O parte din barurile din Centrul Vechi al Craiovei și-au suspendat activitatea după ce Prefectura Dolj și Inspectoratul pentru Situații de Urgență au anunțat că vor începe controalele pentru verificarea respectării normelor de siguranță împotriva incendiilor. Primul control a fost efectuat miercuri seară, dar în lipsa noului cadru legislativ care dădea ISU posibilitatea să închidă localurile cu probleme, el s-a transformat într-o verificare preventivă. Abia de ieri, echipele de control mixte, coordonate de ISU, au intrat în pâine cu adevărat după ce în Monitorul Oficial a fost publicată hotărârea de guvern care le dă pompierilor posibilitatea să suspende pe loc activitatea barurilor sau cluburilor cu probleme mari de siguranță la incendiu.
Închis sau Închis pentru renovare. Sunt cele două anunțuri de pe ușile de la intrarea în multe baruri din Centrul Vechi al Craiovei, acolo unde echipa condusă de subprefectul de Dolj, Simona Moise, a plecat miercuri seară în control. Prima oprire: barul One. Închis pentru renovare. Polițiștii, jandarmii și inspectorii ISU au făcut cale întoarsă și au intrat pe strada Lipscani. Și-au îndreptat pașii spre primul bar care le-a ieșit în cale. Închis. Au mers mai departe și au ajuns în dreptul Iberico. „Aici am dat amendă acum două săptămâni. Nu are rost să mai intrăm“, a spus unul dintre inspectorii ISU. Așa că echipa a luat-o în sus înspre strada Panait Moșoiu. S-a oprit în dreptul clubului din subteran Old Town. Pe ușă plăcuța arată că este „Închis“. Totuși, jurnaliștii încearcă ușa. Nu se clintește. Lipit de Old Town este Murphy’s Pub. Patronul vede aglomerația de uniforme din fața localului și iese de bunăvoie afară. Invită echipa de control înăuntru și să ia loc la masă. Discuțiile durează mai bine de jumătate de oră. Inspectorii află că el este și proprietarul clubului de lângă Murphy’s, dar l-a închiriat, iar chiriașii au decis să oprească activitatea. Discuțiile continuă, inspectorii se plimbă prin local, verifică a doua ieșire de siguranță. Între timp, jurnaliștii care așteptau afară observă că din Old Town iese o persoană nervoasă care intră apoi în Murphy’s Pub vociferând. Deci este deschis. Unul dintre jurnaliști încearcă să deschidă ușa din nou în timp ce echipa de control discută în continuare în Murphy’s Pub cu patronul. Surpriză. Ușa se deschide acum, dar un cap de om apare în dreptul scărilor care duc în subteran. Capul vorbește și spune că este închis. Apoi apare întreaga siluetă a unui tânăr care urcă grăbit să închidă ușa de la intrare cu cheia. Aproape instantaneu, camerele de televiziune pornesc îndreptate spre el. Tânărul zâmbește, ezită și coboară de unde a venit.
Patronul Murphy’s Pub: Nu ai, nu îndeplinești, nu funcționezi!
În Murphy’s Pub discuțiile s-au încheiat. Echipa de control iese la declarații de presă împreună cu patronul. E tânăr, spre patruzeci de ani, dar pare foarte obosit. Primul vorbește șeful juriștilor din Prefectura Dolj, Eugen Marinescu: „Este o activitate de verificare bazată pe prevenție în prima fază, iar de mâine va fi mai specifică. Acest control are două faze: documentarea, în care operatorul economic prezintă toate actele în detaliu. În cazul de față (Murphy’s Pub), are o firmă specializată de protecție a muncii și siguranță care îi explică legislația și îl obligă să aibă toate documentele. Apoi, ce scrie în normativul ISU se va suprapune peste acest pub și se va vedea dacă corespunde. Acolo unde nu corespunde i se vor da termene, iar acolo unde sunt încălcări grave se va ajunge la amendă“.
Patronul vorbește și el. Pare bine intenționat și dorește să se implice pentru ca lucrurile să fie în siguranță. A pus bazele unei Asociații a Patronilor și Chiriașilor din Centrul Vechi care să colaboreze cu ISU nu numai pe parte de protecție împotriva incendiilor, ci și a cutremurelor. „Multe spații sunt închise pentru că oamenii au ajuns la concluzia că spațiile nu sunt în regulă din punctul de vedere al normativelor. S-a înființat Asociația Proprietarilor și Chiriașilor din Centrul Vechi Craiova și am propus un exercițiu, o simulare de cutremur începând cu weekendurile viitoare. Cei de la ISU au promis că se vor implica, pentru că nu se știe niciodată, Doamne ferește, ce se poate întâmpla. Și atunci un exercițiu de acest gen este binevenit. Până la urmă, amenzile nu sunt mari, pentru că nu putem cuantifica în bani ceea ce s-a întâmplat în Colectiv. Regula ar trebui să fie următoarea: Domn’e, ai, îndeplinești, funcționezi! Nu ai, nu îndeplinești, nu funcționezi! Să fim serioși! Doamne ferește! Centrul Istoric este așa cum este, clădirile sunt așa cum sunt. Doamne ferește, vine un cutremur. Ce facem? Hai, că la incendiu avem extinctoare, dar măcar ce ține de noi să facem să fie în regulă“, spune el. În discuție intervine și subprefectul Simona Moise. „Le-au închis de frică pentru că, probabil, nu sunt în regulă. În al doilea rând, este această perioadă când se intervine cu o hotărâre de guvern care aduce și ea reglementări noi și atunci au temporizat în așteptarea noilor prevederi. Fiind un control neprevăzut, oamenii, din ce constat eu, au îndeplinit un minim de cerințe, dar nu au avut actele la dispoziție, le au în contabilitate. Există extinctoare, există ieșire de evacuare. La o primă vedere, lucrurile sunt în regulă, dar urmează această etapă cu punerea la dispoziție a documentelor. Nu am venit să tăiem în carne vie, nu am venit să facem ordine dintr-o dată în acest domeniu, toate se vor face pe parcurs și se vor verifica în timp“, spune ea.
Unde dai și unde crapă
Echipa de control se îndreaptă spre următorul bar, Da Vinci, amplasat în subteran. Pe drum, un tânăr cu un copil în brațe iese din locuința de la etaj și se plânge subprefectului și poliției: „Sunt decibelii la maxim. Vedeți boxele afară? Am făcut sesizări și la 112, și la Telefonul cetățeanului, și tot ce ne-au putut spune a fost să-i rugăm să dea mai încet. Copilul ăsta a dormit de la 9 la 4 dimineața în foarte mulți decibeli. Ni s-a transmis că la primărie nu există un aparat care să măsoare decibelii. Cerem doar respect pentru cei care locuiesc aici. Noi nu vrem să plecăm de aici. Doamna primar ne-a transmis mai neoficial că putem să plecăm dacă nu ne convine. Nu este frumos din partea dumneai“. Subprefectul îi promite că se va discuta acest lucru și îl îndeamnă să depună o sesizare la prefectură. Echipa de control intră în Da Vinci. Înaintează cu grijă pe culoarul îngust, apoi coboară încetișor scara în spirală. Încep discuțiile cu patronul. Între timp, poliția face un test. Apasă butonul de panică pentru a vedea timpul de reacție al firmei de pază care are contract cu barul. „Ar trebui să ajungă în maxim 15 minute“, spune polițistul. Minutele trec. 12. O mașină oprește în capul străzii și doi vlăjgani coboară și vin întrebători către Da Vinci. Unul este echipat, celălalt își ține mâna în trening. „Așa se vine la intervenție? Cu mâna în buzunar? Unde este echipamentul? Unde este casca? Unde este ecusonul? Amendă trei milioane de lei (300 de lei – n.r.)“, spune nervos polițistul. În mai puțin de un minut sosește și al doilea echipaj. Polițistul îi ia și pe următorii în primire. „Așa se vine? Trei milioane amendă“. Se trag deoparte pentru a le lua datele de pe buletin. Echipa de control iese din Da Vinci însoțită de patron, care îi petrece din prag cu privirea, ca o gazdă bună. „S-au verificat o parte din documente pe baza unui control tematic în domeniul apărării împotriva incendiilor, s-a făcut o verificare a spațiului, urmează să se verifice și documentația tehnică, proiectul, autorizația de construire, celelalte documente pe baza cărora s-a realizat construcția. Ei spun că din punct de vedere legal stau bine și au toate avizele necesare. Mâine (azi – n.r.) vom definitiva procesul-verbal de control și, eventual, vom lua măsuri dacă constatăm nereguli. Dacă prevederile specifică acest lucru, de mâine (azi – n.r.) vom trece la suspendarea activității“, spune unul dintre inspectorii ISU.
ISU, pusă să numere clienții din cluburi
Prevederile de care vorbește acesta se regăsesc într-o hotărâre de guvern publicată cu întârziere în Monitorul Oficial miercuri. HG nr. 915 dă posibilitatea ISU să suspende și să închidă activitatea localurilor cu probleme și a fost adoptată după tragedia din clubul Colectiv. ISU se plânsese că nu poate închide barurile și cluburile cu probleme, ci doar să le amendeze. HG-ul se referă însă doar la construcțiile cu o suprafață desfășurată de peste 200 de metri pătrați, deci în cazul localurilor cu suprafață mai mică, așa cum este cazul multora din Craiova, ISU va invoca iar neputința legală. Revenind la hotărârea de miercuri, ISU poate opri funcționarea ori utilizarea construcțiilor sau amenajărilor cu destinația de comerț, cultură sau turism, cu sau fără autorizație pentru siguranța la incendiu în următoarele situații: dacă s-a depășit cu mai mult de 10% numărul de utilizatori față de ce scrie în autorizație sau în valoarea de referință, desființarea unei căi de evacuare sau neasigurarea numărului minim de evacuări și desființarea sau neechiparea cu instalații de stingere ori de detectare, semnalizare și avertizare a focului. Dacă ultimele două sunt ușor de verificat, în privința numărului de clienți dintr-un club, de exemplu, ISU va trebui să înghețe activitatea clubului până termină de numărat persoanele din interior.