Cetăţenii din Târgu Jiu sunt aşteptaţi, începând de săptămâna viitoare, să depună cereri pentru subvenţia acordată pentru încălzirea cu gaze, lemne sau electricitate. Cererile pot fi depuse la sediul Direcţiei de Protecţie Socială din cadrul Primăriei Târgu Jiu, dar şi la sediile Cluburilor de Vârsta a treia din municipiu. Perioada de depunere a cererilor este cuprinsă în intervalul 20 octombrie – 20 noiembrie, iar ajutorul de încălzire este cuprins între 20 şi 262 de lei pe lună. Elena Creţan, reprezentantul Direcţiei de Protecţie Socială Târgu Jiu, spune că cetăţenii pot depune cererile de încălzire la sediile Cluburilor de Vârsta a treia după următorul program: „Cererile pentru încălzirea locuinţelor cu gaze naturale se depun la următoarele centre: clubul din strada Olteniţei: luni – vineri: orele 8.00 – 20.00, sâmbătă: orele 9.00 – 13.00; clubul din strada Mioriţei, luni – vineri: orele 8.00 – 18.00, sâmbătă: orele 9.00 – 13.00; clubul din strada Debarcader, luni – vineri: orele 8.00 – 16.00; clubul din strada Tudor Vladimirescu, luni – vineri: orele 8.00 – 16.00. Cererile pentru încălzirea locuinţelor cu combustibili solizi (lemne) se depun la clubul din strada Olteniţei. Cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinţelor cu energie electrică se depun la sediul Direcției Publice de Protecție Socială Târgu Jiu“, potrivit programului stabilit de Direcţia Publică de Protecie Socială Târgu Jiu.
Cine poate beneficia de ajutor
Cei care pot beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinţelor sunt familiile sau persoanele singure ale căror venituri nete pe membru de familie nu depăşesc 615 lei. De asemenea, beneficiarii nu trebuie să deţină alte locuinţe în afara celei de domiciliu şi nici autoturisme mai noi de zece ani. Anul trecut, numărul beneficiarilor de ajutoare sociale de încălzire a fost de aproximativ 5.000, anul acesta autoritățile locale estimând un număr aproximativ egal. Dintre aceştia, foarte puţini sunt târgujienii care beneficiază de reduceri pentru încălzirea electrică sau pentru combustibil solid. Reprezentantul Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială Târgu Jiu, Elena Creţan, a declarat că cererile pentru acest tip de subvenţie se pot depune doar la sediul direcţiei.
Au pierdut ajutorul la încălzire anul trecut
Trebuie amintit că, în urma anchetelor sociale, reprezentanții Primăriei Târgu Jiu au constatat în sezonul trecut că 40 de târgujieni au mințit când au depus cererea de acordare a ajutorului de încălzire. Astfel, cele 40 de familii din municipiul Târgu Jiu au rămas fără ajutorul la încăzire, după ce angajații de la Direcția Publică pentru Protecție Socială au constatat că aceștia nu declaraseră date reale în cererile de acordare a acestor bani. Potrivit Laviniei Trușcă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu, cei mai mulți târgujieni au spus că se încălzesc cu gaze naturale: „40 de cetățeni au pierdut aceste ajutoare, deoarece în cereri au spus că se încălzesc cu ceva, iar la fața locului s-a constatat că nu era adevărat. Cereau, de exemplu, ajutor de încălzire pe gaze, când ei se încălzeau cu lemne. Au fost efectuate 123 de anchete sociale, iar 40 de persoane au fost respinse de la acordarea ajutorului“, a precizat Lavinia Truşcă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.
Unde se încălzesc cei fără locuinţă?
Cei care nu deţin o locuinţă şi nu au unde să se încălzească în acest sezon rece, au la dispoziţie adăpostul Primăriei Târgu Jiu.
Casa „Iris“ este ocupată în proporţie de peste 60% de oamenii fără adăpost. În prezent, 20 de locuri din cele 33 existente la Casa „Iris“ sunt ocupate de târgujieni, care au rămas fără locuinţă. Elena Creţan, directorul Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială Târgu Jiu, susţine că, în cazul în care va creşte numărul de solicitări, la Casa „Iris“, în perioada următoare, beneficiarii vor fi cazaţi şi la alte centre sociale din subordinea Primăriei Târgu Jiu. Astfel, cei care nu au un acoperiş deasupra capului vor putea petrece iarna în centrele municipalităţii.