3.7 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDNA-ul anchetează, Olguța se relaxează

DNA-ul anchetează, Olguța se relaxează

Primarul Olguța Vasilescu a explicat ieri, într-o conferință de presă, că spațiul verde din PUG-ul de la Lacul Tanchiştilor era doar cu numele, deoarece, în realitate, acolo era teren gol (Foto: GdS)
Primarul Olguța Vasilescu a explicat ieri, într-o conferință de presă, că spațiul verde din PUG-ul de la Lacul Tanchiştilor era doar cu numele, deoarece, în realitate, acolo era teren gol (Foto: GdS)

DNA a precizat ieri, la solicitarea GdS, că a început urmărirea penală în privința modului în care cele aproximativ 130 de hectare de teren din zona Lacul Tanchiștilor, inclusiv 29 de hectare de spațiu verde, au fost trecute în intravilanul orașului la categoria curți-construcții. Schimbarea destinației s-a făcut printr-o hotărâre a Consiliului Local Craiova din luna noiembrie 2013 la propunerea primăriei, deși legea interzice schimbarea destinației spațiului verde.

Povestea celor 130 de hectare de teren de la Lacul Tanchiștilor a început în 2012, când actualul primar, Olguța Vasilescu, a anunțat că vrea să construiască acolo un spital muncipal, pe o suprafață de șase hectare. S-au făcut demersurile necesare, s-au întocmit documentațiile aferente și s-a pregătit întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal, singura formă legală urbanistic prin care unui teren i se poate schimba destinația. Varianta construirii unui spital a căzut, iar primăria s-a gândit să realizeze un PUZ pentru toată suprafața de 130 de hectare. Firma de proiectare Aedilia Proiect a arhitectului și consilierului local Emilian Ștefârță a realizat PUZ-ul din care au reieșit următoarele informații: conform PUG aprobat cu HCL nr. 23/2000 şi prelungire valabilitate cu HCL prin Planul Urbanistic General al orașului, cele 130 de hectare aveau destinația de zonă parcuri, recreere, sport, turism, construcții aferente lucrărilor tehnico-edilitare cu interdicţie temporară de construire până la elaborare şi aprobare documentație de urbanism, iar zonele adiacente cu amplasamentul au destinaţia de zonă locuinţe individuale. Din cele 130 de hectare, 29,6 hectare figurau ca spații verzi – plantații de protecție. Prin PUZ-ul întocmit de Aedilia Proiect la cererea primăriei, tot terenul din zonă își schimba destinația în curți-construcții, deci orice proprietar putea construi pe el, lucru interzis până atunci de PUG. De asemenea, PUZ-ul prevedea amenajarea unei suprafețe de peste 30 de hectare de spațiu verde. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, proprietarii terenului nu au ținut cont de acest impediment și și-au construit case de locuit, zona devenind, neoficial, cartier de case. PUZ-ul a fost aprobat de CL Craiova în noiembrie 2013. Legea interzice însă schimbarea destinației terenurilor prevăzute ca spații verzi. Articolul 71, alineatul 1 din OUG 195/2005 aprobată prin Legea 265/2006 cu modificările și completările ulterioare spune următoarele: „Schimbare destinației terenurilor amenajate ca spații verzi și/sau prevăzute ca atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora“.

Olguța Vasilescu: Suntem foarte relaxați pe acest subiect

Primarul Olguța Vasilescu a explicat ieri, într-o conferință de presă, că spațiul verde din PUG era doar cu numele, deoarece, în realitate, acolo era teren gol, și că decizia de realizare a PUZ-ului a fost luată pentru a reglementa situația celor 200 de case construite în zonă. Legat de interdicția schimbării destinației spațiului verde, primarul a spus că prin PUZ suprafața acestuia crește și a dat vina pe legislația contradictorie din domeniul mediului. „Prin PUZ, spațiul verde s-a mărit, pentru că, la data respectivă, acolo nu mai exista deloc spațiu verde. Mai era o lizieră destul de mică și pe ceea ce figura în hărți erau, de fapt, construite case“, a spus primarul. Acesta a precizat că primăria a dorit să construiască acolo mai întâi spitalul municipal, apoi s-a gândit la cartierul de locuințe sociale. „Am mers la București, dar nu ni s-a aprobat de către Ministerul Finanțelor un împrumut pentru spital. Apoi ne-am gândit să construim cartier de locuințe. Pe această destinație de PUZ am dorit să se poată construi oricând locuințe sociale. Acolo sunt 200 de case, dar pentru unele dintre ele, proprietarii au hotărâri judecătorești prin care li se recunoaște dreptul de construcție. Cum unii au obținut în instanță dreptul pe casă de locuit?”, a spus primarul. Vasilescu a invocat existența a două acte normative care, spunea ea, se contrazic, dar care, în realitate, nu au nici o legătură unul cu altul. Primul este cel legat de interdicția de schimbare a destinației spațiului verde. Celălalt are legătură cu înființarea de spații verzi noi. „Noi ne-am trezit în 2012 că pe zona verde nu mai exista zona verde, de fapt. De ce să ne mințim? Ea figurează în hârtii, la fel ca două legi care se bat cap în cap, în care una spune că trebuie să fie spațiu verde, alta îmi spune că dacă vreau spațiu verde trebuie expropriat. Nu vom putea construi zonă verde chiar și așa (conform PUZ – n.r), pentru că există Legea 135/2014. Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind curți, construcții ce se află în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi decât după îndeplinirea procedurii de expropriere. Deci, dacă vrem să facem spațiu verde în acea zonă, trebuie să expropriem toate acele terenuri și este imposibil să facem o astfel de investiție”, a spus primarul.
Legat de ancheta DNA, Olguța Vasilescu a declarat că așteaptă să fie chemați la audieri. „Așteptăm să ne cheme și pe noi să explicăm, pentru că avem toată documentația necesară (…) Suntem foarte relaxați pe acest subiect. Eu nu înțeleg de ce este de competența DNA-ului și nu a Parchetului. Eu nu am nici o proprietate pe raza municipiului Craiova, casă sau teren”, a mai spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS