Salariile cadrelor medicale au fost majorate cu 25% începând de ieri. În prezent, aproximativ 80% din banii pe care spitalele îi primesc de la Casa de Asigurări se duc pe salarii și dacă majorarea ar fi suportată din același buget, unitățile nu ar putea face față cheltuielilor. O hotărâre de guvern care a intrat de ieri în vigoare anunță că unitățile medicale vor primi diferența de care au nevoie. Mai este de lucrat însă la proceduri.
Banii din care spitalele doljene trebuie să achite toate cheltuielile sunt puțini. Din contractul cu Casa de Asigurări, unitățile medicale abia reușesc să plătească angajații. Majorarea salariilor cu 25 la sută începând cu 1 octombrie a pus pe jar reprezentanții unităților medicale pentru că fără să primească un buget mai mare spitalele nu ar putea da angajaților mai mulți bani la sfârșitul lunii.
Soluția vine de la Hotărârea de Guvern nr. 791/2015 care a intrat în vigoare de ieri. Practic, această hotărâre vine să modifice HG nr. 400 privind contractul-cadru. Reprezentanții spitalelor doljene au anunțat Casa de Asigurări (CAS) Dolj care sunt sumele de care ar avea nevoie. Nu se știe încă procedura exactă, care, cel mai probabil, o să fie stabilită în normele de aplicare. Dr. Ioana Dumitru, managerul Spitalului din Filiași, spune că încă nu a primit nimic de la CAS prin care să fie explicat modul în care se vor desfășura lucrurile, dar că banii vor veni. Unitatea medicală din Filiași are 178 de angajați din 210 posturi normate și ar avea nevoie de 14.000 de lei pentru majorarea salariilor. „Am trimis la CAS suma de care am avea nevoie. Numai dacă primim acești bani reușim să facem față majorării salariale. Dacă ar trebui să plătim salariile majorate cu bugetul pe care îl avem acum, ne-ar ajunge la limită, dar fără să plătim și tichetele de masă. În plus, nu ar mai rămâne bani pentru medicamente sau facturi. Așteptăm să vedem ce primim de la CAS“, a spus dr. Ioana Dumitru.
Fără bani mai mulți, spitalele nu pot face față
Spitalul din Băilești deservește aproximativ 56.000 de oameni și are 153 de angajați. Unitatea spitalicească are 128 de paturi, împărțite în patru secții și cinci compartimente. Spitalul ar avea nevoie de 100.000 de lei ca să poată să dea angajaților salarii mai mari. „Nu am încheiat deocamdată cu CAS un contract pentru acești bani, dar de astăzi începem demersurile. Trebuie să depunem o solicitare cu documentele justificative și va fi încheiat un contract separat, conform hotărârii. Ni s-a solicitat impactul financiar al acestei creșteri, mai exact cât ne-ar trebui pentru a putea suporta mărirea salariilor. Este un factor de corecție care se aplică la suma serviciilor realizate și validate în luna precedentă, adică în septembrie. Detalii, probabil, o să apară în norme. HG nr. 791 modifică HG nr. 400 privind contractul-cadru. Și automat, în urma acestei modificări a contractului-cadru, trebuie să apară modificări și la normele acestui contract, și probabil că acolo o să se dea mai multe detalii legate de cum se calculează factorul de corecție și ce fel de contract o să încheiem cu CAS, dar și sumele care vor fi stabilite pentru fiecare spital“, a explicat Mirela Ţibreanu, managerul Spitalului Municipal Băileşti.
„Banii se vor da. În ce fel și cum, mai rămâne de stabilit“
Având 3.500 de angajați, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova și-a făcut calculele astfel încât din banii primiți în mod normal de la CAS să aibă asigurată suma pentru salarii până în decembrie. Unitatea spitalicească are nevoie de susținere financiară mai mare, altfel activitate ar risca să se blocheze pentru că nu ar mai rămâne bani pentru medicamente, mentenanța aparaturii și utilități. „Pentru octombrie și noiembrie ne acoperim salariile. Problema este pentru luna decembrie și se lucrează, conform hotărârii de guvern recent apărute, la noua modalitate de contractare, astfel încât Casa de Asigurări să ne ajute cu diferența de 25%. Am discutat cu cei de la CAS și urmează să ne prezinte o formă de contract prin care vom primi banii“, a declarat Gabriela Tănasie, director financiar în cadrul SJU.
Și reprezentanții Spitalul „Filantropia“ se pregătesc să depună documentele justificative astfel încât să primească buget suplimentar. „Hotărârea de guvern spune că diferența de bani o să fie acoperită de CAS. Noi trebuie să depunem documentele justificative în acest sens. Asta înseamnă că bugetul spitalului nu o să fie afectat, nu trebuie să luăm bani de la medicamente sau de la utilități să plătim salariile majorate“, a spus Elena Crăiniceanu, director financiar la Spitalul „Filantropia“.
CAS Dolj a dat asigurări că toate spitalele doljene vor primi sumele de care au nevoie. „Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ne-a transmis HG nr. 791/2015. Toată lumea trebuie să stea liniștită pentru că se vor da acești bani care să acopere diferențele. O să avem o videoconferință cu reprezentanții CNAS în care o să punem la punct detaliile. Banii se vor da, în ce fel și cum mai rămâne de stabilit. Știm cât le trebuie spitalelor din județ“, a precizat Mihaela Luci Ștefan, președintele CAS Dolj.