Planul de reorganizare a societății de Termoficare din proprietatea primăriei a eșuat, iar furnizorul de căldură și apă caldă al craiovenilor a intrat oficial în faliment. Asta înseamnă că o firmă de lichidare va încerca să vândă puținele bunuri pe care aceasta le are în patrimoniu pentru a recupera din datoriile uriașe pe care societatea le-a acumulat față de creditori, în principal Complexul Energetic Oltenia. Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu (foto), a anunțat ieri că municipalitatea va înființa o nouă societate care să dea căldură și apă caldă locatarilor și a amenințat asociațiile de proprietari că nu vor mai semna contract cu noua firmă, implicit vor rămâne fără utilități, dacă nu vor plăti ultima factură, din luna octombrie, pe care o va emite societatea falimentară. Reprezentanții asociațiilor spun că acest lucru nu este legal, deoarece furnizarea utilităților este un serviciu public comunitar, iar semnarea contractului nu poate fi condiționată de plata unei facturi către o firmă care va dispărea de pe piață.
Firma de termoficare a Craiovei devine istorie. Băgată în insolvență de principalul său creditor, Complexul Energe-tic Oltenia, pentru datorii uriașe de 70 de milioane de euro, SC Termoficare Craiova SRL nu a trecut testul planului de reorganizare întocmit de administratorul judiciar SC Siomax SRL din Târgu Jiu. Deși aprobat de creditori, planul de reorganizare a fost respins miercuri de către judecătorul sindic de la Tribunalul Dolj, care a dispus, totodată, începerea procedurii falimentului și dizolvarea societății. Mai simplu spus, judecătorul a decis ca SC Termo Craiova SRL să dispară din peisajul economic. Pentru craioveni și pentru creditorii societății, acest lucru are implicații diferite. Populația va trebui să înceapă să achite lunar facturile la întreținere dacă vrea să mai beneficieze de căldură și apă caldă, iar creditorii, printre care și instituții ale statului, vor pierde foarte mulți bani, deoarece din valorificarea bunurilor pe care le are în proprietate SC Termo Craiova se vor obține venituri foarte mici raportat la datoria totală.
Potrivit planului de reorganizare respins de instanță, datoria totală a SC Termo Craiova SRL către creditori este de 373 de milioane de lei, circa 80 de milioane de euro. Din această sumă, cea mai mare parte (299 de milioane de lei) este către Complexul Energetic Oltenia, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova (circa 60 de milioane de lei), Compania de Apă Oltenia (17 milioane de lei) și Primăria Craiova (9 milioane de lei). Pe lista firmelor cărora Termo le datorează bani se mai găsesc CEZ, GdF Suez, Salubritate Craiova și alte societăți mai mici. Prin planul de reorganizare, aproape toate firmele din listă au acceptat să renunțe la o parte din banii pe care îi aveau de primit cu condiția să li se plătească anumite sume de bani pe parcursul celor trei ani, perioada de derulare a planului de reorganizare. Cea mai mare reducere a acordat-o principalul creditor, CEO, care, din cele 299 de milioane de lei, cât avea de încasat, a acceptat să primească 119 milioane de lei. Mișcarea a fost una logică atât timp cât toată lumea era conștientă că, în caz de faliment, s-ar fi ales cu și mai puțini bani. Potrivit planului de reorganizare, valoarea activului care putea fi valorificat ca urmare a intrării în faliment era de 113 milioane de lei. De ce le-a fost frică, însă, nu au scăpat.
Cine pierde din falimentul Termo
Cam toată lumea. Pentru primărie este însă un joc cu două tăișuri. Pe de o parte nu-și va recupera suma cu care se înscrisese în tabelul definitiv al creanțelor (8,7 milioane de lei), dar pe de altă parte scapă de stresul datoriilor istorice acumulate de asociațiile rău-platnice. Acum, greul cade pe umerii firmei de lichidare numită de judecătorul sindic, ACM Corporate IPURL din Craiova, cea care va prelua toate procesele în justiție demarate de fostul administrator judiciar, SC Siomax SRL, inclusiv cele moștenite de pe vremea în care Termoficarea nu avea nici o problemă cu insolvența. Principalul creditor, CEO, se va alege, de asemenea, cu praful de pe tobă din cele 299 de milioane de lei și va trebui să aștepte finalizarea proceselor intentate asociațiilor de proprietari pentru a spera că va primi vreun leu. CEO este prinsă între ciocan și nicovală, deoarece nu-și permite luxul de a refuza să semneze un contract de furnizare a agentului termic cu noua firmă de termoficare a primăriei. Pe de o parte nu are nici o garanție că noua firmă nu va avea soarta defunctei Termoficări, pe de altă parte, Craiova este cel mai mare consumator pe care îl are în regiune. Cel mai câștigat actor din procesul de insolvență, urmat de falimentul SC Termo Craiova SRL, este administratorul judiciar, Siomax. Plătit cu 25.000 de euro pe lună fără TVA și cu procente generoase din sumele restante pe care le-a recuperat, Siomax a întocmit un plan de reorganizare neconform pentru judecător, iar acum nu mai are nici o responsabilitate. Pentru Siomax, Termo a fost o afacere foarte bună. În cele câteva luni de administrare, cu prezențe rare la Craiova, administratorul a încasat pese 150.000 de euro.
Pentru craioveni, buni sau rău-platnici, urmează un regim cu care nu au fost obișnuiți și care îi obligă să joace în aceeași horă. Cine nu plătește factura lunar este debranșat. Ca la firmele private. Dar nu individual, pentru că nu se poate tehnic, ci pe scară. Bun-platnicii vor avea de suferit din cauza celorlalți.
Amenințarea Olguței Vasilescu
Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a explicat ieri care va fi soarta Termoficării și cum îi va afecta acest lucru pe craioveni. Edilul a spus că primăria va ataca cu apel sentința Tribunalului Dolj și că era pregătită de un asemenea scenariu, dar nu atât de repede. Vasilescu a precizat că luni se va întruni consiliul local pentru aprobarea înființării unei societăți de termoficare care să opereze sub umbrela Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (AID) Termis, o structură formată din Primăriile Craiova, Ișalnița și Vârvoru de Jos. Cele trei comune vor fi și acționarii noului SRL în care Craiova va avea 98% din acțiuni. Firma poate fi înființată în trei zile și va prelua atât personalul vechii termoficări, cât și rețelele, punctele termice și centralele pe gaze care sunt proprietate a orașului. „Populația Craiovei nu va suferi din cauza falimentului SC Termo Craiova SRL. Și la Pitești au trecut prin aceeași situație, iar acum societatea este pe profit. Noua societate va trebui să fie autorizată în trei luni, deci poate funcționa în această perioadă“, a spus primarul. Vasilescu a amenințat, însă, asociațiile de proprietari că, odată cu înființarea noii firme, nu vor mai fi păsuite, ci vor fi debranșate lunar dacă nu-și achită facturile la zi, așa cum se întâmplă la furnizorii privați, precum CEZ și GdF Suez, chiar dacă acest lucru îi va afecta și pe locatarii bun-platnici. „Cine este de bună credință și vrea să beneficieze în cotinuare de serviciile termoficării va trebui să fie cu plățile la zi, începând de acum. Cei care au avut datorii către Termo nu mai sunt problema noastră, ci a lichidatorului.
În contract nu trebuie să fie o clauză specială pentru debranșare, pentru că furnizorul poate întrerupe și după o lună. Aici avem noi o problemă. Tot ce e de la stat putem să nu plătim că ne păsuiesc. CEZ taie, GdF Suez taie. Va suferi toată scara blocului. Am încercat să asigurăm distribuție pe orizontală, dar doar două scări de bloc au depus cerere la Termo. Ce putem să facem mai mult? Pornim de la zero și ne așteptăm ca și craiovenii să pornească de la zero și să achite facturile. Dacă nu, firma va ajunge în aceeași situație. Vom începe imediat debranșările când vedem că nu mai putem discuta cu aceste persoane. Ce să facem, să preluăm datornicii din nou? Facem același lucru ca orice furnizor privat. Este păcat ca pentru doi-trei – cinci proprietari să sufere toată scara, dar nu mai vrem să pornim cu handicap de la început. Societatea va trebui să aibă încasări ca să supraviețuiască“, a spus Olguța Vasilescu.
Contre între primar și asociații
Primarul a făcut însă un anunț pe care reprezentanții asociațiilor de proprietari nu l-au înțeles și pe care îl consideră ilegal. Edilul a spus că asociațiile care încearcă să profite de falimentul Termo și nu plătesc factura pe luna octombrie nu vor putea semna contracte de furnizare cu noua firmă. „Informez asociațiile de proprietari că nu trebuie sub nici o formă să stopeze plățile, pentru că, până la sfârșitul lunii viitoare, va trebui să plătească facturile către Termoficare. Dacă vor exista asociații care nu le vor plăti, noua societate nu va mai încheia contracte cu ele și, automat, se va ajunge în situația în care proprietarii vor rămâne fără apă caldă și căldură. Această situație cu proprietari care nu înțeleg că au de plătit facturi nu mai poate să continue pentru că, în mare parte, din această cauză am ajuns aici. În momentul în care, pe luna în curs, s-au achitat toate facturile de către asociații nu va fi o problemă pentru noul operator să semneze un nou contract. Dacă vor fi președinți de asociații, administratori, care le vor spune oamenilor să nu mai plătească vor avea o problemă.
Pe de altă parte, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari din Craiova, Ion Pătrulescu, a precizat că locatarilor nu li se poate împiedica accesul la utilități. „Înțeleg că este vorba despre semnarea unui contract cu o nouă firmă. Pe ce bază poate refuza ea semnarea contractului, de unde știe ea care a fost comportamentul asociației? Practic, este o entitate nouă. În plus, vorbim aici de un serviciu public comunitar pe care nu îl poți interzice populației după aceste criterii“, a spus el.