4.5 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj705 persoane din grupuri vulnerabile au învățat o meserie

705 persoane din grupuri vulnerabile au învățat o meserie

Dintre persoanele calificate în cadrul proiectului POSDRU „Șanse sporite pe piața muncii pentru grupuri vulnerabile din regiunile Sud-Vest și Nord-Vest“, 60 și-au găsit deja un loc de muncă și încă zece urmează să se angajeze în perioada următoare.

SC Invest Trust SRL Craiova alături de Asociația Global Help Craiova și Asociația Pontes Cluj-Napoca au susținut joi, în Sala de conferințe a clădirii Proiect SA din Craiova, conferința de încheiere a proiectului intitulat „Șanse sporite pe piața muncii pentru grupuri vulnerabile din regiunile Sud-Vest și Nord-Vest“ realizat cu finanțare europeană, prin intermediul POSDRU. Deși inițial proiectul își propusese să consilieze și să facă anumite cursuri de calificare pentru 670 de persoane din grupuri vulnerabile, în cele din urmă au fost calificate 705 persoane din rândul celor de etnie romă și a celor cu dizabilități, din cele două regiuni geografice în care s-a desfășurat proiectul, a precizat Andreea Ciobanu, manager de proiect. „Proiectul a avut o durată de 18 luni. Am făcut cursuri de calificare pentru persoanele din grupuri vulnerabile, cum ar fi de: frizer, manichiurist, florar decorator, lucrător social, operator de introducere date, tehnician maseur, acesta din urmă fiind pentru persoanele cu dizabilități de vedere. 60 dintre cei care au fost calificați au fost deja angajați încă din timpul proiectului, urmând ca alte zece persoane să fie angajate după terminarea proiectului“, a precizat Andreea Ciobanu.
Persoanele care au consiliat efectiv oamenii din grupurile vulnerabile au împărtășit din experiențele trăite pe durata proiectului POSDRU. Reprezentanta Asociației Global Help, Mirela Buzatu, a precizat: „Noi am mai lucrat cu grupuri vulnerabile și aveam această experiență, dar acum a fost prima dată când am lucrat cu persoane cu dizabilități. Am avut surpriza să observăm că sunt persoane foarte bune, receptive, cu care am colaborat foarte bine. Nu s-a ajuns la abandon din partea lor, așa cum am crezut noi inițial“. De la Asociația Pontes Cluj-Napoca a vorbit psihologul Naina Popa. Ea a spus ce dificultăți a întâmpinat cu grupurile din categoria celor vulnerabile din regiunile Nord-Vest și Sud-Vest pe care le-a consiliat: „Lucrând cu persoane de etnie, cu grad de educație aproape inexistent, am constatat că erau multe persoane cu analfabetism funcțional. Erau unii absolvenți de opt clase, dar nu știau nici să își scrie numele și până la acea dată nu fuseseră angajați niciunde. A fost o provocare pentru noi. Cel mai greu a fost să convingem angajatorii să își schimbe mentalitatea de a nu angaja persoane de etnie sau persoane cu dizabilități“.

„Plec în străinătate să mă angajez“

Unii dintre cei care au făcut parte din grupul țintă au luat parte la conferința de joi. Ei sunt bucuroși că au avut oportunitatea să învețe o meserie prin intermediul acestui proiect. „Am fost calificat pentru îngrijitor bătrâni. M-a ajutat foarte mult proiectul, pentru că am învățat o meserie. Plec în străinătate să mă angajez cât mai curând. Am o promisiune în Anglia, pentru îngrijirea unui bătrân. În țară nu prea mi-am găsit de lucru. Înainte de calificarea asta am lucrat pe la amenajări interioare, pe la un parc auto“, a spus Marian Cornel Baldoș, de 37 de ani, din Craiova.
Valoarea proiectului a fost de 400.000 de euro și a început în aprilie 2014, încheindu-se luna aceasta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS