul Romanești, în zona cartierului 1 Mai, strada Tabaci, strada Victor Papilian, în zona Parcului «Romanescu». Dar astfel de inundații s-au întâmplat și se vor mai întâmpla. Sunt cazuri particulare, în Bariera Vâlcii panta este abrubptă spre pod, viteza de scurgere este mare. În prezent se lucrează la stradă, apa de ploaie preia aluviuni și gurile de scurgere sunt acoperite. Aici se lucrează și sperăm că atunci când se vor finaliza lucrările de asfaltare și cele de canalizare nu vor mai fi astfel de probleme“, a explicat inginer Dumitru Dincă, șef Secție canalizare din cadrul CAO.

Canalizarea în Craiova

În Craiova există un sistem de canalizare unitar, 109 km de canalizare care preia apele meteorice şi menajere şi 231 km sistem de canalizare divizor şi mixt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS