Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă din Craiova a găzduit ieri manifestarea prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la înființarea Institutului de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor“.
Prof. univ. dr. Cezar Avram a făcut celor prezenți o scurtă incursiune în trecut. „Cu 50 de ani în urmă, 50 de ani fără două luni, în 29 decembrie, prezidiul Academiei Române hotăra înființarea la Craiova a unui centru de istorie, de filologie și etnografie. Era doar începutul pentru că a urmat după aceea o hotărâre guvernamentală. A luat ființă aici la Craiova sub egida unui academician, unui om de știință, unui patriot Nicolăescu-Plopșor, Centrul de Cercetări, singurul de la București până în Timișoara, care va primi după aceea mai multe denumiri (…) Se spune că armonia dintre lumea fizică și spirituală dă demnitate. Noi am încercat să facem legătura între cele două lumi, să lăsăm în urma noastră cel puțin o brazdă, așa cum au lăsat-o cei care au fost“, a precizat prof. univ. dr. Cezar Avram.
Evenimentul, desfășurat sub egida Academiei Române, s-a bucurat de prezența unor personalităţi ale comunităţii locale și ale lumii academice româneşti.
„Aveți rolul fundamental de a ne face să vedem din nou universalitatea cunoașterii“
Despre importanța cercetării socio-umane a vorbit în cadrul manifestării rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor.
„Este o onoare pentru mine să fiu alături de dumneavoastră la împlinirea frumoasei vârste de 50 de ani de când cercetarea socio-umană este reprezentată de acest institut la Craiova. Vreau să vă felicit pentru contribuția dumneavoastră la dezvoltarea cercetării socio-umane (…) Nouă, universităților, ni se cere din ce în ce mai mult în ultima vreme să scoatem tehnicieni mai degrabă decât intelectuali, să facem specializare mai degrabă decât cunoștințe universale, să fragmentăm cunoașterea. Dumneavoastră, Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române de la Craiova, sunteți cei care trebuie să asigurați universalitatea cunoașterii, sunteți cei care trebuie să păstrați vederea ansamblului, chiar dacă noi suntem obligați de cerințele angajabilității să facem specializări din ce în ce mai înguste. Cercetarea fundamentală pe care Academia prin natura ei trebuie să o facă este extrem de importantă în acest moment. Riscăm să nu mai vedem pădurea din cauza copacilor și cred că dumneavoastră aveți rolul fundamental de a ne face să vedem din nou universalitatea cunoașterii“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor.
Cu această ocazie aniversară, au fost lansate și lucrările „Repere istorice și culturale: aspirații, certitudini și perspective“, „Biserică și Societate. Paradigme, interpretări, implicații“ și revistele Arhivele Olteniei și Anuarul Institutului de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor“.
Evenimentul a fost marcat și de prezentarea unor lucrări ştiinţifice în cadrul unei secţiuni speciale a celei de-a VIII-a ediții a conferinţei internaţionale „Stat şi societate“.