3.7 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolivalenta, Mall-ul şi Maternitatea „Filantropia“ nu au autorizaţie ISU

Polivalenta, Mall-ul şi Maternitatea „Filantropia“ nu au autorizaţie ISU

Mai multe instituții din subordinea Primăriei Craiova, 85% din școlile din Dolj și Electroputere Parc nu au autorizație de securitate la incendiu. Printre acestea figurează Sala Polivalentă, Maternitatea Spitalului „Filantropia“, incubatorul de afaceri, Direcția de Evidență a Persoanelor sau Târgul Municipal Craiova. Primarul Olguța Vasilescu a încercat ieri să atenueze importanța lipsei autorizației spunând că este vorba doar de un document și că instituțiile nu prezintă nici un risc pentru cei care le trec pragul. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj spune însă, cel puțin în cazul Sălii Polivalente, că nu știe cât de bune calitativ sunt lucrările efectuate și materialele de protecție împotriva focului. Tot ISU este instituția care recunoaște că toate evenimentele organizate până acum la Polivalentă, de la lansarea lui Victor Ponta, la Eurovision sau Loredana Simphonic s-au desfășurat ilegal. Și ISU, și primăria știau că Polivalenta nu respectă legea, iar acum, de frică, Inspectoratul a interzis concertul lui Ștefan Bănică Jr. care urma să aibă loc mâine.

Două dintre clădirile emblematice ale Craiovei, Sala Polivalentă și Electroputere Parc, nu au autorizație de securitate la incendiu, ceea ce înseamnă că, în fața legii, cele două nu respectă normele de siguranță. La acestea se adaugă Târgul Municipal și Maternitatea Spitalului „Filantropia“. Primăria știa de cel puțin câteva luni despre acest lucru, la fel și ISU, dar tragedia din clubul Colectiv le-a determinat să pună acum problema pe tapet. Primarul Craiovei a organizat ieri o conferință de presă în care a menționat instituțiile fără autorizație ISU, dar a precizat că documentul va fi obținut pe viitor și că respectivele clădiri nu prezintă pericol pentru craioveni. Pe scurt, pe lista făcută publică după o întâlnire cu reprezentanții ISU figurează următoarele clădiri fără autorizație: Sala Polivalentă, Ansamblul „Maria Tănase“, Direcția de Evidență a Persoanelor, incubatorul de afaceri, Maternitatea Spitalului „Filantropia“, Târgul Municipal, Școala 18, Grădinița „Otilia Cazimir“, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul Tehnologic „Gheorghe Bibescu“, Colegiul „Ștefan Odobleja“, Colegiul „Elena Cuza“, grădinița din curtea Școlii 36 și Grădinița 17. În majoritatea unităților de învățământ se fac sau s-au făcut lucrări de reabilitare și vor încerca să obțină autorizația de la ISU după recepția lucrărilor. În celelalte cazuri, explicațiile variază de la caz la caz.

Bănică Jr. nu mai poate cânta la Polivalentă

De exemplu, Sălii Polivalente îi lipsește autorizația din mai multe motive. Primarul susține că documentele pe baza cărora se obține autorizația nu mai există, deoarece, de-a lungul celor 19 ani cât a durat construirea, s-au perindat mai multe firme care nu și-au predat una alteia documentele. O șansă ar fi la Compania Națională de Investiții de la București, cea care a finanțat construirea sălii și care nu a predat toate documentele în momentul pasării ei către primărie. Pe de altă parte, din proiectare, partea de acționare manuală a sistemului de defumare a fost amplasată într-un loc impropriu și trebuie mutată. Numai că acest lucru nu se poate face decât cu modificarea proiectului, deoarece clădirea este în garanție și orice intervenție duce la pierderea acesteia. Primarul consideră că nu se pune problema siguranței la incendiu a clădirii.
„La Sala Polivalentă se respectă toate măsurile de siguranță, dar nu mai există documente pentru calitatea materialelor. Construcția ei s-a făcut în 19 ani, s-au schimbat vreo cinci firme, s-au pierdut pe parcurs, probabil, aceste documente. Când am preluat-o de la CNI, nu ne-au fost puse la dispoziție. Va trebui să găsim în arhivă aceste documente de calitate a materialelor. De săptămâna viitoare vom face un demers la CNI să le scoată din arhivă, dar nu sunt probleme pentru desfășurarea jocurilor. Reprezentanții ISU ne-au atras atenția că ea are destinație de sală polivalentă, de jocuri sportive, și că ar fi bine să nu mai organizăm spectacole în care publicul să fie pe teren până obținem toată documentația inițială ca să vadă dacă proiectantul a prevăzut pentru fiecare persoană care intră un anumit perimetru și cât măsoară acest perimetru. În această situație, am rugat-o pe directoarea RAADPFL, Rela Filip, să ia legătura cu organizatorii concertului lui Ștefan Bănică și să le propunem Centrul Multifuncțional, care are toate autorizațiile necesare. Dacă nu vor fi de acord, atunci să anuleze concertul. La Polivalentă nu este o problemă de securitate, ci doar de conținut de documente. Polivalenta poate să funcționeze, ea a avut avizul de la PSI (ISU – n.r.) și acum urmează să-și ia autorizația“, a declarat primarul.
Contactat telefonic, organizatorul concertului a precizat pentru GdS că artistul a fost de acord să susțină spectacolul la Centrul Multifuncțional. Mutarea concertului este delicată, deoarece oamenii au plătit pentru a sta pe scaune, iar în Centru intră aproximativ 2.000 de persoane, restul va trebui să stea la etaje. În plus, sonorizarea este mult mai slabă decât la Polivalentă. De asemenea, trebuie văzut dacă respectiva clădire poate susține legal prezența a 3.000 de oameni în același timp.

Las’ că merge și așa

Pe de altă parte, într-un răspuns trimis la solicitarea GdS, ISU spune că nu știe cât de rezistente la foc sunt materialele și lucrările de la Polivalentă și că a aplicat și amenzi în acest sens.
„Sala Polivalentă din Craiova deține aviz de securitate la incendiu, iar, în prezent, este în curs de realizare expertiza tehnică în vederea intrării în legalitate, această expertiză fiind, în primă instanță, respinsă din cauza neprezentării de către solicitant a unor documente de atestare a calității unor lucrări sau a unor elemente cu rol de protecție la foc. Pentru neregulile depistate pe acest segment de activitate, în anul 2015, inspectorii de prevenire au aplicat sancțiunea contravențională cu amendă, în cuantumul stabilit de lege“, se arată în răspuns.
La cum stau lucrurile în prezent, din păcate, cât de rezistentă este Polivalenta la foc nu se poate demonstra decât în cazul unui incendiu. În atare situație, întrebarea logică este cum a fost posibil și cine a permis până acum organizarea unor evenimente politice de anvergură, Eurovision-ul sau celelalte concerte? Inspectorul-șef al ISU Dolj, Constantin Florea, recunoaște că ceea ce s-a întâmplat până acum la Polivalentă a fost contrar legii, dar susține că ISU nu a avut posibilitatea legală de a opri activitatea, chiar dacă știa că acolo se încalcă legea. La aceste evenimente, ISU a trimis mașină de pompieri.
„ISU nu a avut cadrul legal de a opri activitatea, ci doar de a aplica amenzi. Odată cu modificarea Legii nr. 307/2006 acum câteva zile, putem dispune oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor care nu au autorizație de securitate la incendiu“, a spus el. Florea a precizat că nu a atras atenția primăriei să nu mai permită organizarea concertului de mâine, ci i-a impus acest lucru.
„Trebuie văzut în documentația care va veni destinația acestei săli, pentru ce a fost ea proiectată. Trebuie să se organizeze numai jocuri sportive sau este și o sală de cultură unde pot avea loc concerte. Până când nu obțin autorizația de securitate la incendiu, nu mai au voie să organizeze spectacole acolo. După aceea trebuie studiată documentația și văzut dacă vor putea organiza pe viitor“, a inspectorul-șef al ISU Dolj. Așa cum a GdS a demonstrat acum câteva zile, ISU ar fi putut sesiza celelalte instituții de stat în privința clădirilor fără autorizare.

Legea care contrazice primăria

Altă întrebare care se pune în toate cazurile de nerespectare a legii este cine se face vinovat de punerea în funcțiune a clădirilor. La această întrebare primarul l-a îndemnat să răspundă pe directorul Poliției Locale Craiova, Octavian Mateescu, care a susținut că o clădire fără autorizație poate funcționa fără probleme până la obținerea documentului de la ISU.
„Legea nu impune o restricție de a nu fi funcționabilă, doar obligă proprietarul să solicite și să obțină acea autorizație“, a declarat Mateescu. Legea nr. 307/2006, modificată, îl contrazice.
Iată ce spune articolul 30: „Începerea lucrărilor de execuție la construcții și amenajări noi, de modificare a celor existente și/sau schimbarea destinației acestora, precum și punerea lor în funcțiune se fac numai după obținerea avizului sau autorizației de securitate la incendiu, după caz“.
Referindu-se la barurile și cluburile din Craiova, primarul a declarat că legislația ar trebui simplificată, deoarece descurajează firmele să intre în legalitate.
„Cred că legislația, așa cum este ea, ar trebui modificată în sensul simplificării ei, pentru că, în momentul în care vezi că trebuie să faci un dosar către ISU care conține câteva sute de pagini, mai mult decât la orice autorizare, probabil, mulți sunt descurajați. Dacă s-ar cere câteva criterii mari, cred că o tragedie precum cea din București nu s-ar putea petrece. Vă dați seama ce problemă avem noi ca autoritate publică să facem dosarul, dar un privat. Nu se mai gândește la elementele de siguranță, pentru că știe că nu are cum să obțină autorizație. Sigur, se poate vorbi de o sporire a pedepselor, de transformare a contravențiilor în infracțiuni. Așteptăm să vedem cum se clarifică legislația pentru a stabili dacă de anul viitor, pe lângă autorizația pentru taxe și impozite, ar trebui să cerem autorizații și de la celelalte instituții, adică un dosar mai stufos. Ideea nu este să distrugem barurile din oraș, toți comercianții trebuie să poată să-și desfășoare în continuare activitățile economice, dar este foarte clar că trebuie să respecte și normele de siguranță“, a spus primarul.

85% dintre școlile din Dolj nu au autorizație ISU

„Din 1.006 clădiri ale unităților școlare din Dolj, doar 15%, adică 150 de construcții, au autorizație de securitate la incendiu. Nu toate clădirile sunt folosite ca spații pentru derularea actului educațional. Sunt și clădiri în conservare, clădiri folosite ca spații auxiliare. Toate clădirile au extinctoare, planuri de evacuare și planuri de măsuri“, a precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

De ce nu are Târgul Municipal autorizație ISU

Potrivit viceprimarului Dan Dașoveanu, nu s-a respectat înălțimea și poziționarea unor chioșcuri. În urma controlului din 9 iunie 2014 s-a constatat că nerespectarea proiectului duce la imposibilitatea acordării autorizației de securitate la incendiu. În urma observației de neimplicare a firmei Texind, proprietarul terenului, pentru urgentarea obținerii acestei autorizații, conducerea Piețe și Târguri, în august 2014, a cerut și a obținut de la primărie fonduri pentru a se implica în procesul de autorizare. Au fost mai multe momente de depunere și întoarcere a documentației. În mai 2015 s-a obținut majoritatea documentației, acum zece zile s-a obținut proiectul pe noua documentație, iar ieri (luni – n.r.) s-a depus documentația la firma care actualizează proiectul“, a spus Dașoveanu.

Nici ElectroputereParc nu are autorizație

Potrivit unui comunicat trimis la solicitarea GdS, ISU Dolj a precizat că Mall-ul Craiovei nu are autorizație valabilă de securitate la incendiu. Firma care îl administrează a obținut o autorizație în 2012, dar modificările aduse clădirii impun obținerea alteia noi. „Pentru construcția ElectroputereParc din Craiova, Calea București, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență a emis avizul de securitate la incendiu, obiectivul respectiv aflându-se, la acest moment, în proceduri de intrare în legalitate, prin efectuarea expertizei tehnice de specialitate necesară pentru eliberarea autorizației de securitate la incendiu“, se arată în comunicatul ISU Dolj. Reprezentanții Electroputere Parc nu au dorit să comenteze acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS