Patru elevi din Craiova au reușit să ne reprezinte în acest an cu brio la olimpiadele internaționale, de unde au revenit cu medalii de aur, argint, bronz și mențiune. Pentru aceste rezultate au fost recompensați ieri cu premii ce a pornit de la 5.300 de lei, acordate de Consiliul Județean Dolj.
Mircea Dan Mirea, medaliat cu aur la Olimpiada de Biologie și cu argint la Olimpiada de Lingvistică, Denis Mită, medaliat cu argint la Olimpiada Balcanică de Informatică, absolvenți ai Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, și Teodora Șerbana, medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Științe a Uniunii Europene, elevă a acestui colegiu, precum și Isabela Tiberiade, absolventă a Colegiului Național „Carol I“, care a obținut mențiune la Olimpiada Internațională de Limba Romani, au reușit să așeze România printre țările cu elevi foarte bine pregătiți.
Pentru aceste rezultate au fost recompensați ieri în cadrul unei festivități oficiale organizate în amfiteatrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, fiind aplaudați și apreciați pentru rezultate atât de conducerea instituției, cât și de directorii unităților de învățământ din județul Dolj.
„Suntem aici pentru a premia olimpicii care au obținut medalii de aur, argint, bronz și mențiune la olimpiadele internaționale din acest an. Îi felicit pe ei, pe părinții lor, pe dascălii lor și sunt convinsă că și în perioadele care vor urma vor avea performanțe deosebite. Sunt mândria județului nostru. Premiile constau în sume de bani și încep de la 5.000 de lei pentru medalia de aur, 4.000 de lei pentru argint și se ajunge la 1.300 de lei pentru mențiune. Sunt sume acordate de Consiliul Județean Dolj“, a precizat Lavinia Craioveanu, inspector școlar general în cadrul ISJ Dolj.
Performanța folosită pentru carieră
Multiplu medaliat la olimpiadele internaționale, Mircea Dan Mirea nu a reușit să fie prezent la festivitatea de ieri, fiind în prezent student la Universitatea Cambridge. Părinții săi au fost cei care au ridicat însă premiul, momentul fiind unul emoționant în special pentru mama sa, Sorina Mirea, care a recunoscut că îi simte lipsa fiului acasă.
„Sunt foarte emoționată. Suntem foarte mândri pentru realizările lui. Mulțumim foarte mult Colegiului Național «Frații Buzești» pentru că fără ajutorul profesorilor nu putea face această performanță. Noi ca părinți l-am lăsat să-și croiască singur drumul în viațță. Aceasta este cheia succesului“, a spus Sorina Mirea, mama olimpicului.
Mircea Dan Mirea este așteptat de părinți să revină acasă în decembrie. „Înainte de a pleca, i-am spus că va avea la dispoziție toate resursele necesare să fie pe picioarele lui. Va urma studiile acolo la Cambridge trei-patru ani, după care se uită peste ocean. Îl aștept în decembrie să vină acasă. Mă interesează cum s-a acomodat pentru că este un sistem diferit față de cel de aici“, a spus Dan Mirea, tatăl băiatului.
Nici Denis Mită nu a participat, fiind în prezent student la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universității din București. Pentru Teodora Șerbana, încă elevă la Colegiul Național „Frații Buzești“, experiența olimpiadei și premiul primit reprezintă imbolduri pentru a continua pregătirea sa la biologie.
„A fost o experiență foarte interesantă. A fost chiar prima mea olimpiadă, chiar internațională am cunoscut oameni din toate țările Uniunii europene. S-a derulat în Austria. Au participat câte două echipe din 25 de țări. Experiența o voi folosi ca un imbold să continui să muncesc și sper să nu fie ultima experiență. Sper să mă calific la următoarea olimpiadă internațională de biologie. E mult de muncă, dar îmi place să fac asta“, a spus medaliata cu bronz la Olimpiada Internațională de Științe a Uniunii Europene.
De pregătirea elevilor olimpici s-au ocupat profesorii Genelia Petrescu, Marinela Dochia de la Colegiul Național „Frații Buzești“ și Radu Mihai de la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova.