În Sala Polivalentă din Craiova au loc, în ultima perioadă, din ce în ce mai multe evenimente. Invitat la emisiunea „Factualitate“ de la Alege TV, directorul sălii, Cristian Mitricof, a vorbit despre modul în care craiovenii au înțeles să se comporte într-un astfel de spațiu, dar și despre investițiile de care ar fi nevoie în clădire pentru a-i oferi acesteia potențialul de a găzdui tot felul de evenimente. În opinia directorului, Sala Polivalentă este o „uzină“ care ajută, în felul ei, la obținerea performanțelor de către sportivi, și se urmărește oferirea de condiții bune și civilizate plătitorului de bilete, nu doar amortizarea investițiilor.
Sala Polivalentă din Craiova, o clădire care era, până în 1994, când a fost cuprinsă de flăcări, un important simbol al sportului din Bănie, a început să redevină ceea ce a fost odată. Deși a durat 17 ani ca ea să fie repusă pe picioare, din cauza finanțării anevoioase, în clipa de față, sala găzduiește atât evenimente sportive, cât și culturale, și intenționează să devină mai mult decât este deja. Prezent în studiourile Alege TV la emisiunea „Factualitate“, directorul Polivalentei, Cristian Mitricof, a vorbit, la un an de la preluarea frâielor sălii, despre ce înseamnă să conduci o „uzină“, așa cum o numește, despre frumusețile ei, dar și despre micile neajunsuri.
Craiovenii, mai civilizați
Toți cei care merg în Sala Polivalentă au putut să vadă cu proprii ochi că ea se păstrează în condiții excelente. Asta se datorează atât angajaților Polivalentei, peste 20 la număr, dar și publicului care, spune directorul, s-a schimbat. „Craiovenii sunt, pe zi ce trece, din ce în ce mai civilizați, lucru care pe mine mă încântă foarte mult. Iar asta se vede și în Sala Polivalentă. Da, nu am avut nici măcar o dată un scaun care să fie măcar deranjat, nu rupt. Nu am avut nici o defecțiune de acest gen, care să aibă ca motiv vandalismul. Așa ceva nu se întâmplă, nici măcar la meciurile mai sensibile, cum ar fi cele Craiova-București“, a explicat Cristian Mitricof.
Discuțiile despre Sala Polivalentă au mers și în direcția costurilor. Aceasta are utilitățile și investițiile plătite de municipalitate, iar cheltuielile cu salariile și investițiile curente sunt plătite de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL). De ce nu se poate descurca Sala Polivalentă singură, doar în subordinea regiei? Singurele venituri pe care le realizează sala sunt cele din plata biletelor de intrare la meciuri și din chiriile pentru diversele evenimente, care diferă în funcție de ceea ce cere fiecare organizator. În ceea ce privește intrarea gratuită de la anumite meciuri, Mitricof a spus că i se pare mai corect să se achite o taxă de intrare. „Corect față de toată lumea este să se plătească bilet, așa este peste tot. Și tatăl meu își cumpără bilet atunci când vine la sală, valoarea lui este de cinci lei. Mi se pare corect pentru munca jucătorilor, pentru cea a angajaților și pentru spectacol în sine ca și noi să dăm ceva înapoi“, consideră directorul Polivalentei. În ceea ce privește sportivii din Craiova, aceștia nu plătesc chirie pentru sălile pe care le folosesc, existând un protocol între RAADPFL și cluburile sportive.
„Trebuie să țin sala pornită de dimineața până seara“
Referitor tot la activitatea financiară, strâns legată de cea de zi cu zi din Polivalentă, Cristian Mitricof a explicat că sala este cu adevărat o uzină din care nu poate fi scos profit. „O sală polivalentă în care se desfășoară mai multe activități nu poate fi profitabilă. Dacă ar fi o sală monosport sau monoactivitate, ar fi altă discuție, pentru că ar fi pornită doar atunci când e nevoie. Însă eu trebuie să țin acea uzină – pentru că este o uzină Sala Polivalentă – pornită de dimineața până seara. Este atât de mare încât seamănă cu o uzină și este foarte complexă. Există o sală unde sportivii se pregătesc, unde se antrenează o secție de box, unde vin și atleții când este urât afară, vin și cei de la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Craiova și cei de la Clubul Sportiv Universitatea Craiova. Îi deservim și pe ei în măsura în care putem. Noi ne dorim ca utilitățile Sălii Polivalente să-i ajute pe sportivi să devină campioni și se vede. Clubul CSM Craiova este cotat ca al doilea pe țară ca număr de medalii și de rezultate obținute la nivel național și internațional. Sportivii au un loc unde fac recuperare, antrenament de forță, avem și sala de pregătire, care este utilizată nonstop. Nu există metru pătrat din Sala Polivalentă în care să vii în orice moment al zilei și să nu găsești pe cineva făcând o activitate“, a explicat Cristian Mitricof.
Un sistem de antifonare, foarte necesar sălii
În situația de față, singurele investiții majore care ar mai fi necesare la Sala Polivalentă ar fi acelea într-un sistem de antifonare care să rezolve problema ecoului, întâlnit la mai toate evenimentele găzduite de sală. „Singurul lucru care lipsește Sălii Polivalente este un sistem de antifonare pe care avem promisiunea că îl vom primi în perioada următoare de la municipalitate. Noi propunem un sistem profesional care ar costa undeva în jur de 90.000 de euro. Acesta ar înlesni sonorizarea atât pentru concerte, cât și pentru meciuri. Inginerii de sunet cu care am colaborat atât eu, cât și doamna Rela Filip, fosta directoare, pentru a încerca să găsim o modalitate de antifonare, ne-au garantat că, dacă vom antifona cum trebuie Sala Polivalentă, va avea capacitatea de a organiza inclusiv concerte de pian, atât de clar s-ar auzi. Investiția s-ar amortiza destul de repede, dar nu este neapărat acesta scopul. Nu trebuie să faci investiții doar ca să se amortizeze. Ar fi lăudabil și ai avea ce să oferi oamenilor. Nu trebuie să căutăm în toate lucrurile profitabilitatea și nu trebuie să gândim numai economic. Trebuie să gândim un pic și social“, a mai spus Mitricof.
Horia Brenciu, în decembrie la Craiova
Directorul Polivalentei a vorbit, pe scurt, și despre concertele care vor avea loc până la sfârșitul anului la Craiova. Acesta a anunțat, la Alege TV, că Horia Brenciu va veni în iarnă în Bănie pentru un superspectacol. „Mai avem încă trei concerte până la sfârșitul anului. Vorbim despre cel al lui Ștefan Bănică Jr. (12 noiembrie – n.r.), al trupei Holograf (25 octombrie – n.r.) și al lui Horia Brenciu. El va veni pe 7 decembrie“, a declarat Cristian Mitricof. Pentru concertul lui Horia Brenciu, biletele urmează să fie puse în vânzare. Pentru Holograf, acestea costă între 40 și 120 de lei, iar pentru Ștefan Bănică Jr., prețurile variază între 30 și 100 de lei. Biletele pot fi cumpărate de la sala de bilete a Sălii Polivalente, dar și de la agenția Teatrului Național „Marin Sorescu”.