25.6 C
Craiova
joi, 27 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMuzica Europei, pe scena Filarmonicii „Oltenia“

Muzica Europei, pe scena Filarmonicii „Oltenia“

Pe scena Filarmonicii „Oltenia“ vor urca muzicieni din cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene (Foto: informatia-zilei.ro)
Pe scena Filarmonicii „Oltenia“ vor urca muzicieni din cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene (Foto: informatia-zilei.ro)

Filarmonica „Oltenia“ vine în întâmpinarea publicului cu un nou concept, Stagiunea Europa, care se va desfășura în perioada 23 octombrie 2015 – 20 mai 2016. Amplul proiect aduce în România dirijori și soliști nativi din fiecare țară a Uniunii care vor interpreta lucrări din patrimoniul muzical clasic și contemporan al culturii respective. „Europa Season este un concept pe care Filarmonica «Oltenia» îl plănuiește de mai bine de un an și jumătate. Este, practic, un nou mod de a organiza stagiunile instituției noastre. În viitor, în toate vor exista teme și noi concepte, și până la urmă povești. Am hotărât să începem cu o poveste despre Europa, despre muzica europeană și despre muzicienii europeni. Am pus la punct o stagiune formată din 28 de săptămâni care va găzdui 28 de concerte de vineri seară, unde fiecare dintre cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene își va prezenta muzica clasică, contemporană și doi dintre muzicienii ei, dirijor și solist“, a aprecizat Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia“.
Europa va fi prezentă în Craiova grație muzicienilor invitați să concerteze pe scena Filarmonicii „Oltenia“, sincronizând viața culturală dintre cele două spații, vest și est-europene. În plus, va fi pentru prima oară când o filarmonică va avea săptămânal o premieră națională. „Pentru a mări complexitatea evenimentului, am hotărât să extindem la nivelul unei săptămâni întregi evenimentele. Așadar, lunea va fi seara rezervată invitaților, care vor reprezenta marile orchestre, marile filarmonici din Europa. Marțea este o zi dedicată conservatoarelor, tinerilor. Joi, de la 19.00, avem întâlnirile cu soliștii și dirijorii invitați, care ne vor povesti lucruri pe care nu le putem afla din caietul program. Vineri e seara dedicată concertului. Este probabil cea mai complexă stagiune din Europa. Repertoriile, multe dintre ele sunt în plină audiție, în premieră absolută, fiind scrise special pentru această stagiune“, a mai precizat Vlad Drăgulescu.
Stagiunea Europa se deschide, săptămâna aceasta, cu evenimente muzicale dedicate Austriei și se va încheia, în mai 2016, cu invitați din Franța.
Din programul divers al celor 28 de concerte, Mihai Ungureanu, directorul artistic al Filarmonicii „Oltenia“, l-a subliniat pe cel al muzicienilor din Italia, care va avea loc exact de Ziua Filarmonicii, când se împlinesc 111 ani de la primul concert al Societății Filarmonice din Craiova.
„Cu această ocazie l-am invitat pe maestrul Dan Dediu, binecunoscut compozitor român, rector al Universității de Muzică din București, pentru a ne dedica o cantată, în primă audiție, cu această ocazie aniversară. Dirijor va fi Susanna Pescetti, iar solist, Edoardo Maria Strabbioli“, a precizat Mihai Ungureanu, directorul artistic al Filarmonicii „Oltenia“.
Programul Stagiunii Europa include și expoziții de artă, lansări de carte, întâlniri cu reprezentanții mediului internațional de afaceri și numeroase alte activități culturale cu finalitate instructiv-educativă adresate copiilor și tinerilor. Publicul are la dispoziție pentru Stagiunea Europa nu numai bilete, cu prețuri cuprinse între 20 și 35 de lei, ci și abonamente, care costă 140 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS