Persoanele care au lucrat la CFR și în mină, pensionate înainte de 1 ianuarie 2011, vor beneficia de creșterea punctului de pensie cu 50% pe perioada în care au lucrat cu grupa I de muncă și cu 25%, pe perioada în care au lucrat cu grupa a II-a, dacă nu au fost prinși în vreo lege specială.
Actuala Lege a pensiilor a fost modificată anul acesta prin Legea nr. 192/2015, pentru a permite anumitor categorii de pensionari care au lucrat în condiții dificile sau speciale de muncă, așa cum sunt definite condițiile de grupa I și grupa a II-a de muncă existente mai demult în legislația de profil, să beneficieze de majorarea pensiilor. După articolul 169 din Legea nr. 263/2010, Legea pensiilor, a fost introdus un nou articol, având următorul conținut: „Art. 169^1 (1) Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/sau condiții speciale, potrivit legii, beneficiază de o creștere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, după cum urmează: a) cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale; b) cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite“.
Cine beneficiază de majorarea punctului de pensie
Dar Legea nr. 192/2015 nu se adresează tuturor celor care au lucrat cu grupa I și a II-a, pentru că o mare parte dintre aceștia au beneficiat la pensionare de avantajele de a fi lucrat în condiții speciale (pensionare înainte de termen, respectiv s-a ținut cont de acei ani pentru calcularea valorii pensiei). De condițiile legii amintite vor profita doar aceia care nu au beneficiat de condițiile unor legi speciale. Directoarea Casei Județene de Pensii Dolj, Daniela Licu, a explicat ce categorii de pensionari beneficiază efectiv de majorarea punctului de pensie pe perioada în care au lucrat în grupele de muncă respective: „Prevederile Legii nr. 192/2015 se aplică celor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2011, care s-au înscris la pensie în acel moment în baza unor legi speciale și nu au beneficiat de majorarea punctajelor de pensie conform Ordonanței de Guvern nr. 100/2008 pentru completarea Legii nr. 19/2000 sau conform articolului 169 din Legea pensiilor. În speță, aceste prevederi ale Legii nr. 192 se aplică pentru minerii și pentru ceferiștii care s-au înscris la pensie înainte de 1 ianuarie 2011 și nu conform Legii nr. 19/2000 (vechea lege a pensiilor – n.r.), ci conform unor legi speciale și din acest motiv nu li s-a aplicat această majorare automată de punctaj. Numai la aceste persoane se referă Legea nr. 192“. Daniela Licu a precizat că aceste majorări ale punctajelor de pensie pentru cei care au lucrat în minerit și în cadrul CFR se vor face automat, în interval de 24 de luni. Persoanele vizate de noile prevederi nu trebuie să se deplaseze la CJP Dolj sau la alte case de pensii din diverse județe deoarece majorarea punctajului pentru perioadele lucrate cu grupa I și a II-a se va face automat. Daniela Licu a subliniat ideea că persoanele care au beneficiat de OG nr. 100 sau de articolul 169 din Legea pensiilor nu vor mai beneficia acum de această majorare a punctului de pensie cu 50%, respectiv cu 25%, pentru că au avut aceste beneficii când s-au pensionat, în sensul că „li s-a redus vârsta standard de pensionare“.
Celelalte persoane care ies la pensie și nu au lucrat ca mineri sau la CFR, dar care au muncit la alte firme și au avut condiții de muncă grele, adică grupa I și a II-a de muncă, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare conform tabelelor existente în Legea nr. 263/2010 și, totodată, de majorarea punctajului conform acelor ani lucrați în condiții deosebite, înainte de aprilie 2001. După aprilie 2001, grupa I și grupa a II-a s-au transformat în condiții speciale și condiții deosebite de muncă.
Analiza dosarelor se face la Casa Națională de Pensii
De reținut este și faptul că persoanele din rândul celor care au lucrat în mină sau la Căile Ferate Române (CFR) care au avut grupa I și grupa a II-a de muncă și se încadrează în condițiile Legii nr. 192/2015 „nu trebuie să se deplaseze pentru nici o cerere nicăieri“, a spus Daniela Licu, directoarea CJP Dolj. Analiza dosarelor de pensionare se face în mod automat la București, la nivelul Casei Naționale de Pensii Publice.