-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPaula Sâmbrian, mândră de darul de la Dumnezeu

Paula Sâmbrian, mândră de darul de la Dumnezeu

IMG_3096

Iubește folclorul, iar cântecul popular îi este alinare de fiecare dată când viața o pune la încercare. Paula Sâmbrian (foto), olteanca din Filiași, se mândrește cu portul popular și graiul oltenesc pe oriunde merge. În cântecele sale surprinde toate momentele frumoase din viața sa, dar și a celor din jurul ei, iar durerea îi este alinată de graiul cântecului oltenesc.
Născută în comuna Butoiești din Mehedinți, Paula Sâmbrian și-a găsit jumătatea în Gorj, iar plaiurile mehedințene și gorjenești au fost lăsate pentru mândria folclorului din Dolj. Cu influențe gorjenești și mehedințene, Paula Sâmbrian a reușit să se facă remarcată în inima Olteniei.
„Mi-e drag cântul din Gorj, din Dolj, dar și din Mehedinți. Am acoperit cele trei județe și sunt bucuroasă să cânt din fiecare zonă“, a spus zâmbind Paula.
De când a știut ce înseamnă cântecul și frumusețea folclorului, interpreta a început să fredoneze melodiile pe care le auzea. Talentul descoperit în copilărie, în clasele primare, a fost fructificat încă de pe atunci. Participarea la concursuri și festivaluri de folclor precum „Cântarea României“ a ajutat-o pe artistă să-și facă numele cunoscut în rândul interpreților de muzică populară și să urce pe scenele importante ale folclorului românesc.

„Sunt bunică, bine-mi pare“

Cum nimic nu este întâmplător, și talentul Paulei are rădăcini în familie, căci bunica sa „cânta foarte frumos“, după cum spune chiar interpreta, iar mândria de a duce mai departe un dar de la Dumnezeu și moștenit din familie este mare pentru Paula Sâmbrian.
Interpreta spune că nu a cerut ajutorul nimănui, iar pe drumul cântecului popular a pornit încrezătoare în talentul ei și în sprijinul oferit de familie. Chiar dacă pentru o perioadă aparițiile televizate și spectacolele au fost mult mai puține pentru a-și putea crește cei doi copii, Paula nu a întrerupt niciodată activitatea muzicală. Acum artista se bucură de sprijinul și aprecierea băiatului, dar și a fiicei care i-a dăruit un nepot pentru care artista a compus o melodie, „Sunt bunică, bine-mi pare“. Despre nepot, Paula vorbește mereu cu multă bucurie și emoție în glas, iar acum spune că este cea mai mare realizare a ei.
Talentul Paulei Sâmbrian nu este doar acela de a aduce leacul sufletului prin cântec, ci și de a compune versuri, de aceea textele melodiilor din repertoriul artistei îi aparțin. Fiecare melodie scrisă de Paula Sâmbrian ascunde câte o poveste, iar una dintre piesele compuse într-un moment trist și care aduce cu ea o încărcătură emoțională este „Ține-l, Doamne, pe tăicuța“, cântec scris atunci când artistei i-a mai rămas pe lume doar tatăl.

„Țin foarte mult la port și tradiție“

Paula Dogăroiu și Ion Fieraru au fost cei care au ajutat-o pe interpretă să-și șlefuiască talentul la Școala Populară de Artă. De la profesorii săi, interpreta a învățat să prețuiască autenticul.
„Dumnealor mi-au dat cele mai bune sfaturi din cariera mea. De la dumnealor am învățat să nu mă abat de la folclor, de la autenticul cântecului, țin foarte mult la port și tradiție, chiar dacă am și melodii la limita dintre autentic și comercial“, a spus Paula Sâmbrian. Portul este foarte important pentru artistă, iar respectul pentru public spune ea că se vede și din frumusețea și originalitatea costumului popular. Țesăturile și culorile iilor sau catrințelor sunt atent alese de artistă pentru că ține la portul popular. Odată cu frumusețea costumului oltenesc, Paula Sâmbrian aduce în inimile și în casele celor care îndrăgesc cântecul popular melodii care acoperă o varietate de teme. Interpreta speră ca în scurtă vreme să-și bucure publicul cu alt album muzical în care să-și adune toate gândurile frumoase.

Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS