4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎnvățați să stea cu mâna întinsă

Învățați să stea cu mâna întinsă

Craiovenii care solicită ajutor de căldură sunt îndemnați să declare în mod fals veniturile. Angajații primăriei le-au spus celor care au copii ca, atunci când completează declarația de venituri, necesară la dosarul pentru acordarea ajutorului de căldură, să treacă vechea alocație de stat primită de minori și nu cuantumul prevăzut în Legea nr. 125/2015.

Administrația centrală a găsit o „chichiță legală“ prin care atât cetățenii care sunt beneficiari de venit minim garantat, cât și beneficiarii ajutorului pentru încălzirea locuinței să declare în loc de 84 de lei, cât este la acest moment alocația de stat, vechea sumă de 42 de lei. Chiar dacă potențiali beneficiari ar completa suma reală, la calcularea veniturilor, angajații de la asistență socială iau în calcul tot vechea alocație. „Nu este o decizie luată de noi la nivel local. Acest lucru este valabil la nivelul întregii țări. Există o ordonanță în acest sens prin care se spune clar că vom lua în calcul valoarea de 42 de lei și nu de 84 de lei, cât este la acest moment alocația pentru minori. Chiar dacă în declarații ei vor trece suma prevăzută în Legea nr. 125/2015, la calcularea veniturilor noi vom ține cont de suma de 42 de lei. Repet, există cadrul legal. În plus, avem și un comunicat venit din partea Agenției Județene pentru Plăți și Indemnizații în care se spune: «Prin prezenta vă facem cunoscut faptul că, în cazul ajutorului pentru încălzirea locuinței, la stabilirea veniturilor familiei se va lua în calcul cuantumul anterior al alocației de stat pentru copii. Potrivit art. 18 din OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, la stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii familiei le-au realizat în luna anterioară lunii în care se solicită dreptul, așa cum acestea sunt prevăzute la art. 8 alin. (1)-(3) din Legea nr. 416/2001»“, a declarat în cadrul emisiunii „Viața la Bloc“ de la Alege TV, Ioana Stoian, directoarea Direcției de Administrație Publică și Asistență Socială din cadrul Primăriei Craiova.

Dacă se poate la venit minim garantat, de ce să nu se poată și la ajutorul de căldură?

Cum stau în realitate lucrurile? După intrarea în vigoare a Legii nr. 125/2015, conform căreia alocațiile de stat pentru minori creșteau de la 42 de lei la 84 de lei, s-a iscat un val de nemulțumire în rândul beneficiarilor de venit minim garantat, pe motiv că pentru câteva zeci de lei primiți la alocația copiilor pierd câteva sute, din cauză că nu mai pot beneficia de ajutor social. Ca să împace și capra, și varza, guvernul a decis să ia în calcul la stabilirea veniturilor vechea alocație. În acest fel, numărul celor care primesc venitul minim garantat este mult mai mare decât ar trebui să fie în mod normal. Același lucru se întâmplă și la ajutorul pentru încălzirea locuinței. „După ce a fost adoptată Legea nr. 125/2015, guvernul a venit cu Ordonanța nr. 25/2015 în care se spune că familiile care au în întreținere copii și pot beneficia de venitul minim garantat, la stabilirea venitului net lunar al familiei se ia în calcul alocația de stat pentru copii stabilită înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 125/2015. Aceste prevederi se referă la venitul minim garantat. Dar, în același timp, avem OUG nr.70/2011, privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, acel ajutor de căldură în care se stipulează că se iau în considerare toate veniturile pe care membrii unei familii le-au realizat în luna anterioară, așa cum se prevede la art. 8 din Legea nr. 416/2001. Noi în baza acestor prevederi legale și în urma deciziei Ministerului Muncii am făcut comunicări către toate primăriile din județ“, a precizat Marius Simcelescu, directorul AJPIS Dolj.

657 de craioveni primesc venit minim garantat

În prezent, în Craiova 657 de persoane beneficiază de venit minim garantat. Numărul acestora ar fi mult mai mic dacă s-ar ține cont de alocația reală a minorilor aflați în îngrijirea respectivelor familii.

Ce spune legea

„Pentru familiile (…) care au în întreținere copii, la stabilirea venitului net lunar al familiei se ia în calcul cuantumul alocației de stat pentru copii stabilit înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 125/2015“, art. 8 alin. 1(1) din Legea nr. 416/2001.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS