Sute de persoane s-au adunat să petreacă, timp de două zile, în Băileşti, oraşul lui Nea Mărin, la Festivalul Zaibărului şi al Prazului. Centrul oraşului a răsunat de muzică, iar piaţa civică a fost împânzită de mese cu bucate tradiţionale stropite cu zaibăr de Băileşti. Cei mai pricepuţi în arta preparării vinului au dat cep butoaielor şi s-au înscris în lupta pentru a câştiga titlul mult râvnit, trofeul celui mai bun zaibăr.
Timp de două zile, oraşul Băileşti a îmbrăcat straie de sărbătoare. Zaibărul, firul de praz cu o felie de brânză și o bucată de pastramă de oaie, pe acordurile muzicii populare, au fost ingredientele unei sărbători autentice oltenești. Petrecerea a început sâmbătă dimineaţă cu „Caravana zaibărului“, o incursiune la producătorii de zaibăr. Un car alegoric, în care băieți și fete îmbrăcați în costume populare, însoțiți de fanfara populară de la Ciuperceni, a ajuns la gospodăria celor mai vestiţi băileşteni în arta pregătirii vinului. A urmat un program de muzică populară cu ansambluri din toate zonele ţării, timp în care oaspeţii şi localnicii au avut posibilitatea să viziteze standurile cu produsele tradiţionale: pastramă cu mămăliguţă, cârnăciori olteneşti, mititei la grătar, dovleac copt, toate stropite cu zaibăr de Băilești, de la Nea Mărin. Seara a fost dedicată iubitorilor de muzică uşoară. Ieri, dis-de-dimineaţă, băileștenii s-au adunat pentru a aduce un omagiu celui care le-a făcut cunoscut orașul dincolo de granițele țării. La Casa Memorială a lui Amza Pellea s-a dat startul concursului de zaibăr, nu înainte însă ca vinul să fie sfințit. Trăsuri împodobite, dar și un car alegoric cu tineri îmbrăcați în straie populare și un mic taraf au însuflețit întreaga manifestare. După momentul de pomenire, butoiul de zaibăr al lui Nea Mărin, făcut chiar de urmașii lui Amza, a fost dus în centrul orașului pentru ca toți să poată degusta o cană de zaibăr adevărat.
„Trebuie să îl bei cu măsură“
Prepararea vinului este o artă, susţin băileştenii. „Este nevoie de ani pentru a ajunge la un gust adevărat. Succesul vinului este dat, în primul rând, de struguri, care trebuie să fie bine copţi, apoi de priceperea celui care îl prepară. După ce îi culegi trebuie să îi zdrobeşti rapid pentru că altfel vinul se acreşte. Zaibărul are un gust aparte. Este un vin extrem de bun, din care însă nu poţi să bei mai mult de două, trei pahare…“, a spus Ion Nărămzoiu. Şi băileşteanul Marin Bivolar susţine că zaibărul este un vin deosebit. „Nu oricine poate să facă un vin de bună calitate. Ori e prea tulbure, ori e prea acru, ori prea dulce… Zaibărul adevărat însă are un gust aparte şi parcă în nici un an nu a avut o aromă atât de plăcută. Trebuie să îl bei cu măsură. Mă bucur foarte mult că avem cu ce să ne mândrim: îl avem pe Amza, avem zaibărul de Băileşti, iar pentru praz ne ştiu toţi în ţară…“, a spus bărbatul.
„Deşi zaibărul este un hibrid, băileştenii i-au dat o valoare aparte“
Pentru trofeul „cel mai bun zaibăr“ s-au înscris 14 băileşteni. Misiune grea pentru jurați, care au primit, rând pe rând, licoarea lui Bachus, dregându-se după fiecare degustare cu felii subțiri de măr sau pâine. „Este foarte bine că venim cu cele două elemente fundamentale existente fiecărui oltean: vinul şi prazul. Zaibărul merită să fie promovat, vinul este până la urmă cel care te îndeamnă la bună dispoziţie. Deşi zaibărul este un hibrid, băileştenii i-au dat o valoare aparte. Au învăţat să îl prepare, să îl prezinte şi au făcut o sărbătoare din această muncă de un an. Nu este un vin nobil, dar prin măiestrie au reuşit să-l facă un produs extrem de apreciat pentru că, până la urmă, este un vin bine lucrat, un vin curat. Sărbătoarea Zaibărului şi Prazului apropie până la urmă oamenii… Toți zâmbesc, sărbătoresc“, a spus preşedintele juriului, Nicolae Giugea, recunoscut specialist în vinuri şi degustător-expert.
„Zaibărul a ajuns o valută forte, aşa cum zicea Amza Pellea“
Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului se află la a VIII-a ediţie, iar autorităţile au ambiţii mari. „Ne bucurăm foarte mult de fiecare ediţie pe care o organizăm. Până la urmă reuşim cu adevărat să polarizăm zona, mai ales prin bunătăţile pe care le producem. Zaibărul este cel care dă tonul. A ajuns o valută forte, aşa cum zicea Amza Pellea! Contează foarte mult ceea ce dumnealui a iniţiat, iar noi sperăm să continuăm cât mai bine ceea ce dumnealui a făcut. Reuşim să ne promovăm valorile locale. Simţim că e o zi a noastră, aşa cum merităm cu adevărat. Sper ca într-un viitor foarte apropiat să avem şi alte lucruri minunate cu care să ne lăudăm, iar Festivalul Zaibărului să devină unul naţional“, a spus Costel Pistriţu, primarul oraşului Băileşti.