2 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum s-au comportat companiile oltene care au migrat pe AeRO

Cum s-au comportat companiile oltene care au migrat pe AeRO

Speculațiile bursiere cu titlurile tranzacționate pe platforma AeRO au adus câștiguri importante unora
Speculațiile bursiere cu titlurile tranzacționate pe platforma AeRO au adus câștiguri importante unora

13 companii din Oltenia care au migrat de pe Rasdaq pe platforma AeRO a BVB în această vară au fost monitorizate de GdS. În ultimele șase luni, unele și-au dublat valoarea titlurilor (Univers SA) sau chiar și-au mărit-o de patru ori (Mercur SA). În schimb, altele s-au depreciat cu peste 60% (Semrom Oltenia). Mai multe detalii despre evoluția lor la bursă puteți citi în cele de mai jos.

Rasdaq, piața pe care erau tranzacționate cele mai multe companii din Oltenia, nu a mai fost considerată reglementată din 2004, potrivit legislației UE. Anul trecut, a fost adoptată Legea nr. 151/2014 pentru reglementarea acestei situații. În consecință, societățile aveau obligația să convoace Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) pentru ca acestea să ia o decizie în privința relistării pe o piață reglementată. În situația în care AGA decide să nu relisteze societatea, acționarii aveau voie să se retragă din societate în condițiile art. 134 din Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, cu răscumpărarea acțiunilor. 19 companii din Oltenia, cu o capitalizare de circa 24 de milioane de euro, au ales să nu se relisteze pe piața reglementată sau pe o piață alternativă: Agroservice Bistreț SA, Oltcons SA Slatina, Transbuz SA Slatina, Subansamble Auto SA Craiova, Electrocarbon SA Slatina, Mercur SA Râmnicu Vâlcea, CIT SA Craiova, Comcereal SA Drobeta Turnu Severin, Complex Hotelier Parc SA Slatina, Texind SA Craiova, Coreal SA Craiova, Comat Olt SA Slatina, Agromec SA Râmnicu Vâlcea, Trans Oltenia SA, Golf Trade SA Orșova, Utalim SA Slatina, Centrul de Calcul SA Târgu Jiu, Astra SA Craiova și Agromec SA Găneasa. În schimb, 13 societăți au decis să se listeze pe piața alternativă de la Bursa de Valori București (BVB) denumită AeRO: Severnav SA Drobeta Turnu Severin, Semrom Oltenia SA, Metal-Lemn SA Craiova, SMR Balș SA, Exploatare Portuară Drobeta SA, Mercur SA Craiova, MAT SA Craiova, Construcții Feroviare Craiova SA, Univers SA Râmnicu Vâlcea, Parc SA Caracal, Foraj Sonde SA Craiova, Celule Electrice Băilești SA și Avioane Craiova SA.

Deprecieri masive și creșteri spectaculoase

GdS a realizat o scurtă radioagrafie a modului în care s-au comportat companiile listate în ultimele șase luni, așa cum rezultă din statisticile BVB. Astfel, Semrom Oltenia a fost cotată ultima dată (28 septembrie) la 0,12 lei/acțiune, înregistrând o scădere de 66,39%. Cotația acțiunilor a crescut până la 0,4 lei/acțiune pe 3 august, după care s-au prăbușit constant. Severnav SA Drobeta Turnu Severin era cotată la 2 lei/acțiune (27 august). A avut câteva fluctuații de la 1,3 lei/acțiune, dar din 5 iunie s-a menținut constantă și a crescut. Pentru Metal-Lemn Craiova (2,53 lei/acțiune) nu există istoric de tranzacționare, ultima tranzacție datând din februarie 2011. SMR Balș, deși a fost admisă la tranzacționare în iunie 2015, figurează ca suspendată din februarie 2014, din cauza intrării în insolvență. În aprilie 2015, societatea a informat BVB că și-a votat planul de reorganizare. Exploatare Portuară Drobeta SA Orșova nu are istoric de tranzacționare, ultima cotație (1 leu/acțiune) datând din ianuarie 2014. Mercur SA Craiova a avut o cotație de 80 lei/acțiune la ultima ședință din 16 septembrie, când a crescut cu 0,50%. A pornit de la sub 20 lei/acțiune, însă după 22 iulie cotațiile au crescut spectaculos de patru ori. MAT SA Craiova a avut un minim de 1 leu/acțiune în 22 mai, după care a crescut la 2,4 lei/acțiune în 17 august, iar la ultima ședință (2 septembrie) au fost cotate la 2,37 lei/acțiune. Construcții Feroviare Craiova SA (0,4 lei acțiune în 24 august) a pornit de la 0,10 lei/acțiune și a înregistrat un maxim de peste 0,5 lei/acțiune după data de 10 august.
Titlurile Univers SA Râmnicu Vâlcea și-au dublat prețul, urcând de la 10 lei/acțiune (29 mai) la 20 lei/acțiune (7 august). menținându-se constante până la ultima ședință de tranzacționare, din 29 septembrie. Pentru Parc SA Caracal nu există nici un fel de date, în timp ce acțiunile Foraj Sonde Craiova erau cotate la 0,22 lei/acțiune (15 septembrie). A avut creșteri și fluctuații în perioada 2 iulie – 21 august până la 0,3 lei/acțiune, după care au coborât. Celule Electrice Băilești, compania controlată în trecut de controversatul om de afaceri Cătălin Chelu, a intrat în insolvență în martie 2015. DIICOT a pus sechestru pe acțiunile deținute de Cătălin Chelu în baza unei ordonanțe până la concurența sumei de 20 de milioane de euro. Avioane Craiova era cotată la 2,75 lei/acțiune la ultima ședință de tranzacționare (10 septembrie), înregistrând o scădere de 7,69%. Variațiile de preț în cazul AVIO sunt extrem de interesante: un maxim de 4,5 lei în 23 iulie, după care o scădere bruscă la 3,5 lei/acțiune și iar o urcare bruscă la 4,5 lei/acțiune, după care o scădere la 2,75 lei/acțiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS