5.9 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSentință definitivă în dosarul giranților de la CARP Băilești

Sentință definitivă în dosarul giranților de la CARP Băilești

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, luni, să condamne definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare un bărbat acuzat că a înșelat mai mulți pensionari craioveni cu ocazia obținerii unor împrumuturi de la CARP Băilești.

Cercetările în acest dosar de înșelăciune au început în 2012, când mai mulți pensionari s-au plâns la poliție că au fost somați să achite o serie de împrumuturi contractate de alte persoane de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Băileşti.
Doi dintre pensionari, Florea şi Constanţa Burada, au povestit că au acceptat să gireze o persoană, însă mai târziu au aflat că giraseră și alt împrumut, de care nu aveau habar. „În decembrie 2010, a venit la mine la domiciliu numitul Marin Dicanu din Craiova şi m-a rugat să îi dau cuponul de pensie şi copie după cartea de identitate ca să poată să ia un împrumut de la CARP Băileşti. În luna martie 2011, a revenit şi mi-a spus că nu a putut obţine împrumutul, şi m-a rugat să-i dau din nou cupoanele de pensie al meu şi al soţiei“, a povestit bărbatul. Peste un an, în martie 2012, Florea Burada a fost somat de CARP Băileşti să achite un împrumut de 8.000 de lei făcut în numele fiului lui Dicanu, iar două luni mai târziu, Burada a primit altă somație de la același CAR. Cu această ocazie a aflat că era solidar la plata unui împrumut de 10.000 de lei făcut de Marin Dicanu. Ulterior, pensionarul craiovean a făcut o plângere penală împotriva lui Marin Dicanu, dar și față de un împuternicit al CARP Băileşti, Hariton Lăcătușu, cel care întocmise contractele de împrumut. În urma anchetei, oamenii legii au stabilit că Dicanu și Lăcătușu procedaseră la fel cu mai mulți pensionari. După încheierea cercetărilor, în februarie 2014, Marin Dicanu și Hariton Lăcătușu au fost trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv complicitate la înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pe 4 februarie 2015, cei doi inculpați au fost condamnați de magistrații de la Judecătoria Craiova la câte doi ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunile comise. De asemenea, instanța a admis acțiunile civile formulate de nouă părți vătămate, printre care se află și soții Florea și Constanța Burada. În total, cei doi inculpați au fost obligați să achite părților vătămate suma de 25.074 de lei, iar CARP Băileşti, suma de 28.926 de lei cu titlul de daune materiale.
Sentința Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel numai de inculpatul Marin Dicanu, iar luni, pe 12 octombrie, Curtea de Apel Craiova i-a respins acțiunea. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă, astfel că inculpatul rămâne cu pedeapsa dată de Judecătoria Craiova în februarie. Instanța a mai hotărât că Marin Dicanu trebuie să achite părților civile din dosar aproape 2.500 de lei drept cheltuieli de judecată (onorariul avocaților). Cu aceeași pedeapsă a rămas și Lăcătușu, care nu a mai atacat cu apel hotărârea Judecătoriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS