35.7 C
Craiova
luni, 1 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPercheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani

Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din Mehedinţi au dispus, joi, efectuarea a 12 percheziţii domiciliare în Gorj, Mehedinți, Sibiu şi în municipiul Deva, fiind vizați membrii unui grup infracţional specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Procurorii DIICOT spun că, până în acest moment al anchetei, s-a stabilit că, „în perioada 2010-2013, 11 suspecţi, având calitatea de reprezentanţi legali (asociaţi, administratori, împuterniciţi) ai unui număr de opt societăţi comerciale s-au constituit într-un grup infracţional organizat urmărind eludarea obligaţiilor fiscale şi obţinerea unor sume de bani, din activităţi ilicite, pe care le-au folosit în interes propriu sau pentru finanţarea activităţii societăţilor pe care le administrau“.
Suspecţii au dispus înregistrarea în contabilitatea firmelor pe care le controlau a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii sau piese şi componente auto. Valoarea acestor facturi este de aproximativ un milion de euro, sumă pentru care suspecții au dedus ilegal TVA şi au diminuat artificial impozitul pe profit. Anchetatorii mai spun că, prin aceste operaţiuni fictive, a fost prejudiciat bugetul statului cu suma de aproximativ două milioane de lei.
Ulterior, prin efectuarea mai multor tranzacţii financiare, cum ar fi depuneri succesive urmate de retrageri imediate sau rularea banilor prin conturile firmelor, sumele de bani obținute prin evaziune fiscală au fost „spălate“.
Anchetatorii au mai precizat că, după efectuarea perchezițiilor, vor fi duse la audieri 12 persoane. La acțiunea de joi au participat ofiţeri din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice Mehedinți și jandarmi din cadrul IJJ Mehedinți. Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de ofițerii Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS