2.3 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile își restrâng activitatea în Dolj

Băncile își restrâng activitatea în Dolj

Unitatea care a aparținut Procredit Bank, în Rovine, nu mai este funcțională de aproximativ o lună și jumătate, spun localnicii, iar sigla cu denumirea băncii a fost dată jos de pe imobil (FOTO: Ramona Olaru)
Unitatea care a aparținut Procredit Bank, în Rovine, nu mai este funcțională de aproximativ o lună și jumătate, spun localnicii, iar sigla cu denumirea băncii a fost dată jos de pe imobil (FOTO: Ramona Olaru)

Mai multe bănci și-au închis agenții, filiale sau sucursale în Dolj, dar, mai ales, în Craiova, din 2013 încoace. În 2015, unele bănci au continuat să își restrângă activitatea pe teritoriul Doljului. Aflați din analiza GdS de mai jos cum au ajuns să se închidă unități bancare în ultimii ani, ca într-un joc de domino.

În anul 2013, criza financiară părea că s-a sfârșit, iar multe companii au început să se redreseze. Dar anul respectiv nu a fost prea bun pentru bănci, care abia atunci au început să își restrângă activitatea în teritoriu și să închidă agenții și chiar filiale și sucursale, inclusiv în Dolj. Cele mai multe unități bancare au fost închise în 2015, în Dolj, atât în județ, cât și în municipiul Craiova. Unele dintre agențiile închise nu mai figurează ca fiind redeschise în altă parte, iar activitatea lor a fost preluată de alte unități ale aceleiași bănci, însă există și unele sucursale care s-au închis doar în acte, schimbându-și forma de organizare juridică, pentru eficientizarea costurilor.
La o analiză efectuată de GdS pe baza datelor publice despre unitățile bancare am putut observa că unele dintre băncile existente pe teritoriul Doljului și-au restrâns activitatea la jumătate (din patru agenții au rămas doar două) sau în cazul unei bănci capacitatea de lucru a rămas la 25% din cât era în urmă cu patru – cinci ani (din patru unități a rămas doar una). Reprezentanții băncilor invocă, în general, motive economice pentru restrângerea activității, în sensul că nu se mai justificau anumite agenții sau sucursale în zonele în care activitatea bancară nu mai era intensă. Alții au spus că orice agenție și sucursală este evaluată din punct de vedere al eficienței și al profitabilității, iar acolo unde nu se mai generau venituri suficiente, respectivele unități au fost fie relocate, fie închise.

Care sunt unele dintre băncile care și-au restrâns activitatea în Dolj

Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice la secțiu­nea dedicată bilanțurilor contabile, Procredit Bank figurează că și-a închis două unități din Dolj, una din Dăbuleni și una în Craiova, cea din cartierul Rovine, ambele figurând ca închise prin „dizolvare cu lichidare (radiere)“ pe 3.08.2015. La Ministerul de Finanțe nu figurează mutarea acelor sedii, drept dovadă că același cod unic de înregistrare (CUI) al unităților închise anul acesta în Dolj nu a mai fost atribuit nici unei alte agenții a băncii, la alte adrese. La fața locului, în cartierul Rovine, redactorii GdS au observat că unitatea Procredit Bank a fost închisă, sigla fiind dată deja jos de pe clădire. Pe ușă era lipit un afiș care spunea că imobilul respectiv este dat spre închiriere. Un localnic spune că agenția respectivă nu mai funcționează de mai bine de o lună și jumătate. Pe site-ul băncii, cele două unități din Dolj nu mai figurează. GdS a cerut un punct de vedere oficial de la Procredit Bank, dar până la ora închiderii ediției, acesta nu ne-a fost transmis.
Tot în 2015 figurează că a fost închisă și o agenție a Raiffeisen Bank din Craiova. Este vorba despre Agenția Craiova nr. 1, care funcționa lângă Mercur. Aceasta figurează pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice la capitolul „stare societate“ cu sintagma „dizolvare cu lichidare (radiere) de la 26 iulie 2015“. CUI-ul agenției dizolvate nu mai figurează în altă parte. Raiffeisen a mutat și cea mai mare sucursală din Craiova de pe strada Mihail Kogălniceanu, vizavi de Restaurantul Craiova, în clădirea de birouri de pe strada Sfântul Dumitru nr. 8, vizavi de Hotelul Militar. GdS a solicitat un punct de vedere de la bancă, privind închiderea Agenției Craiova nr. 1 anul acesta. „Banca s-a închis pentru că acel centru comercial în care funcționa a intrat în renovare. Nu s-au închis până acum alte agenții în Craiova“, au precizat reprezentanții Raiffeisen Bank, responsabili cu comunicarea.

Volksbank a închis două unități

Și Volksbank figurează la Finanțe cu două unități închise în Dolj. Una reprezenta un sediu de back-office, pe strada Vasile Conta. Figurează la Finanțe ca fiind închisă prin „dizolvare cu lichidare (radiere) de la 1 octombrie 2015“.
Cea de-a doua este unitatea Volksbank de pe bulevardul Nicolae Titulescu, din zona numită Schmit. Pe site-ul băncii, în dreptul fostei sucursale Volksbank de pe Nicolae Titulescu scrie faptul că „începând cu 17 august, această sucursală are o nouă adresă: str. Alexandru Ioan Cuza nr. 52, bloc 14A“. De fapt, la adresa respectivă figura de mult timp altă sucursală a Volksbank. Cu alte cuvinte, sucursala de pe Titulescu s-a desființat, iar activitatea ei a fost preluată de cea de pe strada A.I. Cuza.
Anul acesta, banca res­pectivă a fost preluată de Banca Transilvania. Potrivit unor surse bancare, la nivelul țării s-au închis mai multe unități Volksbank, în special dintre cele care activau în apropiere de alte unități ale Băncii Transilvania.

Și băncile mari își restrâng activitatea

Și o parte din băncile de top și-au restrâns activitatea la nivel teritorial. BCR a închis agenția din Filiași, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice figurând aceeași modalitate de închidere a agenției bancare, adică dizolvare cu lichidare, urmată de radiere. Reprezentanții BCR explică de ce se iau astfel de decizii, în anumite zone, evidențiind faptul că închiderea de agenții bancare este strâns legată de potențialul economic al zonei în care fusese deschisă.
„Poate fi o închidere de sine stătătoare a unei agenții sau pot fi relocări de activitate. Se evaluează potențialul economic al zonei și dacă mediul economic din zona respectivă este în scădere, atunci și activitatea bancară se restrânge. Nu cred că Filiașul este un fel de El Dorado al afacerilor. De altfel, și BNR a anunțat că se restrânge activitatea bancară peste tot“, a precizat un reprezentant al BCR.

La BRD, patru agenții s-au reorganizat doar pe hârtie, dar funcționează

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice, patru agenții din Dolj ale BRD figurează ca fiind închise anul acesta, pe 28 februarie, prin „dizolvare cu lichidare (radiere)“. Dar respectivele agenții funcționează la aceleași adrese ca și înainte, fără să fi fost întreruptă activitatea nici măcar o zi.
Reprezentanții băncii susțin că a fost vorba despre o schimbare doar juridică a celor patru agenții din Dolj, pentru o mai mare eficiență. Agențiile BRD respective nu mai au personalitate juridică distinctă, deci nu li s-a mai atribuit CUI. „Agențiile BRD din Filiași, Dăbuleni și din Craiova din cartierele Rovine și Valea Roșie au fost mutate dintr-o categorie de contribuabili în alta, pentru că au mai puțin de cinci angajați fiecare. Ele funcționează în continuare la aceleași adrese și vor funcționa în continuare. Aparțin acum de grupul BRD Craiova“, a explicat Traian Traicu, responsabil cu comunicarea la BRD central. Pentru a fi punct de lucru al unei entități economice, atunci firma trebuie să aibă minimum cinci angajați.

În 2013, mai multe bănci și-au redus expunerea pe Dolj

Potrivit acelorași date oficiale din bilanțurile băncilor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice reiese că mai multe unități bancare din Dolj au închis, cel puțin din punct de vedere juridic, agenții, sucursale și filiale în 2013. Așadar, ATE Bank România SA București, sucursala Craiova a fost dizolvată și radiată din Registrul Comerțului pe 22.11.2013.
Banca Comercială Intesa Sanpaolo Arad – sucursala Craiova s-a închis pe 22.02.2013 tot prin dizolvare. În cazul acesteia, activitatea de la sucursala respectivă Intesa a fost mutată la CR Firenze, aceasta din urmă achiziționând-o pe prima, potrivit unor surse bancare. Banca Românească figurează că a radiat din Registrul Comerțului agenția de pe Știrbei Vodă, în martie 2013. Pe adresa de internet a băncii se observă că acea agenție nu mai există în Craiova, la ora actuală, ci există alte trei unități ale aceleiași bănci.
Și o bancă de stat a închis, din punct de vedere juridic, sucursala din Craiova, de pe strada Mihai Viteazul nr. 5. Este vorba despre Banca de Export Import a României Eximbank SA, sucursala Craiova, care a fost radiată pe 18.07.2013, potrivit sursei citate. În 2014 s-au închis mai puține unități bancare în Dolj.

Problemele sistemului bancar

Sistemul bancar a înregistrat în 2014 profituri mai mici decât anii anteriori, dar datele oficiale arată că pe 2015 a încetinit declinul, la nivel național.
Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR), a analizat situația sistemului bancar și a precizat, într-o conferință, care sunt actualele probleme ale băncilor. „În cadrul sistemului bancar românesc, în perioada postcriză, s-au înregistrat două fenomene importante: pe de o parte, unele portofolii de credite bune, iniţial externalizate, au fost internalizate, respectiv răscumpărate, ceea ce a condus la: îmbunătăţirea calităţii portofoliilor bancare; suplimentarea veniturilor băncilor; limitarea ajustării numărului de salariaţi din acest sector; pe de altă parte, băncile trebuie să facă față provocărilor pe care criza le-a generat: creșterea volumului creditelor neperformante; creșterea costurilor de provizionare a acestora; rezultate financiare mai slabe pe termen scurt“, se arată în discursul viceguvernatorului BNR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS