26.7 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSechestru pe bunurile Colegiului „Gheorghe Chițu“ din Craiova

Sechestru pe bunurile Colegiului „Gheorghe Chițu“ din Craiova

Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ are sechestru pe bunurile mobile, pentru că în perioada 2006-2008 au fost închiriate contra cost spații fără a da 50% către Consiliul Local Craiova (FOTO: Arhiva GdS)
Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ are sechestru pe bunurile mobile, pentru că în perioada 2006-2008 au fost închiriate contra cost spații fără a da 50% către Consiliul Local Craiova (FOTO: Arhiva GdS)

Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu“ din Craiova are sechestru pus pe toate bunurile mobile, pentru o datorie din 2009, de 760.000 de lei, stabilită în urma unei inspecții fiscale, care a scos la lumină faptul că se închiriau spații din unitatea de învățământ, fără a se respecta decizia consiliului local, care prevede ca 50% din venit să fie dat către municipalitate. De șase ani se tot fac plăți, dar debitele nu pot fi acoperite pentru că mereu se adaugă penalități.

Datoriile Colegiului Național Economic „Gheorghe Chițu“ din Craiova au fost acumulate în perioada 2006-2008, prin închirierea unor spații din domeniul public fără a se vira 50% din venituri către municipalitate. Un raport al Comisiei de Audit din cadrul Primăriei Craiova, încheiat în martie 2009, a stabilit că unitatea de învățământ are să plătească o diferență de 135.945 de lei pentru anul 2006, pentru 2007 – de 126.426 de lei, iar pentru 2008 suma de 243.597 de lei, adică un total de 505.968 de lei. La aceste sume s-au adăugat în 2009 și penalități în valoare totală de 254.306 lei. Așa s-a ajuns la datoria de 760.000 de lei. Conducerea școlii de la vremea respectivă și-a luat angajamentul că va plăti lunar suma de 50.000 de lei, dar aceste angajamente nu s-au respectat. În aceste condiții, în august 2009, pe bunurile mobile ale colegiului s-a pus sechestru.
„S-a pus sechestru pe tot ceea ce înseamnă bunuri mobile (mobilier plus aparatură birotică) în această unitate de învățământ. Nu știm când vom scăpa de datorii pentru că nu există posibilitatea financiară de a face plățile. Noi închiriem spațiile și veniturile extrabugetare sunt direcționate spre primărie, dar nu se poate face mai mult. Anual putem achita doar 50.000 de lei. Problema este că zilnic se aplică penalități. Prin urmare, suma anuală pe care o virăm nu ajunge nici măcar pentru a acoperi penalitățile“, a precizat directorul Dumitru Iftimov.
De altfel, conducerea unității de învățământ nici nu cunoaște în prezent datoria totală. Ultima adresă primită de la Direcția de Taxe este din februarie 2014, în urma unei solicitări scrise făcute de conducerea școlii, în care se comunică doar situația plăților. Conform documentului respectiv, până la sfârșitul anului 2013 s-a achitat suma de 303.058 de lei. Nu se specifică datoria și penalitățile. Totodată, reprezentanții Direcției de Taxe și Impozite susțin că „suma totală nu poate fi comunicată public pentru că intră sub incidența secretului fiscal“.

Poliția face anchetă

Pentru datoria către Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Craiova unitatea de învățământ a primit în mai multe rânduri somații că se va recurge la executarea silită a unității școlare și se vor face popriri pe conturile bancare. Astfel de somații sunt făcute chiar și lunar. De altfel, pentru datoriile acumulate în unitatea de învățământ se derulează și o anchetă a poliției pentru a stabili vinovații. Polițiștii din catrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au precizat pentru Gazeta de Sud că în prezent se fac cercetări într-un dosar penal în care Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ este parte vătămată.
„Ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice desfășoară activi­tăți de cercetare într-un dosar complex în care instituția de învățământ este parte vătămată. Se fac cercetări pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și delapidare“, a precizat Alin Apostol, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.
Prin urmare, până la finalizarea anchetei, Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova rămâne sub sechestru și bun de plată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS