Craiovenii vor afla până la sfârșitul acestei săptămâni ce taxe și impozite vor plăti în anul 2016. Administrația locală este nevoită ca până pe 7 noiembrie 2015 să aprobe în consiliul local procentele la impozitele locale pentru anul viitor, adică impozitul pe construcții, pe teren și pe mijloacele de transport. Prin urmare, în această săptămână proiectul de hotărâre privind valorile impozabile, taxele și impozitele locale va fi adus la cunoștința publicului. Data limită de 7 noiembrie este impusă atât prin Legea nr. 227/2012 (Legea privind Codul Fiscal), cât și printr-o ordonanță publicată pe 30.09.2015. „Administrația locală craioveană trebuie să se încadreze în acest termen. Prin urmare, Proiectul de hotărâre privind taxele și impozitele locale va fi făcut public pe site-ul primăriei unde fiecare cetățean își poate spune punctul de vedere. Ulterior, acest proiect va fi supus dezbaterii publice“, a explicat Elena Bonescu, director al Direcţiei de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Craiova.
Reprezentanții administrației locale craiovene dau asigurări că taxele și impozitele locale de anul viitor nu vor „exploda“. Dimpotrivă, acestea vor fi apropiate de cele din anul în curs. „Taxele și impozitele se vor modifica în conformitate cu noul Cod Fiscal, dar noi am păstrat cam aceleași scutiri și același cuantum ca anul trecut. Nu va fi o problemă termenul prevăzut la data de 7 noiembrie 2015. Le-am discutat de săptămâna trecută. La clădirile rezidențiale persoane juridice, adică IMM-uri în apartament, impozitele scad. În rest, e nemodificat și lăsăm și bonificația de 10% dacă plătesc până în luna aprilie“, a declarat primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu.
Impozit diferențiat
În 2016, impozitul pe clădiri se calculează diferențiat, pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii (se arată în articolul 457, Cod Fiscal).
Pentru clădirile nerezi-dențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 – 1,3% asupra valorii (se arată în art. 458). Totodată se vor impozita terenurile de sub construcții, fie că sunt case sau blocuri.