-5.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljTârgul de meșteri - Vieți dedicate tradițiilor și artizanatului

Târgul de meșteri – Vieți dedicate tradițiilor și artizanatului

Târgul pentru Artizanat și Meșteșu­guri 2015 s-a deschis, vineri, la Craiova. Fiecare expozant are povestea lui și s-a apucat de meșteșugărit dintr-o necesitate sau din pasiune. Meșterii populari prezenți zilele acestea în Bănie participă la tot felul de expoziții în țară și în străinătate. Iată poveștile câtorva dintre ei.

Rodica Dîlganu este profesor de limba engleză, iar soțul ei, Viorel, este economist. În urmă cu câțiva ani, cei doi și-au înființat o întreprindere individuală și s-au apucat de creat mobilier din lemn pictat cu motive tradiționale românești. Cei doi soți participă zilele acestea la Târgul Regional pentru Artizanat și Meșteșuguri 2015, organizat la Craiova, de vineri până duminică. „Înainte să facem mobilă pictată, fiecare a cochetat puțin cu ceea ce facem acum. Eu am pictat înainte, iar soțul meu a fost îndrumat către tâmplărie de bunicul său, în copilărie. Inițial făceam lucruri mici: cuiere, rafturi, etajere pentru diverși prieteni sau cunoștințe. Ni s-a sugerat cu ceva ani în urmă să facem lucrul acesta și, practic, așa a început totul, din pasiune pentru lucrul manual“, a povestit Rodica Dîlganu, prezentă vineri la Târgul organizat la Craiova de Oficiul Teritorial pentru IMM-uri. Soții Dîlganu au ajuns deja să participe la expoziții naționale și internaționale cu produsele lor. Rodica a povestit că produsele făcute de ei au o foarte mare căutare în Transilvania, unde oamenii agreează de mai mult timp mobilierul pictat și există școli de arte și meserii pe această temă. Cei doi craioveni vând produsele lor în străinătate, unde „lucrul manual și pictura, în general, sunt foarte apreciate“, spun artizanii.

Terapie prin artă

Liliana Ciobanu are 50 de ani și este asistentă medicală de profesie. După un accident s-a operat la coloana vertebrală și nu a mai putut practica meseria pe care o îndrăgise. Acum face pictură pe lemn, pe coajă de copac, pe casete de bijuterii și îmbracă păpușile în costume naționale tradiționale din zona Olteniei, după modele vechi ale unor costume populare din regiunea aceasta a țării. Costumele populare în miniatură presupun multă migală și atenție, dar femeia a prins încredere în ea și s-a specializat. O icoană pictată capătă contur în mâinile ei într-o oră. Tot într-o oră face și costumele naționale ale păpușilor, cu tot cu ie, poale și brâu. Păpușile ei, îmbrăcate în costume în miniatură, ajung în Italia, Spania, Anglia și în alte părți ale lumii. Pasiunea pentru pictură a readus-o pe Liliana Ciobanu pe linia de plutire. „Cred că mai mult m-a ajutat terapia aceasta. Deci, m-am vindecat prin artă, pictând și făcând obiectele acestea. Nu am mai putut practica meseria mea și am zis să fac, totuși, ceva pentru a fi de folos și familiei și să îmi ocup timpul“, a povestit femeia.

Vasilica Olaru, din satul Olari, se ocupă de olărit

La Târg am întâlnit și o femeie ceramist. Vasilica Olaru are 65 de ani, practică olăritul și, coincidență sau nu, este din satul Olari, ce aparține de Horezu. „Am lucrat altceva, dar am ieșit la pensie și am zis să fac și eu ceea ce știam de la părinții mei, care au lucrat ceramică. Lipsa banilor m-a determinat să mă apuc de această meserie“, a povestit Vasilica Olaru. Ceramica de Horezu este pictată de mâinile femeii, cu motive tradiționale, de la flori și figurine, peisaje și până la cocoșul de Horezu, care este simbolul zonei respective în care trăiesc mulți ceramiști.
Produsele din ceramică se lucrează greu, mărturisește femeia. Iarna se ajunge să dureze o lună sau o lună și jumătate până când o farfurie cu diverse motive se usucă și este bună de utilizat. Un ceramist trebuie să aibă pasiune pentru meseria sa, dar trebuie și să țină minte modelele tradiționale, a spus femeia. Vasilica Olaru a mai precizat că lucrul cel mai important în meșteșugăritul lutului este chiar modul în care pământul este pregătit pentru a fi lucrat.
„Am venit la acest târg pentru că îi spune Târg de Artizanat și Meșteșuguri, ori la mine în atelier se practică meșteșugul țesutului covoarelor. Reprezint județul Dolj în toată lumea, la multe târguri și expoziții și ar fi fost rușinos pentru mine să nu vin și la un astfel de târg organizat în Craiova“, a spus Antoaneta Nanu, din Bechet, specialistă în țesutul covoarelor oltenești cu două fețe și cu motive tradiționale din sudul țării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS