Un cititor GdS ne-a sesizat, la adresa redacției, că mai mulți conducători auto au decis să încalce regulile impuse în Centrul Istoric, o zonă pietonală, și au ales să-și parcheze mașinile în spic chiar pe strada Theodor Aman. „Vă trimit o fotografie prin care am surprins nepăsarea la care s-a ajuns atât din partea cetățenilor, cât și din partea poliției care nu se sesizează. Nu este normal să se parcheze pe Theodor Aman. Câțiva șoferi «isteți» au îndepărtat obstacolele puse pentru a nu se intra cu mașinile. Ați scris și dumneavoastră în ziar că în septembrie trebuia să devină funcționale cartelele de acces pentru locatari și, astfel, bolarzii retractabili ar fi funcționat. Întrucât vă scriu dumneavoastră, mă abțin pe cât posibil să jignesc pe cineva, dar nu mă pot opri din a spune că gradul de nesimțire și incultură a atins cote maxime, într-un oraș-butaforie care se vrea capitala culturală“, ne-a scris cititorul.
15 amenzi dintr-o lovitură
Incidentul s-a petrecut în cursul zilei de 21 octombrie, iar în urma deciziei șoferilor de a-și parca mașina în această zonă, aceștia au fost amendați. Mai exact, 15 amenzi au fost date pe această speță în ziua respectivă de către Poliția Locală. „Am fost sesizați și noi că în zona Theodor Aman există mașini parcate într-un mod nepermis în Centrul Istoric. Poliția Locală a mers la fața locului şi a dat și 15 amenzi. Camerele video își fac treaba și colegii din zonă au fost prompți. În zonă se permite accesul pentru aprovizionare, iar oamenii au abuzat de acest lucru, parcând mașinile acolo și mergând să-și facă treaba. Există parcări în Centrul Istoric, pentru riverani, în spate la BCR și în spatele clădirii Oficiului de Cadastru. Aceștia nu au deranjat niciodată pe nimeni și au înțeles ideea“, a precizat administratorul public al Craiovei, Radu Preda.
Bariere în loc de bolarzi pentru acces
Dacă, până de curând, accesul în Centrul Istoric ar fi urmat să se facă prin activarea unor bolarzi retractabili amplasați în șase puncte de intrare, Primăria Craiova s-a răzgândit și a ales să achiziționeze bariere. De menționat că bolarzii retractabili, care se ridică și coboară înapoi la nivelul solului, nu erau incluși în proiectul pe fonduri europene privind reamenajarea zonei, însă în trei dintre puncte ei erau deja montați, în cadrul unui proiect mai vechi al municipalității. „În momentul de față suntem în procedură de licitație pentru a achiziționa bariere de acces. Renunțăm la bolarzi, iar barierele sunt și mai ieftine. Pentru tot ce înseamnă bariere în Centrul Istoric, costurile sunt undeva la 30.000 de lei, iar pentru bolarzi am avut o procedură de licitație care ne-a transformat suma estimată de noi la 150.000 de lei în 500.000 de lei. Este prea scump și am zis să mai așteptăm pentru a monta aceste bariere. Nu încurajăm cetățenii să parcheze în mod nepermis în Centrul Istoric, deoarece oamenii s-au obișnuit să se plimbe acolo în liniște, fără mașini în jur. Accesul în zonă se va face în baza unor telecomenzi date riveranilor și celor care își desfășoară activitatea în zonă, pentru a se putea aproviziona. Asta se va întâmpla după ce se termină licitația“, a mai menționat Radu Preda.
Barierele ar urma să fie amplasate în șase puncte, acolo unde ar fi urmat să fie funcționali și bolarzii retractabili. Vorbim despre cele două intrări ale străzii Nicolaescu-Plopșor, dar și despre străzile Olteț, Traian Demetrescu, Theodor Aman și Panait Moșoiu.