4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, pro și contra furnizării căldurii

Craiovenii, pro și contra furnizării căldurii

Nici nu a început bine furnizarea căldurii în Craiova că unii dintre proprietari tremură cu gândul la facturi. Cei mai mulți dintre ei, mai ales persoanele în vârstă, aleg să înghețe în propriile locuințe decât să dea drumul la calorifere. Cei care au repartitoare fac deja acest lucru, iar cei care sunt la paușal își limitează consumul, închizând robineții din subsolul blocului, spre nemulțumirea vecinilor.

Cine să-i mai înțeleagă și pe proprietari, unii vor, unii nu vor căldură. SC Termo Craiova SRL nici nu a început bine furnizarea căldurii că sunt voci care susțin că tot mai bine era în frig, iar unii dintre proprietari s-au repezit să închidă robineții din subsol. Proprietarii tremură mai mult la gândul facturilor la căldură decât din cauza frigului din propriile locuințe. Cei mai înverșunați sunt vârstnicii, care preferă să stea în frig decât să plătească facturi la căldură din luna octombrie.
„Aseară am avut căldură puțin, dar azi de dimineață nu am mai avut. Eu nu vreau căldură, este cald, ar fi bine să se oprească. Noi suntem bătrâni și ne băgăm repede în pat. Dar sunt familiile cu copii mici și din cauza asta au început să dea căldură“, spune Maria Florescu, proprietar în blocul D12 din cartierul George Enescu.
Alți locatari au fost mult mai hotărâți și și-au închis singuri din subsol căldura. „Nu avem căldură în bloc. E prea devreme. Știu că de fiecare dată merge cineva în subsol și închide. Probabil așa s-a întâmplat și acum“, spune o proprietară din Asociația de proprietari nr. 1 Amaradia.
Aceste decizii luate de unii dintre locatari declanșează adevărate scandaluri în asociațiile de proprietari.
Cu toate că afară este frig, locatarii spun că ar fi fost mai bine ca Termo să înceapă livrarea căldurii din luna noiembrie. „Conductele ard, avem căldură. Noi am fi vrut să înceapă de la 1 noiembrie furnizarea căldurii, că după aceea vine plata. Este adevărat că este și frig, dar pentru pensionari este mai greu. Dacă se mai face cald închidem din subsol“, spune Pătru Cruceru, proprietar în blocul D7, cartier George Enescu.
„Nu prea este bine că s-a dat așa devreme drumul la căldură. Salariile sunt mici, facturile mari. Iarna trecută am plătit la căldură și 400 de lei pe lună“, a spus Costel Leoapă, proprietar în blocul G2 din Brazda lui Novac.

Proprietarii pot opri căldura din subsol

Într-adevăr închiderea căldurii de la subsolul blocului reduce substanţial costurile. De exemplu, după şase ore de stopare a furnizării agentului termic se pot face economii de circa 30 la sută. Locatarii trebuie să știe totuși că o asemenea decizie nu se ia în nume personal, ci doar cu acordul proprietarilor. Dacă se ia hotărâre cu majoritate de voturi, căldura se poate închide după un program clar stabilit, pe care să-l cunoască toţi locatarii.
Aceasta este o soluţie pentru blocurile fără repartitoare, căci acolo unde există, fiecare închide robineţii termostatați după bunul plac. Este foarte simplu.
„Oprirea căldurii din subsol nu afectează instalaţiile comune şi constă, pur şi simplu, în închiderea căldurii de la robinetul general câte ore doresc proprietarii, de obicei pe tur, ca să rămână sub presiune pe retur, aşa că temerile unora privind eventualele pagube nu sunt justificate. Este o practică veche utilizată în special toamna și primăvara, când vremea nu este foarte rece“, a precizat Dumitru Cocora, administratorul Asociației de proprietari G2, Brazda lui Novac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS