O cetate dacică unică în România se construiește la marginea oraşului Drăgăneşti Olt. Este un proiect care a luat naștere în urmă cu doi ani și la care încă se lucrează. Vizitatorii vor putea chiar să se cazeze în locuinţele din incinta cetăţii. Mulți străini au auzit de construcția cetății și au venit să vadă cu ochii lor locul de pe meleagurile oltenești desprins din altă epocă.
O cetate dacică de acum 2.000 de ani prinde contur pe un deal din Drăgănești Olt. Dealul pe care este construită a fost format în ultimii 40 de ani din pământul adus în urma excavării pentru amenajarea blocurilor din oraş. Ideea construirii fortificației dacice îi aparține profesorului Traian Zorzoliu, cel care tot în Drăgănești Olt a dat viață și unui sat neolitic, numit arheoparc, unic în Europa. Inițiatorul proiectului unic în România a decedat la începutul acestui an, dar urmașii săi continuă să lucreze la amenajarea cetății. „S-a făcut o machetă și acum se lucrează la cetate. Aceasta este reconstituită după cetatea care a existat la Sprâncenata, o comună din județul Olt.Acolo era o cetate dacică de supraveghere în care stăteau soldații. În urma cercetărilor arheologice, la Sprâncenata au fost scoase la iveală dovezi privind modul în care locuiau dacii, ceramica pe care o foloseau, dar și detalii despre cum erau dispuse locuințele din interiorul cetății“, a povestit Mihaela Lală, coordonator al lucrărilor la cetatea dacică şi restaurator la Muzeul Câmpiei Boianului din Drăgăneşti Olt.
Loc desprins din altă epocă
În vara anului 2013 au început primele săpături. Încă de la intrarea în cetate, vizitatorii simt că au ajuns într-un loc în care timpul s-a oprit. Poarta cetății este construită după modelul celei de acum 2.000 de ani. În interiorul fortificației sunt amenajate 20 de aşezări dacice. Toate sunt construite din pământ, lemn şi stuf, unele au o cameră, altele două.
Impresionant este și zidul de apărare înalt de aproape doi metri, căruia i se spune „palisadă“, și care înconjoară cetatea. Acesta este construit din pământ şi buşteni. Tot în interiorul cetății dacice sunt construite un şanţ de apărare, un templu al Soarelui, o casă a preotului și o casă a comandantului cetăţii. „La intrare se află poarta centrală și un pod mobil. În interiorul cetății sunt locuințe mai mici ale soldaților. Există și un templu religios pentru că dacii îl divinizau pe Zamolxis, zeul suprem al lor“, a spus Mihaela Lală.
Pentru stabilitate, zona din preajma cetăţii o să fie împădurită. Deja au fost plantați mai mulți salcâmi.
Vizitatorii vor putea să se cazeze aici
Cei care vin în vizită vor putea să rămână peste noapte în cetate în cazul în care doresc asta. Câteva dintre așezările din interiorul cetății vor putea fi închiriate. „Este importantă construcția acestei cetăți în zonă, în primul rând pentru că va aduce venit orașului. Dar este și o poartă către istorie și dă tuturor posibilitatea cunoașterii tainelor dacice. Este singura cetate dacică din țară. Se vor putea închiria câteva dintre locuințele de aici. De asemenea, se vor organiza tabere de creație pentru copii, unde aceștia vor învăța ce este și cum se practică olăritul, țesutul, torsul“, a adăugat Mihaela Lală.
Proiectul este sprijinit cu fonduri de la Consiliul Judeţean Olt, dar și de la Primăria Drăgănești Olt.