Campania „Oferă bucuria unei jucării“, derulată de Fundaţia Gazeta de Sud în luna iunie, nu s-a oprit nici după Ziua Copilului. Craiovenii au continuat să aducă jucării şi haine la sediul redacţiei GdS. Aproximativ 50 de plase cu jucării au ajuns ieri la grădiniţele din comuna doljeană Bratovoieşti.
Cu siguranţă, fiecare dintre noi are acasă un ursuleţ din pluş, o maşinuţă, o carte de poveşti care ne-au bucurat copilăria, fie a noastră, fie pe cea a copiilor noştri. De aceste lucruşoare ne mai leagă doar amintiri plăcute. Zac, însă, de cele mai multe ori, într-un colţ al camerei sau într-o cutie de depozitare peste care s-a pus de mult praful. Mulţi dintre cititorii Gazetei de Sud au strâns aceste lucruri şi le-au adus pentru a fi dăruite copiilor din satele doljene. La doar 24 de kilometri de Craiova, am ajuns cu aceste jucării la grădiniţele din comuna Bratovoieşti, în satul Bratovoieşti şi Georocu Mare. Cei mai mulţi copii din aceste grădiniţe provin din familii cu o situaţie materială modestă, singurul venit al acestor oameni fiind ajutorul social şi alocaţiile copiilor. Sunt micuţi care au uitat ziua în care au primit ultima dată un cadou de la părinţii lor. Unii dintre aceşti copii sunt crescuţi doar de unul dintre părinţi, celălalt fiind plecat la muncă peste hotare, sau sunt lăsaţi în grija bunicilor.
„Jucăriile primite în dar au adus zâmbetul pe faţa acestor micuţi“
Micuţii preşcolari din Bratovoieşti învaţă în imobile vechi de peste o sută de ani, în care nu există apă potabilă sau toalete. Acoperişul de la Grădiniţa din Bratovoieşti a fost reparat în acest an. Până acum, în podul clădirii ţineau vase în care să plouă pentru a nu afecta foarte grav acoperişul claselor. Puţinele jucării pe care aceşti copii le au la grădiniţe sunt rupte, vechi, au trecut prin mâinile a zeci de generaţii. Natalitatea în comună este în continuă scădere. Pe toate ciclurile şcolare învaţă aproximativ 300 de copii. În satul Georocu Mare, şcoala a fost închisă anul trecut. „Ajunsesem într-o situaţie extrem de ciudată. Aveam un învăţător la patru clase. Nu se mai justifica practic să o ţinem deschisă. În plus, se învăţa în regim de predare simultan la Georocu, Prunet şi Bădoşi. I-am adus pe copii la şcoala din centru. Avem două microbuze cu care copiii străbat aceste distanţe. Este foarte greu să reuşeşti să faci ceva ca să se vadă în aceste şcoli în care învaţă aceşti copii. Ar trebui reparaţii capitale… Simţi practic cum fiecare bănuţ investit aici este aruncat pentru că sunt atât de multe de făcut… Chiar dacă cei mai mulţi copii provin din familii cu o situaţie materială precară, aceștia vin zilnic la grădiniţă. Părinţii ţin foarte mult ca ei să înveţe. Tocmai din acest motiv, jucăriile primite în dar au adus zâmbetul pe faţa acestor micuţi“, a spus Gabriel Licşor, directorul Şcolii Bratovoieşti.
„Sunt copii minunaţi care se bucură de orice dar primit“
Am ajuns la grădiniţele din comună după ora 10.30. Era încă frig în încăperi, iar cadrele didactice au spus că așa se întâmplă la fiecare început de săptămână. „Sunt camere mari, tocăria este veche. În plus, în weekend imobilele nu sunt încălzite. De marţi, însă, începe să fie mai bine…“. La cele două grupe ale Grădiniţei din Bratovoieşti sunt înscrişi 25 de copii. Prezenţi însă sunt 17. La Georocu sunt înscrişi 16 copii. „Sunt copii minunaţi care se bucură de orice dar primit, care au nevoie de atenţie şi de afecţiune. Am în clasă un băieţel care are părinţii plecaţi să muncească în Italia. Este extrem de supărat, comunicăm cu el cu greutate, îi citeşti tristeţea din ochi. Zilnic mă întreabă când vin mami şi tati acasă. I-am spus că pe parcursul orelor de curs eu sunt mama lui, apoi bunica care îl îngrijeşte cu atâta dragoste şi, bineînţeles, părinţii care vor ajunge acasă imediat ce li se încheie contractul. Aceşti copii minunaţi au nevoie de atenţia noastră. La grădiniţă reuşesc pentru câteva ore să uite de dorul de părinţi. Jucăriile le oferă acea bucurie specifică copilăriei!“, a spus Elena Liculescu, educatoare.
Cristina Oprea, vicepreşedinta Fundației Gazeta de Sud, a precizat: „Este o campanie neprogramată de această dată, pe care am făcut-o pentru că oamenii au fost impresionaţi de tot ceea ce s-a întâmplat în iunie sau în anii trecuţi, când Fundaţia Gazeta de Sud a mers cu daruri în satele doljene. Craiovenii au continuat să aducă jucării şi hăinuţe la redacţia Gazetei de Sud şi după 1 Iunie. Acţiunea de astăzi (luni – n.r.) a fost posibilă datorită faptului că oamenii s-au implicat. Vreau să la mulţumesc încă o dată tuturor persoanelor care au donat jucării. Sunt impresionată de bucuria de pe chipul copiilor în momentul în care primesc plasele cu jucării“.