La fiecare cinci ore, în România, moare un copil mai mic de un an. Nu este o simplă statistică, este realitatea crudă, o realitate care nu poate fi schimbată doar cu profesionalismul cadrelor medicale. Vitale pentru primele momente de viaţă, dar şi pentru săptămânile critice ale unor sufleţele ce văd lumina zilei prematur, sunt echipamentele profesionale, aparatura medicală, incubatoarele. Sunt sute de copii ale căror vieţi depind anual de aceste incubatoare. Organizaţia Salvaţi Copiii a oferit ieri un nou incubator Spitalulul „Filantropia“ din Craiova.
Nouă copilaşi născuţi prematur se află în aceste zile în incubatoarele de la Unitatea de Terapie Intensivă (UTI) a Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova. Alţi cinci copilaşi s-au recuperat deja, au ajuns la greutatea optimă și s-au putut reîntoarce în braţele mamelor. Cel mai mic dintre copilaşii din UTI are doar 1.200 de grame. Fiecare secundă care se scurge, fiecare minut peste care trec este un motiv de bucurie. Unii dintre aceşti bebeluşi îşi vor petrece următoarele trei luni în aceste incubatoare. Este singura lor şansă să trăiască. Dacă, în 2014, în Spitalul Municipal „Filantropia“ au avut loc 1.751 de naşteri, din care aproximativ 10%, mai precis 186 de naşteri, au fost premature. De la începutul acestui an şi până ieri, din cei 1.550 de copii născuţi la Spitalul Municipal „Filantropia“, 179 au fost prematuri. „Dintre aceştia, foarte mulţi au fost sub un kilogram şi jumătate. Maternitatea noastră este de nivel doi, deserveşte judeţele din întreaga Oltenie. Din nefericire, numărul copiilor care se nasc cu probleme medicale grave este mult mai mare, însă cazurile care, de exemplu, necesită chirurgie generală, le transportăm imediat după diagnosticare la o unitate de nivel trei unde există chirurgie infantilă, la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Este nevoie de incubatoare şi pentru aceşti copii. Avem copii care au nevoie de ventilaţie, au nevoie de oxigen… Un astfel de echipament ne uşurează munca nu doar din punct de vedere medical, dar şi pentru că putem să le dăm mai multă încredere părinţilor care abia aşteaptă să îşi ţină în braţe micuţii“, a spus dr. Mirela Siminel, şefa Clinicii de Neonatologie a Spitalului „Filantropia“.
Spitalul mai are nevoie de trei incubatoare şi de un screening auditiv
În acest moment, Spitalul „Filantropia“ dispune de 12 incubatoare, din care nouă sunt funcţionale. Acestea sunt folosite în Terapia Intensivă şi în sectorul de Prematuri. „Am mai avea nevoie de cel puţin două şi cel puţin un incubator de transport, care ne este necesar ca aerul. Apoi, am mai avea nevoie urgent de un screening auditiv. Acesta se înscrie într-un program naţional în care au intrat iniţial toate maternităţile de nivel trei. Cele de nivel doi nu au fost dotate cu aparatura necesară. Nu este foarte scump, undeva la 10.000 de euro, dar pentru noi ar fi extraordinar de mult pentru că am putea intra în programul de screening naţional, am putea face testarea copiilor nou-născuţi. Sunt boli care sunt determinate genetic sau există patologie auditivă ce poate fi detectată la acest nivel şi dacă se descoperă foarte devreme se poate trata“, a adăugat dr. Mirela Siminel.
Elevii craioveni au strâns bani în mall
Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat ieri Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“, din Craiova, cu un incubator performant de terapie intensivă, în valoare de 66.000 de lei, după ce, în 2013, a donat aceleiaşi unităţi spitaliceşti un alt incubator, în valoare de 44.000 de lei. Acţiunea face parte din seria de 21 de dotări anunţate de Salvaţi Copiii pentru 2015, ce vor viza maternităţi şi secţii de nou-născuţi din Bucureşti şi din ţară. „România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă, cu 8,5 la mia de nou-născuți, acest lucru însemnând că la fiecare cinci ore în România moare un copil cu vârsta sub un an. Am strâns bani cu ajutorul voluntarilor noştri, cu ajutorul copiilor din unităţile de învăţământ craiovene, care au mers la mall cu urne să strângă bani de la craioveni, cu ajutorul firmelor care au făcut donaţii, cu ajutorul celor care au direcţionat 2% din impozitul pe venit pentru această cauză“, a declarat Cornelia Pasăre, preşedinte Salvaţi Copiii – filiala Dolj.
Zeci de copii care au participat la strângerea de bani pentru dotarea spitalului cu acest incubator au fost prezenţi ieri la „Filantropia“. Au avut şansa să vadă bebeluşii internaţi în Unitatea de Terapie Intensivă, au avut posibilitatea să afle chiar de la medicii acestui spital importanţa acestor incubatoare.
Împreună putem susţine şansa la viaţă a fiecărui copil!
Cei care doresc să susţină în continuare demersul Organizației Salvaţi Copiii de a reduce mortalitatea infantilă în România, o poate face cu un SMS la 8844 cu textul „SALVEZ“.