22.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCarmen Budulan cântă cu dragoste și dor de țară

Carmen Budulan cântă cu dragoste și dor de țară

Carmen Budulan

Carmen Budulan (foto) are o poveste oltenească, dar care a devenit cunoscută și peste granițele țării. Frumoasa interpretă de muzică populară vine din Corabia, județul Olt, acolo unde a învățat să doinească, să cânte și să poarte cu atâta mândrie portul popular. Carmen este de părere că tradițiile românești, portul popular și muzica autentică trebuie să rămână cea mai de preț moștenire, lucruri pe care interpreta le promovează de fiecare dată când are ocazia. „Dragostea mea pentru folclor este un dar moștenit de la părinți și de la bunici. Ei au slujit cântecul popular cu multă dedicaţie, așa că am avut o bază solidă pe care încet, încet am încercat să o consolidez. Sunt bucuroasă că m-am născut într-o familie în care folclorul a fost la el acasă“, a spus Carmen Budulan.
Artista a luat primul contact cu scena, cu publicul, la vârsta de opt ani, atunci când a participat la Festivalul „Cântarea României“. „Am fost dusă de învățătorul meu la festival. Îmi amintestesc și acum câte emoții am avut. Chiar dacă baza am moștenit-o de la părinții mei, domnul învățător Marin Bătrânca mi-a pus în mână atât stiloul, cât și vioara. Știu că atunci am cântat o melodie de dragoste, neadecvată vârstei mele, „Ia te uită, mândră, uită“, cântec pe care l-am cântat cu foc și drag, dar juriul a considerat că nu este pentru mine această melodie“, a povestit Cramen. În copilărie, interpreta asculta cântecele artiștilor cărora le aprecia talentul, munca, repertoriul și dragostea pentru folclor. Printre preferații oltencei se numără Maria Ciobanu, Ion Dolănescu sau Ileana Sărăroiu, dar nici muzica ușoară nu i-a fost străină pentru că melodiile Mădălinei Manole răsunau în casa artistei. „Aveam 15 ani atunci când începusem să cânt și muzică ușoară. Am participat chiar și la concursuri. Am avut, o perioadă, înclinație și către muzica clasică. Mi-aș fi dorit foarte mult să interpretez, dar m-am oprit la folclor“, a povestit interpreta de muzică populară.

Carmen Budulan a făcut cunoscut cântecul și portul popular oltenesc în Italia

Carmen Budulan are în repertoriul ei cântece de dragoste, despre părinți, dar și despre locurile natale. De curând, olteanca și-a lansat primul album din cariera sa, chiar dacă au trecut mai bine de 20 de ani de când a pășit pentru prima dată pe scenă. „O poveste aș vrea să spun“ se numește albumul pe care Carmen l-a dedicat în mod special familiei sale. „Dăruiesc acest album părinților mei dragi, Iustin și Elena, precum și surorii mele, Daniela. De asemenea, dedic cântecele mele tuturor românilor din lumea întreagă, iubitorilor de folclor, tradiții și grai românesc…“, acesta este mesajul scris de Carmen în interiorul albumului. Textele pieselor îi aparțin interpretei, însă pe album se găsesc și colaje de hore sau sârbe oltenești, piese ce aparțin marilor interpreți ai muzicii populare.
Carmen știe ce înseamnă dorul de casă, de cei dragi, pentru că timp de nouă ani a locuit departe de locurile natale, de Oltenia, de România. Artista a mers la Torino pentru a lucra ca asistent medical, dar anul acesta a revenit în țară pentru că dorul de casă a fost mult prea mare. Olteanca a făcut cunoscut și îndrăgit cântecul și portul popular oltenesc în Italia, a bucurat comunitățile de români de acolo, dar și italienii cărora le place muzica populară oltenească, după cum spune chiar artista. Muzica este pe primul loc în viața ei, de aceea olteanca este studentă la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova, specializarea interpretare muzicală-canto clasic.

Claudia Cocoș

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS