26.7 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFestivalul Haiducilor, motiv de bucurie pentru craioveni

Festivalul Haiducilor, motiv de bucurie pentru craioveni

Craiova a găzduit weekendul trecut Festivalul Haiducilor. Zeci de copii s-au bucurat de jocurile propuse de Baba Safta și Hangiţa Dumitra. A treia ediție a festivalului a avut loc în Piața „Frații Buzești“ din Centrul Vechi al Craiovei. Seria evenimentelor a început cu povestea haiducului oltean Iancu Jianu. Pe parcursul festivalului, participanții au cunoscut poveștile altor doi haiduci, Andrii Popa și Anghel Şaptecai, și s-au delectat cu diverse întreceri și activități. Toți cei care au trecut prin Centrul Vechi au putut să își arate îndemânarea la tir cu arcul.
Vremea frumoasă i-a scos pe copii din casă. Au lăsat televizorul și calculatorul și au venit în Centrul Vechi să joace „Raţele şi Vânătorii“, „De-a v-ați ascunselea“, dar și alte jocuri. Tot în cadrul festivalului, trecătorii au putut să participe, sâmbătă și duminică, la o șezătoare muzicală, unde craiovenii și în special micuții au fost invitaţi să descopere frumuseţea instrumentelor muzicale vechi şi noi alături de membrii trupelor Ad Hoc şi Trei Parale.

În urma tragediei petrecută vineri seara în clubul Colectiv din Bucureşti, Primăria Craiova a decis să amâne concertul trupei Trei Parale, programat pentru duminică seara.

Momentul care i-a încântat cel mai mult pe micuții craioveni a fost concursul de evadare haiducească, în care poterașii i-au legat cu sfoară pe haiduci, iar copiii au fost invitați să-i elibereze.
Alexandru Suciu, unul dintre producătorii evenimentului, s-a bucurat de faptul că în cele două zile copiii au venit în număr mare să se bucure de activitățile programate.
„Am încercat să-i facem pe copii să-și aducă aminte de personajele din istoria țării, mai ales că în această zonă au existat multe personaje istorice a căror poveste merită cunoscută. Vrem să îi facem să se bucure, să aibă și alte activități pe lângă ceea ce fac la grădiniță și acasă. Le-am propus tot felul de jocuri, le-am spus povești, au tras cu arcul, i-am pictat pe față“, a spus Alexandru Suciu.
Entuziasmați de ce au văzut, mulți dintre cei care au trecut sâmbătă prin Centrul Vechi au revenit și duminică.
„Am venit cu băiețelul meu sâmbătă, i-a plăcut foarte mult și n-am mai scăpat de el să-l aduc și astăzi (duminică – n.r.). Este nevoie de manifestări de acest fel, pentru că așa copiii cunosc jocurile copilăriei noastre“, a spus Magda Pop.
Diana Neagu a venit la festival cu cei doi copii ai săi și laudă inițiativa organizării unor astfel de evenimente. „Este ceva deosebit. Copiii au fost încântați. Eu am venit cu fetița și băiețelul și nu îi mai conving să plecăm acasă. Au ascultat povești, au fost pictați pe față, au tras cu arcul. Craiova are nevoie de astfel de evenimente“, a spus craioveanca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS