3.1 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljModernizarea rețelelor de apă și canal trece prin buzunarul craiovenilor

Modernizarea rețelelor de apă și canal trece prin buzunarul craiovenilor

IMG_3860

Craiovenii susțin din propriul buzunar împrumuturile făcute de operatorul local de apă și canal la BERD. Cu alte cuvinte, contribuie la cheltuielile pe care le implică reabilitarea rețelelor de apă și canal din oraș, cu fiecare creștere de preț.
„Strategie de tarifare“. Sună pompos, dar, de fapt, înseamnă creșterea graduală și anuală a prețului la apă și canal pentru craioveni. S-a ajuns aici pentru că operatorul local, Compania de Apă Oltenia (CAO), trebuie să obțină profit pentru a putea accesa fonduri de coeziune și să susțină partea de cofinanțare care este asigurată printr-un împrumut la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). În Craiova s-a pornit cu creșterea prețului la apă și canal din anul 2010, când populația plătea 1,92 lei/mc la apă și 0,34 lei/mc la canal și s-a ajuns în prezent la 4,12 lei/mc la apă și 2,17 lei/mc cu TVA inclus. Craiova a ajuns să aibă un preț destul de ridicat la acest serviciu. În 2012, toţi membrii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, adică toate consiliile locale, au acceptat un plan tarifar valabil până în 2017.
„Prima strategie de tarifare a fost în 2010 – 2013, s-a stabilit prin contractul de delegare și s-a ajuns aici ca urmare a unui studiu efectuat de consultanța Comisiei Europene pentru operatorii care urma să acceseze fonduri de coeziune. Pentru județul Dolj, partea de cofinanțare pe care noi trebuie să o plătim este de 9%. Creșterea de preț graduală trebuie să asigure nivelul de profitabilitate. Compania trebuie să aibă profit ca să susțină partea de cofinanțare care a fost asigurată prin împrumut BERD.
În 2010, tariful la apă era de 1,92 lei/mc fără TVA și 0,34 lei/mc la canalizare. Acum strategia de tarifare s-a extins până în 2017. Și nu se va opri aici. Este o condiție de accesare a acestui împrumut. Noi ne-am angajat că vom respecta o serie de indicatori, printre care și strategia de tarifare. Avem și avizul ANRSC, care este autoritatea guvernamentală ce supraveghea­ză de­rularea acestor servicii de utilități publice. Prin urmare, la 1 iulie, în fiecare an, se face o ajustare de preț. După ultimele modificări la Legea nr. 241, strategia de tarifare se aprobă de ADI, iar ajustările ulterioare se aprobă de către ANRSC, iar reprezentantul municipiului Craiova este mandatat să voteze în adunarea ADI. Se ia în calcul și nivelul de suportabilitate al populației, la nivel de țară și pe fiecare regiune.
Conform strategiei de tarifare, la 1 iulie 2015 a existat o creștere de 8% plus indicele de inflație. În 2016, creșterea va fi de 5%. După 2017, probabil, se va interveni cu o nouă strategie de tarifare“, a explicat Ana Bălăceanu, directorul economic al CAO.

Diferențe de preț

În prezent, populația Craiovei plătește 4,12 lei/mc la apă și 2,17 lei/mc cu TVA inclus la canal. În Severin, operatorul în domeniu, SECOM, practică următoarele tarife: 4,74 lei/mc cu TVA inclus la apă și 3,82 lei/mc la canalizare. În Vâlcea, prețul este mai ridicat la apă față de cele două localități amintite. SC Apavil SA vinde către populație apa potabilă cu 4,79 lei/mc. În Târgu Jiu, operatorul local, Aparegio Gorj SA, percepe un tarif de 3 lei/mc cu TVA inclus pentru apă și 2,58 lei/mc cu TVA inclus, la canalizare. Populația Slatinei plătește 3,04 lei/mc cu TVA inclus la apă și 1,23 lei/mc cu TVA inclus, la canalizare și 2,11 lei/mc la epurare.
În București, un metru cub de apă potabilă este plătit de populație cu 5,75 lei cu TVA inclus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS