4.5 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine va furniza laptele și cornul elevilor din Dolj

Cine va furniza laptele și cornul elevilor din Dolj

Albalact va furniza laptele din Dolj. Cornul se lasă aşteptat. (Foto: Arhiva GdS)
Albalact va furniza laptele din Dolj. Cornul se lasă aşteptat. (Foto: Arhiva GdS)

Preșcolarii din grădinițele cu program de patru ore și elevii din clasele I-VIII din Dolj din sistemul de stat sau privat vor primi lapte sau produse derivate de la firma Albalact în anul școlar 2015-2016. Albalact a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean Dolj pe componenta de produse lactate din cadrul programului guvernamental „Laptele și cornul“. Elevii au șanse mari să primească, în curând, și produsele de panificație. Licitația pentru desemnarea firmei câștigătoare este la final. Pentru că este un subiect sensibil, GdS vă prezintă ce informații trebuie inscripționate pe ambalaje și frecvența cu care produsele trebuie distribuite în școli în perioada următoare.

Așa cum se întâmplă în mai toată țara, nici în Dolj programul „Laptele și cornul“ nu a devenit funcțional odată cu începerea școlii. Prelungirea licitațiilor, organizarea lor târzie sau aspecte imprevizibile fac ca elevii să înceapă mereu școala fără cele două produse și să le primească apoi retroactiv. Practic, nu se pune problema dacă anul școlar începe cu furnizori stabiliți clar de autoritățile județene, ci cât de mare este întârzierea în furnizarea produselor. În Dolj, prima componentă a programului, laptele și produsele derivate, a fost rezolvată, dar cu noroc. La licitația lansată în iulie s-au prezentat doi mari producători și distribuitori: Albalact și Dorna. Criteriul de departajare a fost prețul cel mai mic, iar autoritatea a mers pe varianta licitației electronice în care cele două firme concurează direct în sistemul de achiziții publice. Poate aceasta este și explicația pentru faptul că rezultatul licitației nu a fost contestat, iar autoritatea județeană a putut semna contractul cu firma câștigătoare, Albalact. În caz contrar, parcurgând toate etapele procedurale, laptele putea ajunge la elevi și la anul.
Atribuit pe 29 septembrie, contractul prevede anumite obligații din partea Albalact care va primi de la Consiliul Județean Dolj 5,4 milioane de lei fără TVA pentru o cantitate estimată de 10,8 milioane de cutii de lapte, iaurt, sana sau chefir.

Ce lapte primesc elevii

Potrivit caietului de sarcini, firma are la dispoziție trei metode de furnizare și distribuire în școli și grădinițe a produselor lactate: zilnic, bisăptămânal sau săptămânal, în funcție de distanța la care se găsesc școlile. Concret, laptele trebuie să fie distribuit zilnic în unitățile de învățământ aflate la maximum 25 de kilometri de sediul firmei, de două ori pe săptămână în școlile aflate la o distanță cuprinsă între 25 și 50 de kilometri și o dată pe săptămână în școlile care sunt la o distanță de peste 50 de kilometri.
Laptele care va ajunge pe băncile școlilor este tratat termic (UHT) și este ambalat în cutii de 200 ml. Distribuitorul poate să furnizeze în loc de lapte produse lactate derivate care conțin cel puțin 90% din greutatea laptelui UHT, adică iaurt simplu, lapte bătut, sana sau chefir. Cantitatea maximă de produse care înlocuiesc laptele este de maximum 33% din cea înscrisă în contract. Laptele trebuie să respecte anumite cerințe calitative, cum ar fi un procent de proteine de minimum 3,2% și grăsime de 1,8%. Firma câștigătoare este obligată să furnizeze produse specifice copiilor care suferă de diabet sau care au intoleranță la lactoză pe baza regimului prescris de medicul de familie. În cazul laptelui, termenul de valabilitate trebuie să fie de minimum șase luni, iar în cazul celorlalte produse – de cinci zile. Conform caietului de sarcini, produsele vor fi transportate la școli numai cu mijloace auto speciale. Școlile și grădinițile, la rândul lor, au obligația de a asigura spații de depozitare corespunzătoare, mai ales în condițiile în care distribuția zilnică se face între orele 7.00 – 10.00, iar elevii primesc laptele la sfârșitul zilei.

În locul cornului sau batonului sunt buni și covrigi

În cazul cornului, licitația organizată de CJ Dolj este în faza finală. Conform unor surse neoficiale, câștigătorul a fost desemnat, dar autoritatea așteaptă să treacă termenul legal de contestație. Dacă va fi așa, cornul ar putea ajunge și el pe băncile elevilor de săptămâna viitoare. Licitația pentru produsele de panificație este mai animată. În cursă s-au înscris de două ori mai multe firme sau asocieri de firme decât la lapte. Una dintre ele este chiar câștigătoarea de anul trecut, SC Achiziție și Dezvoltare SRL din Târgu Jiu, care are printre subcontractanți, firma Succes Nic, controlată de Nicolae Sarcină. Alte firme interesate de cornul elevilor din Dolj sunt Logistic Media Pop Art din Cluj, o asociere de firme condusă de Vel Pitar și producătorul local, Isis Pan. Valoarea estimată a contractului este de peste trei milioane de lei fără TVA, dar este de așteptat ca suma să scadă, dat fiind faptul că autoritatea contractantă merge pe aceeași soluție a prețului cel mai mic și a licitației electronice ca variantă finală a procedurii de atribuire a contractului. Conform caietului de sarcini, cornul sau produsele derivate trebuie livrate în ambalaje de 80 de grame. În locul cornului sau a batoanelor, firma câștigătoare va putea furniza covrigi simpli sau biscuiți uscați, dar în limita a 33% din cantitatea totală. Termenul de valabilitate a produselor va fi de minimum două zile și, spre deosebire de lapte, distribuția se face zilnic sau la două zile, indiferent de distanța la care sunt școlile sau grădinițele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS