26.7 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVremea rece aduce viroze și pneumonii

Vremea rece aduce viroze și pneumonii

Dr. Daniela Bică, medic primar pneumolog, a vorbit în cadrul emisiunii „Ora de sănătate“  despre virozele respiratorii și pneumonie (Foto: GdS)
Dr. Daniela Bică, medic primar pneumolog, a vorbit în cadrul emisiunii „Ora de sănătate“
despre virozele respiratorii și pneumonie (Foto: GdS)

Odată cu începerea anotimpului rece, medicii se confruntă din nou cu tot mai multe cazuri de infecţii respiratorii şi pneumonii. Acestea sunt cauzate de temperaturile reci. Săptămâna trecută, în Dolj au fost 783 de cazuri de viroze respiratorii și 240 de cazuri de pneumonie, după cum arată datele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Ce sfaturi au medicii?

Anotimpul rece este perioada în care germenii infecțioși și virali care stau la baza transmiterii pe cale aeriană a bolilor infecțioase se dezoltă cel mai mult. Odată pătrunși în organism, aceștia provoacă viroze respiratorii, guturai, gripă, pneumonii și infecții preponderent din sfera ORL. Cei mai afectați sunt copiii și bătrânii cu vârste peste 65 de ani.
„Bolile care apar în această perioadă sunt, de obicei, infecții sezoniere. Tratate corect, ele sunt pasagere. În cazul bolilor cronice cum este astmul, starea pacientului se poate agrava. Printre măsurile pe care fiecare le poate lua se numără izolarea la domiciliu în formele mai ușoare, ori în spital în formele mai severe. Este necesară spălarea mânilor în special după un acces de tuse sau strănut. Se recomandă hidratarea și consumul crescut de fructe și legume, bogat în vitamina C. Totodată, este indicată creșterea aportului de vitamine A, D, E și de minerale“, a precizat dr. Daniela Bică, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova.

Pneumoniile, tot mai frecvente și severe

Specialiștii recomandă vaccinurile antigripale. În fiecare sezon, fie că este primăvară sau toamnă, în funcție de tulpina și subtulpina virală apărută, se recomandă vaccinul specific. Mai nou, la sugari se folosesc vaccinurile antihemofilice administrate la două, patru și 11 luni. Organizația Mondială a Sănătății recomandă și vaccinarea gravidelor. „Zilnic ne întâlnim cu pacienți care suferă de viroze banale, guturai, dar și pneumonii care sunt din ce în ce mai frecvente și cu simptome destul de agresive. La copii, afecțiunile respiratorii reprezintă cam 50% din totalul afecțiunilor de care suferă și este un procent destul de mare“, a adăugat dr. Daniela Bică.
Imunitatea organismului trebuie să fie puternică, mai ales în această perioadă. Medicii spun că imunizarea agresivă poate avea și efecte neplăcute. Totul trebuie să fie supervizat de un medic. „Un părinte, când vine prima dată cu un copil în cabinet, îți cere să îi dai ceva pentru întărirea imunității. Trebuie însă avut mare grijă pentru că imunizarea agresivă nu are efecte imediate. Acele persoane se pot trezi la 20-30 de ani cu boli autoimune, boli de sânge care sunt efectul la distanță al imunizării agresive făcute în copilărie. Francezii arătau acum câțiva ani că imunizările agresive făcute la copii au determinat diferite forme de leucemie la peste 70% dintre aceștia. De aceea este bine să facem totul după o evaluare totală și cu înștiințarea unui medic. Trebuie făcut un control și analize uzuale copilului. De asemenea, este necesar să existe colaborare între părinte, medic de familie și medicul specialist. Nu umblăm la imunitate pentru că este o modă“, a explicat medicul pneumolog.

„Nu se iau antibiotice fără recomandarea medicului“

În general, organismul se adaptează mediului în care trăiește. Poluarea, terapiile și tulpinile bacteriene sunt altele decât cele de acum 50 de ani, iar problema cea mai mare este că abuzul de antibiotice făcut în ultimii ani a generat viruși tot mai rezistenți la tratament. Important este să nu ne tratăm după ureche și înainte de a lua antibiotice să cerem sfatul specialistului. „Dacă în maximum trei zile temperatura nu cedează la tratament, trebuie să ne prezentăm la medic. Nu se iau antibiotice fără recomandarea medicului. Orice viroză netratată corespunzător, la un alt impact cu un val de germeni infecțioși se poate suprainfecta și pot să apară complicații“, a atras atenția dr. Daniela Bică.

„Pneumonia trebuie tratată cu multă responsabilitate“

Pneumonia poate să fie o boală fatală dacă nu este tratată corespunzător. Aceasta este o infecţie acută la nivelul plămânilor cauzată de anumiţi germeni. Primele simptome sunt frisoanele, junghiul intercostal și febra mare. În cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova au apărut primele cazuri din această toamnă. „Fiind o boală infecțioasă, este bine ca pacientul să fie izolat în spital pentru că prima complicație ar putea să fie moartea subită. Bacteriile, fiind foarte agresive, descarcă toxine și produc decesul prin șoc toxicoseptic. Pe de altă parte, se pot produce embolii septice, adică bacteriile se localizează la creier, și apar meningite, sau în alt organ. Au apărut deja cazuri, chiar la studenți tineri, pe care i-am internat. Pneumonia trebuie foarte bine conștientizată și tratată cu multă responsabilitate, pentru că există riscul să rămână sechele de care tragi toată viața. În general, dacă tratamentul merge bine, cam 14 zile trebuie să stea internat pacientul. Iarna trecută au fost forme extrem de severe și rebele la tratament“, a conchis dr. Daniela Bică, medic primar pneumolog.

9.850 de doze de vaccin antigripal în Dolj

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că, începând cu data de 15 octombrie 2015, demarează Campania de vaccinare antigripală. MS a achiziţionat o cantitate de 500.000 de doze de vaccin antigripal sezonier pentru administrarea gratuită la persoanele aflate în grupele de risc pentru sezonul epidemic 2015-2016. Prima tranşă de vaccin (299.928 de doze) a fost repartizată la Direcţiile de Sănătate Publică, pentru judeţul Dolj fiind alocate 9.850 de doze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS