În perioada 12-15 noiembrie 2015, va avea loc ediția de toamnă a Târgului de Turism al României (TTR), organizată și găzduită de Romexpo în parteneriat cu cele mai mari organizații din domeniul turismului românesc: Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).
În acest an, Consiliul Judeţean Gorj se află la a patra participare, prin proiectul „Redescoperă Gorjul“, proiect aflat în perioadă de sustenabilitate și derulat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului“, Domeniul Major de Intervenţie 5.3. „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică“, Operaţiunea „Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi a activităţilor de marketing specifice“.
Program complex
Pe toată perioada de desfășurare a celui mai mare eveniment de turism organizat în România, la standul județului Gorj se va derula un program complex de promovare a atracțiilor turistice ale județului Gorj (turism cultural, turism montan și de aventură, turism monahal, City Break Târgu Jiu, tradiții și patrimoniu cultural) și vor fi prezentate oportunitățile locale de investiții în turism. Alături de Consiliul Județean Gorj vor participa instituțiile subordonate: Muzeul Județean „Alexandu Ștefulescu“, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Serviciul Public Județean Salvamont Gorj, precum și Primăria Târgu Jiu și Colegiul Național „Virgil Madgearu“ din Târgu Jiu. Redescoperă Gorjul tradițional va fi tema de debut a activităților, în ziua deschiderii oficiale a ediției din acest an fiind organizate momente artistice puse în scenă de un taraf al Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, expoziții și demonstrații de meșteșuguri tradiționale (olărit, țesături și cioplit în lemn) prin participarea a trei instructori din cadrul aceleiași instituții de cultură subordonate Consiliului Județean Gorj și gastronomie locală prin participarea reprezentanților Colegiului Național „Virgil Madgearu“ din Târgu Jiu.
Spectacole pentru participanţi
În a doua zi a Târgului de Turism al României, folclorul gorjenesc va fi evidențiat prin spectacolele ce vor fi susținute de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ iar pe toată durata manifestării, vizitatorii vor avea posibilitatea să vizioneze filmul de prezentare a județului Gorj „Acasă la Brâncuși“, considerat unul dintre cele mai bune filme de promovare a unei destinații turistice din România.
Județul Gorj este recunoscut de specialiștii în domeniul turismului ca destinație cultural-turistică unicat, prin distincția internațională „Mărul de Aur“, decernată anul trecut. Primăria Târgu Jiu va reliefa posibilitățile de practicare a turismului cultural sub conceptul turistic City Break Târgu Jiu, având ca logo „Vizitați Târgu Jiu, orașul lui Brâncuși“. Elementul central în promovarea orașului Târgu Jiu este prezentarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“, dar și activitățile de entertainment ce fac parte din agenda locală culturală.
De asemenea, județul Gorj va fi prezent și la standul Autorității Naționale pentru Turism prin participarea ca membru expozant a localității Tismana, premiată în acest an în cadrul concursului internațional Eden. Promovarea integrată a județului Gorj la Târgul de Turism al României se încadrează în măsurile de acțiune prevăzute în Strategia de dezvoltare durabilă a județului Gorj pentru perioada 2011-2020, obiectivul principal fiind creșterea vizibilității ofertei turistice locale la nivel regional, național și internațional.