-2.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalSpitalul Județean din Severin, pe muchie de cuțit

Spitalul Județean din Severin, pe muchie de cuțit

Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu-Severin se zbate să reziste în sistemul medical din România, etichetat de Comisia Europeană drept cel mai slab din Uniunea Europeană. În Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului este mai mereu forfotă pentru că aici sunt trimiși bolnavi din tot județul. Cam 70% dintre pacienți sunt internați în spital prin Urgență. Medicii sunt puțini și ar fi nevoie de un număr dublu de cadre medicale, dar și de spațiu, astfel încât bolnavii să nu mai aștepte cu orele până să se ocupe cineva de ei. „Dacă în anii următori s-ar face o extindere, cred că sectorul Primiri Urgențe ar trebui să fie prins în proiect. Aici există aparatură și medici, dar nu suficienți. Ar putea să existe tehnică mai sofisticată, dar ne desfășurăm activitatea cu ce avem. Acum, acolo lucrează cam opt-nouă medici și ar fi nevoie de un număr dublu ca să putem face față numărului de pacienți. Dar, pe lângă medici este nevoie și de spațiu. Odată veniți, pacienții sunt repartizați în funcție de gradul de urgență și unii ajung să li se agraveze starea după ce așteaptă ore în șir să fie preluați de medici“, a spus dr. Cristian Jianu, medic primar cardiolog și purtător de cuvânt al Spitalului Județean din Severin.

Cardiologia și Neurologia au nevoie de aparatură

Cardiologia și Neurologia sunt secțiile cele mai solicitate ale spitalului. Dacă pacienți sunt din ce în ce mai mulți, aparatura este puțină și tot mai veche. În secția unde sunt tratați bolnavii de inimă, lista necesităților este lungă, pe ea fiind trecute, printre altele, monitoare și defibrilatoare, adică dispozitive electronice care monitorizează permanent ritmul inimii. „Sunt secțiile cu cel mai mare rulaj de bolnavi și în permanență au nevoie de aparatură. Cardiologia nu este la nivelul exigențelor medicilor care lucrează aici. În secție este nevoie de monitoare, defribrilatoare, mai multe seringi automate și uneori de medicamente. De exemplu, nu avem un medicament care există în toată țara… sau sunt zile în care începi tratamentul cu ceva și te blochezi pentru că se termină stocul… toate acestea din cauza constrângerilor bugetare“, a explicat dr. Jianu.
În urmă cu 15 ani, au primit ultima dată aparatură Secțiile de Cardiologie și Neurologie. Excepție a făcut un ecograf adus la Cardiologie anul trecut. „La Neurologie este nevoie în primul rând de aparatură de monitorizare, materiale sanitare de înaltă calitate, pentru că lumea este în continuă schimbare și tehnica la fel. Aparatura de la Cardiologie și Neurologie este din 2000-2002. Anul trecut am primit un ecograf la Cardiologie și acum o să primim, cu chiu, cu vai, două defibrilatoare, pentru că cele existente dau semne că se îmbolnăvesc. În general, oamenii au nemulțumiri legate de faptul că medicul și asistenta fac o mulțime de lucruri administrative care mănâncă din timpul dedicat îngrijirii pacientului și, dacă timpul este mai puțin, ai nevoie de o aparatură mult mai bună pentru urmărirea stării lui. Dar chestiile acestea nu prea funcționează“, a adăugat purtătorul de cuvânt al Spitalului din Severin.

La Oncologie, mulți bolnavi, puțini medici

În spitalul din Severin se fac renovări. Până acum a fost modernizat cam 33% din unitatea medicală, printre care și o parte din secția de Oncologie. Dacă în 1990 aici exista un compartiment de oncologie care avea doar două saloane, unul pentru bărbați și altul pentru femei, acum secția are opt saloane în care sunt internați într-o zi și câte 50 de bolnavi. Iar medici sunt doar doi, dintre care doar unul cu normă întreagă. „Aparatura de investigații existentă în spital nu face față numărului mare de pacienți care au nevoie de depistare precoce, sunt cam 5.000 de cazuri noi descoperite anual. Ar mai fi nevoie de un compartiment de Radioterapie. Acum pacienții sunt trimiși la Craiova. Noi avem mari dificultăți în urmărirea și tratamentul acestor pacienți pentru că mulți, din păcate, sunt depistați târziu. În secție lucrează un medic cu normă întreagă, celălalt lucrează cu jumătate de normă și are un centrul privat de oncologie în oraș. Prin programul național se acoperă medicamentele de care au nevoie pacienții“, a precizat dr. Cristian Jianu.

Radiologia și Chirurgia, pe drumul modernizării

Compartimentul de Radiologie este locul din spital în care, în ultimul timp, s-au făcut investiții. La fel și la Clinica de Chirurgie. „Compartimentul de Imagistică este mai bine dotat. Aici avem un tomograf care o să fie înlocuit. Avem aparate digitale care au o expunere mai mică de radiații și un mamograf. În ultimii ani, Radiologia s-a modernizat cât de cât, iar la Chirurgie urmează să se aducă linii de endoscopie urologică și chirurgie laparoscopică, dar și un artroscop pentru ortopedie și o masă radiotransparentă, pentru că acolo masa era o problemă, doctorii și pacienții se radiau extrem de mult. În plus, a fost renovată și o parte mai mare din Secția de Chirurgie. Pe fiecare etaj, spitalul are trei tronsoane și a fost reabilitat câte un tronson. Excepție face Clinica de Chirurgie, unde au fost renovate două tronsoane, pentru că acolo este și Terapia Intensivă, care este, până la urmă, pântecul moale al unui spital“, a explicat purtătorul de cuvânt al spitalului.

Construcția Maternității a durat 20 de ani

În curtea spitalului din Severin, într-o clădire nouă și modernă, se află Maternitatea. Construcția acestei clădiri a durat 20 de ani. Odată funcțională, medicii au primit mare parte din aparatura necesară, însă pentru îngrijirea pacienților ar fi nevoie de mai multe infirmiere. Aici se fac lunar, în  medie, 300 de externări și în jur de 120 de nașteri. De personal este nevoie în Maternitate, dar și în alte secții. Buget, însă, nu există.  „Deși este nevoie de personal, bugetul spitalului nu permite noi angajări. Ca să producem mai mulți bani, ca în sistemul din Germania, ar trebui să internăm de zece ori mai mulți pacienți. Ungaria are o medicină foarte bună și spitalele sunt bine dotate. La fel și Polonia, pentru că aici au fost urmate niște politici coerente, au fost fixate niște priorități și au investit acolo unde era nevoie. La noi, totul pornește de la proasta plată a cazului rezolvat. Din păcate, actul medical nu este bine plătit în România“, a spus dr. Jianu.

„S-a investit puțin în spitale. Ministerul nu a avut nici un program coerent“

Lipsa investițiilor și a viziunii a făcut ca spitalele din orașele mai mici ale țării să o ducă greu. După 30 de ani lucrați în sistemul medical românesc, dr. Cristian Jianu spune că este nevoie de stabilirea unor priorități clare care să fie urmate până-n pânzele albe.
„Ministerul Sănătății a avut în ultimii 25 de ani o politică extrem de deficitară. S-a investit foarte puțin în spitale. Ministerul nu a avut nici un program coerent. Fiecare ministru a venit cu prioritățile lui și tot ce a făcut cel dinainte nu a mai fost bun, astfel încât am ajuns, de exemplu, să avem în București 30 de tomografe și în Severin doar unul, care a venit după 15 ani de când funcționau cele din București. În secțiile de Terapie Intensivă din București există ventilatoare la fiecare pat, iar la Severin sunt două- trei, din care doar unul este nou, restul sunt vechi, merg prost. Trebuie să încercăm să asigurăm funcționarea rețelei pe problemele prioritare în sănătate“, a concluzionat medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS