Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj a efectuat în ultima săptămână razii şi controale în barurile şi cluburile din judeţ. Primele verificări arată că nu toţi administratorii de astfel de unităţi erau puşi la punct în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei privind prevenirea şi stingerea incendiilor. Ultimele 12 controale s-au soldat cu avertismente şi chiar cu amendarea celor sancţionaţi. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj vor centraliza rezultatele controalelor şi le vor face publice.
„Pe parcursul ultimei săptămâni au fost efectuate 12 controale și au fost depistate mai multe nereguli, pentru care au fost aplicate sancțiuni. Verificări vor fi făcute în continuare pe raza județului Gorj“, a precizat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.
În urma celor 12 controale au fost descoperite mai multe nereguli și s-au aplicat sancțiuni. Unul dintre cluburile vizate a fost Mozart. „Nu au fost nereguli mari, iar sancțiuni au fost, dar nu semnificative. A fost vorba despre măsurile de siguranță, deși noi avem foarte multe măsuri de siguranță. Problemele au fost remediate. Valoarea amenzii este confidențială“, a declarat Andrei Negrea, administratorul Clubului Mozart din Târgu Jiu.
Control şi la Club Caractere
Pompierii au controlat şi Clubul Caractere din Târgu Jiu, unde au fost aplicate avertismente şi a fost stabilit un termen pentru remedierea problemelor constatate la faţa locului.
„La noi au fost doar avertismente. Amenzile sunt foarte mari. Avem un termen pentru remedieri. Noi avem la parter trei ieșiri, la etaj două, iar la ce capacitate are clubul nostru într-un minut se poate goli. La noi nu e cazul, nu sunt locații atât de mari, suntem la limită de a avea nevoie de autorizațiile de la pompieri, ca să se impună acele măsuri, noi nu aglomerăm mii de persoane. Ceea ce s-a întâmplat la Colectiv e o greșeală groaznică a arhitectului, a celui care s-a ocupat de amenajarea localului. Puteau să facă o probă înainte, să dea foc acelui burete, să facă un test să vadă ce se întâmplă. Noi așa am făcut cu acele voaluri. Le-am dat foc înainte ca să vedem ce se întâmplă. Foarte important este cum construiești un club, trebuie să faci mai mult decât trebuie. Noi avem o scară pe exterior, mult mai mare decât cea principală. Pe acolo pot să plece 100 de persoane pe întuneric“, a declarat Cristian Țârvuică, administratorul clubului Caractere. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj verifică în primul rând situaţia stingătoarelor şi a materialelor folosite pentru amenajarea cluburilor.
Autoritățile din Dolj au dat câteva amenzi cluburilor ilegale
Cinci cluburi și discoteci din Craiova au fost verificate în ultimele două zile de echipa de control cooordonată de ISU Dolj, care a dorit să vadă dacă acestea respectă legislația privind protecția împotriva incendiilor. Pentru neregulile descoperite, inspectorii au aplicat șapte amenzi în valoare de peste 37.000 de lei, dar nu au suspendat activitatea nici unuia dintre cluburi. Aceste informații se regăsesc într-un comunicat de presă lacunar al ISU Dolj, emis la insistențele GdS, comunicat care nu precizează numele obiectivelor care încalcă legea. Iată forma comunicatului trimis de ISU:
„În cele două zile de acțiune în colaborare cu instituții care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență au fost controlate cinci obiective cu afluență de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, constatându-se 14 nereguli, fiind aplicate 11 sancțiuni contravenționale. Dintre cele 11 sancțiuni contravenționale, au fost acordate patru avertismente și șapte amenzi în cuantum de 37.500 de lei. Două obiective au fost sancționate pentru neobținerea autorizației de securitate la incendiu, iar la alte două obiective documentele de control urmează a se finaliza la prezentarea actelor justificative de către administratori“.
Ceea ce surprinde în acest comunicat este cuantumul redus al amenzilor aplicate. Dacă două dintre cluburi/discoteci nu dețineau autorizație de securitate la incendiu, așa cum susține ISU, atunci ar fi trebuit amendate cu minimum 20.000 de lei fiecare, deci numai în cazul lor amenda totală se ridica la 40.000 de lei, peste nivelul de 37.500 de lei anunțat de inspectorat. Dacă la aceasta se adaugă și diferența de cinci amenzi de care pomenește comunicatul, atunci suma de 37.500 de lei pare cu atât mai mică. Potrivit articolului 44, punctul V, din Legea nr. 307 din 2006, modificat și aplicabil din luna iulie 2015, se aplică o amendă cuprinsă între 20.000 și 50.000 de lei în următoarele situații: a) începerea lucrărilor de execuție la construcții și amenajări noi, de modificare a celor existente și/sau schimbarea destinației acestora, fără obținerea avizului de securitate la incendiu b) punerea în funcțiune a construcțiilor și amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare și/sau s-a schimbat destinația acestora, fără obținerea autorizației de securitate la incendiu. Diferența între aviz și autorizație este următoarea: avizul se obține pentru începerea lucrărilor de construire, iar autorizația – pentru punerea în funcțiune a clădirii. Bineînțeles, ISU putea aplica și amenda maximă de 50.000 de lei, dată fiind gravitatea faptelor și faptul că lipsa autorizațiilor nu datează de ieri, de azi, dar reprezentanții ISU au precizat acum câteva zile că echipele de control nu se duc pe teren pentru a pune pe butuci firmele, ci pentru a le determina să intre în legalitate. Conform modificărilor legislative intrate în vigoare acum două zile, ISU a primit dreptul de a suspenda sau opri activitatea într-un spațiu cu o suprafață desfășurată mai mare de 200 de metri pătrați unde constată că numărul real al clienților îl depășește cu mai mult de 10% pe cel declarat oficial, unde nu există a doua evacuare din local și unde nu există sisteme de prevenire și stingere a incendiilor.