Olteancă din Alimpeștii Gorjului, Cristina Giuvelescu (foto) cântă iubitorilor de folclor de pretutindeni. Născută în Craiova, dar crescută în casa bunicilor din Gorj, interpreta de muzică populară simte că sufletul ei a rămas acolo unde a învățat să doinească. „Îmi place să spun că sunt de acolo, pentru că de la vârsta de un an și până la 18 ani am crescut la bunici. De aceea mă consider gorjeancă“, a spus interpreta.
De mai bine de 25 de ani, Cristina Giuvelescu aduce leacul sufletului în casele iubitorilor de folclor. O voce caldă, un suflet frumos precum costumul pe care îl poartă, dar mai ales o păstrătoare a tradiţiilor şi obiceiurilor, așa poate fi descrisă interpreta. Meleagurile gorjenești au fost martorele primelor note muzicale, primelor doine și hore pe care olteanca le-a interpretat. „Bunicul a fost primul meu inițiator. El se pricepea să-mi spună cum să cânt corect, îmi dădea sfaturi legate chiar și de prezența scenică, chiar dacă bunicul și-a etalat talentul doar în familie sau între prieteni“, a povestit Cristina Giuvelescu. La șapte ani, artista a urcat pentru prima dată pe scena Căminului Cultural, unde a cântat melodia „Bradului la munte-i place“ din repertoriul Irinei Loghin, iar de atunci a fost nelipsită de pe scenă la serbările școlare.
„Am doar două diplome de locul II și locul III, restul sunt de locul I și marele premiu“
Abia pășită pe drumul cântecului popular, Cristina a vrut să arate tuturor dragostea ei pentru cântec și totodată să-și îmbogățească cunoștințele despre folclor și a participat la multe concursuri și festivaluri. „Din cele 42 de concursuri la care am participat de-a lungul timpului, până la 35 de ani pentru că atât mi-a fost permis, am doar două diplome de locul II și locul III, restul sunt de locul I și marele premiu“, a spus Cristina Giuvelescu. Printre cele mai importante concursuri la care artista a participat se numără „Narcisa de Aur“ la Pitești, „Maria Lătărețu“ la Târgu Jiu, „Maria Tănase“ la Craiova, altele la Reghin, Alexandria, Timișoara. Interpreta este cea care a dus tradiția familiei mai departe, pentru că mama interpretei a cochetat cu muzica, însă Cristina a dus-o la statutul de job. Pentru muzică, scenă, tradiții și portul popular, Cristina Giuvelescu a renunțat la orice alt vis și întregul ei timp l-a dedicat studiului muzicii populare. Păstrătoare a tradițiilor și iubitoare de folclor, artista și-a dorit mereu să-i calce cineva pe urme, iar visul i s-a împlinit pentru că fiul său, Florin, în vârstă de 21 de ani, cântă la acordeon. Tânărul merge cu mama lui la evenimente, iar o parte din melodiile din repertoriul artistei sunt acompaniate de talentatul ei fiu.
Debutul oltencei – „Neicuță cu mustăcioară“
La 18 ani, Cristina Giuvelescu a debutat cu melodia „Neicuță cu mustăcioară“ în cadrul emisiunii „Topul tinerilor interpreți“ difuzată de postul național de radio. „La radio am ajuns prin intermediul doamnei Ileana Ciuculete, pentru că pe vremea aceea nu se ajungea așa ușor la radio sau la televizor. Dumneaei m-a prezentat redactorilor, iar acestora le-a plăcut de mine ca interpret și așa am reușit să fac înregistrări în radio, am trecut de mai multe comisii și apoi am participat la emisiunea unde am debutat“, a povestit interpreta de muzică populară. De atunci, Cristina Giuvelescu cântă publicului despre copii și părinți, despre dragoste și străinătate. Toate trăirile sale și tot ce se întâmplă, Cristina le transpune în cântec. Instruită de profesorul Ion Caimac, la Școala Populară de Artă din Craiova, și avându-i colegi pe Victorița Cică, Valentin Andrei sau Lizica Drăgoi, Cristina Giuvelescu promite să aducă leacul sufletului, muzica populară, în casele tuturor iubitorilor de folclor.
Claudia Cocoș