5.9 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcolile neautorizate, pe riscul directorilor

Școlile neautorizate, pe riscul directorilor

Școala Mogoșești are același circuit pentru elevi și preșcolari (Foto: Arhiva GdS)
Școala Mogoșești are același circuit pentru elevi și preșcolari (Foto: Arhiva GdS)

Unitățile de învățământ fără autorizație de funcționare sunt o constantă a fiecărui an școlar, pentru că nu se fac investiții. Grupuri sanitare în cabine de lemn, surse de apă nepotabilă, școală și grădiniță într-o singură clădire sunt principalele neajunsuri. Toate acestea pot determina accidente în rândul copiilor, dar și izbucnirea unor epidemii de care se fac răspunzători directorii unităților respective, dar și reprezentanții autorităților locale, care pot fi sancționați contravențional.

Autorizarea unităților de învățământ se face pe fiecare clădire în care se derulează activități instructiv-educative. Anul trecut erau 284 de clădiri care nu îndeplineau condițiile de funcționare, iar anul acesta sunt 171 de construcții de acest fel în care învață atât preșcolari, cât și elevi.
„Sunt 773 de locații, dintre care 596 au autorizație de funcționare. Mai sunt 171 de locații care nu autorizații de funcționare“, a precizat dr. Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Jude­țean Dolj, câteva unități școlare cu personalitate juridică din județ nu au autorizație pe nici o clădire.
„Sunt șase unități de învățământ care nu au autorizație de funcționare. Acestea se află în localitățile Seaca de Câmp, Pleșoi, Izvoare, Sălcuța, Gângiova și Gogoșu. În prezent, la Școala Sălcuța se fac demersuri pentru obținerea avizului de funcționare“, a precizat Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Totodată, la Tălpaș, una dintre clădirile în care învață elevii este în pericol de prăbușire, doi pereți fiind sprijiniți pe bârne de lemn.

Se pot da amenzi

Direcția de Sănătate Publică Dolj a făcut un nou control după începerea anului școlar, în urma căruia a reieșit că unitățile școlare aflate în evidență ca fiind neautorizate încalcă în continuare normele de igienă. „Controlul a vizat condițiile care sunt la nivelul unităților școlare. S-a urmărit aspectul sălilor de clasă, al laboratoarelor, atelierelor, al sălilor de sport. De asemenea, s-au avut în vedere condițiile de depozitare a produselor în programul cornul și laptele, iluminatul, microclimatul, orarul, aprovizionarea cu apă potabilă, documente privind starea de sănătate a personalului, aprovizionarea cu dezinfectante și produse de curățenie, modul de eliminare a deșeurilor, cum se face deratizarea, dezinfecția. La internate s-a urmărit igiena, starea cazarmamentului, a sălilor de studiu. Controlul s-a derulat între 14 septembrie și 16 octombrie. Au fost verificate 60 de unități școlare. 40 aveau autorizație, 20 nu aveau autorizație. Probleme sunt în mediul rural la aprovizionarea cu apă potabilă. Sunt școli care au sursă proprie, dar apa nu este potabilă.
De asemenea, probleme sunt la grupurile sanitare, fără hazna și cu cabinele de lemn. S-a constatat că sunt în continuare școli care nu respectă circuitele, în sensul că grădinița funcționează în același local și nu are intrare separată. Sunt mai multe școli în mediul rural cu astfel de situații. Și se pot da ca exemple unitățile școlare din Zănoaga, Țandăra, Mălăești, Mogoșești, Plopșor și Mârza. Acesta este și motivul pentru care nu își pot lua autorizația de funcționare. Ei își pot derula activitatea, dar pe răspunderea directorilor“, a spus doctorul Ștefan Popescu. În cazul în care elevii și preșcolarii au aceeași intrare pot izbucni epidemii și în acest caz răspund tot directorii. „Grădinițele trebuie să aibă obligatoriu intrări separate. Cei mici sunt mai puțin rezistenți, nu au anticorpi și e bine să fie protejați. În cazul în care apar probleme de sănătate din cauza nerespectării normelor de igienă răspunde conducerea unității“, a mai precizat medicul Ștefan Popescu. Sancțiunile pentru directori sunt prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 857/2011. În caz de accidente sau de izbucnirea unor epidemii, directorii școlilor pot fi amendați cu sume între 3.000 și 5.000 de lei. De altfel, se dau amenzi între 5.000 și 10.000 de lei pentru unitățile școlare care nu fac periodic igienizarea clădirilor și repararea instalațiilor sanitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS