4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnați pentru furturile de la Pirelli Slatina

Condamnați pentru furturile de la Pirelli Slatina

Inculpații au fost acuzați că au furat mărfuri din tirurile care plecau către Portul Constanța
Inculpații au fost acuzați că au furat mărfuri din tirurile care plecau către Portul Constanța

Judecătorii constănțeni au condamnat, miercuri, 15 inculpați acuzați de procurorii DIICOT din Craiova că au furat mărfuri în valoare de sute de mii de euro din transporturile care plecau spre Portul Cosntanța de la mai multe fabrici, printre care se numără Pirelli Slatina, Arctic Găești sau SC Rulmenți Bârlad. Cea mai mică pedeapsă este de un an și opt luni de închisoare cu suspendare, iar cea mai mare – opt ani cu executare.

Cercetările în acest dosar au fost începute de procurorii DIICOT din Craiova după ce producătorul de anvelope Pirelli din Slatina a sesizat faptul că i-au fost furate aproximativ 10.000 de anvelope în timpul mai multor transporturi făcute de firme private către Portul Constanţa. Pe 23 martie 2012, ofiţerii de la Crimă Organizată, Investigaţii Criminale şi luptătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, coordonaţi de un procuror DIICOT, au descins în Constanţa şi Galaţi, de unde au ridicat 15 persoane suspectate că au fost implicate în furtul anvelopelor.
Ulterior, anchetatorii au stabilit că, în perioada aprilie – iulie 2010, suspecţii, în calitate de reprezentanţi ori angajaţi ai SC Patronul şi Argatul SRL şi SC Daiodra SRL, ambele din Constanţa, specializate în transporturi de mărfuri, şi-au însuşit şi au valorificat 10.000 de anvelope în valoare de aproximativ 400.000 de euro, cu ocazia transportării acestora de la producător către Portul Constanţa. În urma cercetărilor, s-a stabilit că suspecţii au oprit tirurile pe drum, au desigilat containerele şi au descărcat anvelopele, după care au aplicat alte sigilii, la destinaţia finală ajungând doar ambalajele. Cauciucurile furate din transporturi au fost vândute ulterior prin firmele SC La Sirena Marine Service SRL Constanţa şi SC MEM Office SRL Constanţa, în baza unor facturi fictive. Pentru a-i induce în eroare pe beneficiari, constănţenii foloseau identităţi false, dar şi numere de înmatriculare şi documente de transport falsificate. S-a mai stabilit că, prin aceeaşi metodă, membrii bandei au furat din transporturile pe care le făceau și combine frigorifice, televizoare, mobilă sau rulmenți, prejudiciul total fiind estimat la aproximativ un milion de euro. Ulterior, în iulie 2012, procurorii DIICOT din Craiova au ridicat din Constanța alți suspecți și au pus sechestru pe mai multe bunuri ale inculpaților. Este vorba de trei autoturisme Mercedes-Benz, în valoare de 30.000 de euro, o ambarcaţiune de agrement în valoare de 100.000 de euro, şase vitrine frigorifice în valoare de 5.000 de euro, două case evaluate la 150.000 de euro şi două apartamente în valoare de 60.000 de euro.

Judecata și pedepsele

După încheierea cercetărilor, în septembrie 2012, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 15 inculpați, acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, cum ar fi constituirea unui grup infracţional organizat, furtul calificat, înşelăciunea, spălarea de bani, falsul în înscrisuri sub semnatură privată şi contrabanda.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, instanță care s-a pronunțat miercuri, pe 11 noiembrie. Judecătorii constănțeni au hotărât să-i condamne la câte opt ani de închisoare pe inculpații Marian Ghena, Viorel Sidău și Marian Cimpoeru, iar Petre Sidău și Cristian Șapera au primit câte șase ani de închisoare. De asemenea, Alina Căulea a fost condamnată la cinci ani și cinci luni de închisoare, iar Marian Simuloiu și Marian Cojocaru au primit câte cinci ani de pușcărie. Alți trei inculpați – Adrian Carcea, Alexandru Covaci și Ion Dima au fost condamnați la câte patru ani și 11 luni de închisoare. În schimb, Daniel Cocârlea, Alexandru Dumbravă, Dorin Vișan și Răduțu Dima au primit pedepse între un an și opt luni și doi ani de închisoare, însă cu suspendare.
În plus, instanța a mai hotărât ca inculpații să acopere paguba produsă. Astfel, societatea de asigurări care a achitat paguba SC Pirelli Tyres România trebuie să primească suma de 396.010 de euro, iar SC Rulmenți SA Bârlad – 650.434 de lei (contravaloarea a 28 paleţi de rulmenţi).
De asemenea, SC Frigoglass Group România SRL Moraviţa urmează să fie despăgubită cu suma de 207.806 dolari (contravaloarea a 63 de vitrine frigorifice), SC Arctic Găeşti cu 24.000 de euro, SC Maison Mex SRL Bucureşti cu 23.057 de dolari, iar SC Toridec 2000 SRL cu 87.500 de lei. Patru dintre inculpați – Viorel și Petre Sidău, Alexandru Dumbravă și Dorin Vişan trebuie să achite Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa suma de 558.190 de lei, reprezentând taxe vamale și accize.
Hotărârea Tribunalului Constanța nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Constanța.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS