4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInițiatorul transdisciplinarității, Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova

Inițiatorul transdisciplinarității, Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova

Fizician și filosof, Basarab Nicolescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova (Foto: Carmen Rusan)
Fizician și filosof, Basarab Nicolescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova (Foto: Carmen Rusan)

Membru de Onoare al Academiei Române, fizician și filosof, Basarab Nicolescu este recunoscut în întreaga lume drept inițiator al transdisciplinarității ca metodologie de cercetare și în alegerea realității. Pentru întreaga sa activitate a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova, fiind a șasea distincție, celelalte fiind acordate de Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași – 2000, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – 2008, Universitatea „George Bacovia“ din Bacău – 2008, Universitatea „Vasile Goldiș“ din Arad – 2011 și Universitatea Veracruzana din Mexic în 2011.

Cadrele didactice și studenții au avut ieri ocazia să-l cunoască pe academicianul Basarab Nicolescu, inițiatorul transdisciplinarității ca metodologie de cercetare și în alegerea realității. „Viața mea s-a desfășurat și se desfășoară sub semnul a două mari pasiuni, pasiunea pentru fizică cuantică și pentru unitatea cunoașterii“, s-a recomandat academicianul celor prezenți. Cunoscut pentru lucrările redactate în limba română sau în limba franceză, cum ar fi „Ce este realitatea?“, „Nous, la particule et le monde“, Basarab Nicolescu s-a făcut remarcat încă din adolescență. A obținut medalia de aur la prima Olimpiadă Internaționlă de Matematică din Brașov, care a avut loc 1959, fiind pe atunci elev la Liceul „I.L. Caragiale“ din Ploiești. În 1960 a devenit student la Universitatea din București, Facultatea de Fizică, unde, ulterior, în 1965-1968, a fost încadrat ca asistent. În 1968 a părăsit România pentru a se stabili în Franța, fiind bursier al guvernului francez, la Universitatea Paris VI. Doi ani mai târziu, a devenit fizician la Comisariatul pentru Energie Atomică, susținându-și doctoratul de stat în științe fizice. Activitatea sa științifică se cuantifică în 130 de articole și studii citate în întreaga lume. În prezent, este profesor la Universitatea „Babeș Bolyai“ din Cluj-Napoca, fiind conducător de doctorat. „Este o onoare pentru Universitatea din Craiova să îl avem alături pe academicianul Basarab Nicolescu, inițiatorul transdisciplinarității ca metodologie de cercetare. Transdisciplinaritatea este un principiu pe care și Universitatea din Craiova îl folosește din plin în activitatea de cercetrare și pe care încearcă să-l transmită și studenților“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, rectorul Universității din Craiova. De altfel, atât cadrele didactice, cât și absolvenții Universității din Craiova au colaborat în mai multe rânduri cu academicianul Basarab Nicolescu. „Mai mulți absolvenți ai Universității din Craiova au urmat programe de studii doctorale conduse de profesorul Basarab Nicolescu de la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca“, a precizat prof. univ. dr. Ionel Bușe.

„Am colaborat zece ani cu Universitatea din Craiova“

Academicianul Basarab Nicolescu a colaborat câțiva ani buni și cu Universitatea din Craiova. „Sunt onorat să primesc titlul de Doctor Honoris Causa al prestigioasei Universități din Craiova. Am avut plăcerea să colaborez cu această universitate din anul 2001, timp de zece de ani, în cadrul rețelei naționale de dialog între științe și religie. Polul din Craiova condus de profesorul Florin Constantinescu a fost printre cele mai active din acest program“, a spus academicianul.
Prezența sa la Craiova și festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa marchează debutul unui șir de manifestări care îl vor avea în centrul lor pe ilustrul savant și care vor culmina cu Congresul internaţional „LIGHTS OF THE WORLD“, ce va fi organizat de Universitatea din Craiova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și cu alte instituții academice, sub egida Biroului UNESCO de la Veneţia.
Congresul se va desfășura și la Palatul Parlamentului din București, în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2015, și va fi dedicat celebrării anului 2015 ca și An Internațional al Luminii (UNESCO) și An European al Dezvoltării.
Evenimentul va cuprinde comunicări în plen și pe secțiuni (Știință – Cultură și Educație – Dezvoltare durabilă), gale de filme, prezentări multimedia și show-uri demonstrative de lumini, expoziții de carte, pictură, fotografii artistice, precum și de alte valori ce pot să fie reunite sub genericul „luminilor lumii“.
Conceptul „luminile lumii“ va fi promovat din perspectiva transdisciplinară, cu evidențierea multiplelor sale valențe și simboluri din știință, cultură, educație și ca vector al dezvoltării durabile în societatea secolului XXI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS